Prof. Dr. Hacımüftüoğlu Ramazan Müzakerelerine Konuk Oldu

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Ramazan İkliminde Müzakereler” adlı programda “Hicri 1204 yılında Yakutiye Medresesi’nde Of Müftüsü Hacı Salih Efendi’ye verilen icazetname”yi anlattı. Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası düzenlenen müzakere programına Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Başkan Mehmet Sekmen, burada yaptığı konuşmada, “Erzurum’daki tarihi eserleri, hanları, hamamları, camileri inşallah yeni baştan hep beraber elden geçireceğiz. Şehrimizde büyük bir inşa faaliyeti var. Şuanda 300 yerde çalışmamız söz konusu, şehir merkezinde de 50 yerde çalışmamız var. Erzurum’u yeniden ihya etmeye çalışıyoruz. Yeni Valimiz de şehrimize geldi. İnanıyorum ki el ele, gönül gönüle buradaki kamu kurumların yöneticileri, STK’larımızın başkanları hep beraber şehrimize yeni bir hava, yeni bir dönem kazandıracağız” dedi.

Prof. Dr. Hacımüftüoğlu Ramazan Müzakerelerine Konuk Oldu
“İLİM VE BİLİM ADAMLARINDAN İSTİFADE EDECEĞİZ”

Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında Tebriz uçak seferlerinin başlayacağını söyledi.

Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzurum kadim ve tarihi bir şehirdir. Yakın bir tarihte, 11 Temmuz’da, Allah nasip ederse Antalya’ya uçak seferlerimiz başlıyor. Haftada 5 gün Antalya seferi olacak. Uçak Antalya’ya indikten yarım saat sonrada inşallah Kıbrıs’a uçacak. Bir diğer çalışmamız da Allah nasip ederse Tebriz’den Erzurum’a hem uçak seferleri hem de otobüs seferleri koyacağız. Çünkü Tebriz ile Erzurum sınır olarak 2 saat, buradan İran sınırına. Orada yaşayan insanların hepsi Türk ve Türkçe biliyor. Bizimle irtibat kurmak istiyorlar. İnşallah bu da gerçekleşirse inanıyorum ki şehrimize ayrı bir hareket kazandırmış olacağız.

Şehrimizdeki ilim adamlarından, ileri gelenlerden yeterince istifade edilmediğini gördüm. Arkadaşlara talimat verdim. Şehrimizin ilim adamlarından ve ileri gelenlerinden mutlaka istifade etmeliyiz. Onların bilgisine, birikimine, eğitimine önem vermeliyiz. Bu şehir bu değerlerimizden mutlaka istifade etmeli. Buna bu Ramazanla beraber ağırlık verdik. Bundan sonra da arkadaşlara tekrar hatırlatıyorum. Bu şehir bu ilim adamlarımızdan çok daha fazla istifade etmeli. Şehrin kültüre-sanata yeteneği olan değerlerden de azami ölçüde istifade etmeliyiz.”

“BAĞIMSIZLIĞA GİDEN YOL ERZURUM’DAN GEÇER”

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu da, “Bu ilim yuvasının kubbeleri altında bulunuyoruz bu gece. Hocamızdan dini sohbet dinledik, huzur sohbeti dinledik. Çok şükür ki bu ilim yuvası bugün bize aslına hizmet ettiğini göstermiş oldu” dedi.

Vali Azizoğlu, şunları kaydetti: “Erzurum Anadolu’nun müstahkem mevkiidir. Bu müstahkem mevki sağlam ve sabit durursa Anadolu’da emin olur. Erzurum o kadar önemli bir yerdir ki, İstiklal Harbi’nin ilk kongresini Erzurum toplamıştır. Bu memleketin, bu milletin bağımsızlığına giden yol Erzurum’dan başlayarak yavaş yavaş gitmiş Ankara’da tamamlanmıştır. Böyle mübarek bir memlekette böyle mümbit bir beldede böyle kahraman, vatansever insanlara hizmet edecek olmanın büyük bir huzur ve gururunu yaşıyorum. Erzurum’u layık olduğu seviyeye çıkarmanın gayreti ve cehti içerisinde olacağız. Bir tek parolamız var; ‘Acele edelim’ Bütün kamu görevlileri açısından söylüyorum artık Erzurum’da yürümek yasak, herkes koşacaktır. Koşarsak bizi geçenleri ancak geçebiliriz. O sebeple artık Erzurumlu koşacak ve tarihindeki o büyük medeniyet ufkuna tekrar kavuşacaktır.”

“MEDRESELER İLİM VE İRFAN MERKEZLERİDİR”

Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu da, ilgiyle takip edilen müzakere programında medreselerin önemi ve İslam alimlerinden Hacı Salih Efendi’yi anlattı. Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, şöyle dedi: “Böyle bir ilim ve irfan çatısı altında bizi bir araya getiren Cenab-ı Hakk’a hamd-ü senalar, bize vermiş olduğu İslam medeniyeti sayesinde bizi biz yapan, bizi insan haline getiren Resul-ü Kibriya (S.A.V.) Efendimize de salât-ü selam olsun. Takriben 240 yıla yakın bir zaman önce burada 14 yıl talebelik yapmış ve buradan aldığı icazetnameyle, tabiri caizse açtığı ilim kanalıyla Trabzon’da Of ve çevresine ilim aktarmış bulunan Hacı Salih Efendi’nin icazetnamesi ve hayatı üzerinde konuşacağız. İlim ve kültür sayesinde gelişen dünya medeniyetinin oluşmasında İslam Kültür Müesseselerinin yeri tartışılmaz bir ağırlığa sahiptir. Medrese dediğimizde, Selçuklu Veziri Nizamülmülk’ün kurduğu medreseler Nizamiye Medreseleridir. Gerek Büyük Selçuklularda gerek Anadolu Selçuklularında gerekse de Osmanlı Devleti’nde bu müesseselerin bugün ki anlamda üniversitelerin mahiyetinde ilim ve irfan yuvaları olduğu bilinmektedir. Bu üniversitenin 1933 yılına kadar ismi medreseydi. Medreselerin dünya medeniyetinin teşekkülünde, ilim ve irfanının gelişmesinde, özellikle kendi kimliğimizi bulmamızda önemli konumları olduğunu hatırlayalım. Unutmayalım ki Erzurum’da üniversitenin kuruluşu 1958 değildir. Erzurum’da üniversite Çifte Minareli Medrese ile Yakutiye Medresesi ile Feyziye Medresesi ile Sultaniye Medresesi ile İhlasiye Medresesi ile başlamıştır. Erzurum bir üniversiteler kentidir.” Hacı Salih Efendi’nin hayatıyla ilgili bilgi veren Hacımüftüoğlu, “Of’a bağlı bugün ki adıyla Çam köyünde doğan Hacı Salih Efendi Erzurum’daki köklü medreselerde ilim tahsili yaptı. Salih Efendi Erzurum’a geldikten sonra temelden başlayarak Önce İsmail Efendi’den, sonra İspirli Abdullah Efendi’den daha sonrada kendi köylüsü de olan Mustafa Efendi’den temel ilimleri okudu. Hicri 1207 Miladi 1789’da, 233 yıl önce Yakutiye Medresesi’nden icazetname aldı. Salih Efendi o günün en önemli bilim merkezlerinden biri sayılan Erzurum Yakutiye Medresesi’nden icazet alınca Trabzon Valisi Of Müftülüğü’ne görevlendirildi. Bu büyük İslam âlimi kendisini Hakk yoluna adayan mümtaz bir âlim ve veliydi” diye konuştu.

Vali Azizoğlu ile Başkan Sekmen, müzakere programında bilim adamına plaket takdim etti.
Kaynak: İHA