TBMM Mülteci Alt Komisyonu Başkanı Uslu Açıklaması

'Cenevre Sözleşmesi mülteci hukuku için artık yetersiz, dünyanın yeni bir mülteci hukukuna ihtiyacı var. Gaziantep Sözleşmesi'ni yapmanın zamanı geldi'

TBMM -TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, 'Cenevre Sözleşmesi mülteci hukuku için artık yetersiz, dünyanın yeni bir mülteci hukukuna ihtiyacı var. Gaziantep Sözleşmesi'ni yapmanın zamanı geldi.' dedi.

Uslu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, alt komisyon çalışmaları ve temaslarına ilişkin bilgi verdi.

Suriye'de 12 milyondan fazla insanın yer değiştirdiğini, bunun 6 milyonunun Suriye dışına çıktığını, bunlardan da 3 milyonunun ise Türkiye'ye geldiğini belirten Uslu, Türkiye'de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin sağlıkla ilgili sorunlarının yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.

750 bin eğitim çağında sığınmacı bulunduğunu bildiren Uslu, bunun 320 bininin eğitime alındığını, kalanların da kademeli olarak alınmaya devam edileceğini kaydetti.

Bunun ciddi bir alt yapı ve öğretmen gerektirdiğini anlatan Atay Uslu, 10 bine yakın Suriyeli sığınmacının da üniversitelerde eğitim gördüğünü bildirdi.

Uslu, 'Avrupa bu konuda sınıfta kaldı, bir dram yaşanıyor. Daha dün Macaristan'da 100 den fazla sığınmacıya işkence yapıldı. Yunanistan'da sığınmacılar 3 aydan fazladır sokakta yatıyorlar.Fransa'da çadırlar yakıldı.Yabancı düşmanlığı Almanya'da had safhaya ulaştı, sığınma evleri tahrip ediliyor. Ege'de bitti ama Akdeniz'de ölümler devam ediyor. 5 ay içinde 2 bin 500'den fazla sağınmacı Akdeniz'de hayatını kaybetti.' diye konuştu.

Uslu, dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesi olan Türkiye'nin, bu konuda her zaman dünyaya örnek olduğunu vurguladı.

Cenevre Sözleşmesi'nin mülteci hukuku için artık yetersiz olduğunu, içinde külfet paylaşımı ve entegrasyon bulunmadığını anlatan Uslu, 'Dünyanın yeni bir mülteci hukukuna ihtiyacı var. Biz de bunu Türkiye'de yapmak istiyoruz. Gaziantep Sözleşmesi'ni yapmanın zamanı geldi. Bunun yeri Türkiye'dir. Gaziantep Sözleşmesi'ni yaparak, dünyadaki bu drama 'dur' diyebiliriz. Komisyon olarak, bununla ilgili çalışmaları başlattık, inşallah bunu yapabiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA