Arap Turistlerin Gözde Mekanı Açıklaması Doğu Karadeniz

Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin, Doğu Karadeniz'e yoğun ilgi göstermesi, bölgede turist sayısının, yatak kapasitesinin ve yabancılara gayrimenkul satışlarının artmasını sağlıyor Doğu Karadeniz'i geçen yıl 600 bin Arap turist ziyaret ederken, bu sene çok daha fazla turistin bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

Körfez ülkelerinden gelen Arap turistler sayesinde Doğu Karadeniz'e gelen turist sayısı, yatak kapasitesi ve yabancılara gayrimenkul satışlarında artış meydana geliyor.

Muhteşem doğası, tarihi ve kültürel eserleri, gelenek ile görenekleriyle Doğu Karadeniz, başta Körfez ülkeleri olmak üzere, özellikle sıcak bölgelerden gelen ve şehir hayatından sıkılan turistlerin son yıllarda ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

Doğu Karadeniz'e gelen turistler en çok Uzungöl, Çakırgöl, Sümela, Ayder, Kümbet ve Çambaşı yaylaları, Çal ve Karaca Mağarası'nı, Çambaşı Yaylası, Ulugöl, Boztepe, Yason Burnu, Perşembe Yaylası ve şelalelerini ziyaret ediyor.

Arap turistler, yörede özellikle dağ ve yaylaların serin havası, dereleri ile yağmuruyla eşsiz bir manzara eşliğinde konaklayabiliyor.

Turistler, şehir merkezlerinde alışveriş yaparken, yörede trekking, rafting, safari, balık tutma, fotoğrafçılık, tırmanma, paraşütle atlama, kayak ve kaplıcalardan da yararlanma imkanı bulabiliyor.

-Trabzon'a 500 bin Arap Turist

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin dağ ve yaylaları, doğal, tarihi güzellikleriyle yerli ile yabancı turistlerin tercihinde ilk sırayı aldığını söyledi.

Kenti son yıllarda Arap turistler başta olmak üzere yılda ortalama 3 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiğini anlatan Hacısalihoğlu, turist sayısının her geçen gün arttığını vurguladı.

Hacısalihoğlu, tanıtımların, turist sayısındaki artışa katkı sağladığını, ilk başlarda 8 -10 bin arasında turistle başladıklarını, bugün ise bu sayının 500 bine çıktığını dile getirdi.

İli ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak için çalışmaların devam ettiğini belirten Hacısalihoğlu, 'Bu yıl ki hedefimiz geçtiğimiz yıl ilimizi ziyaret eden 500 bin Arap turist sayısının çok daha fazlasını misafir etmek' dedi.

Trabzon'un, son yıllarda turizmin yanı sıra gayrimenkul yatırımında da yabancıların ilgisini çekerken, inşaat sektöründe olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde yabancılara 138 konut satışı gerçekleşti.

- Arapça levhalar çoğaldı

Hacısalihoğlu, artan turist sayısına bağlı olarak kentteki turizm levhalarının da değiştirildiğini, tarihi ve turistik mekanlara yönlendirme levhaları arasına Arapça yazılı olanların da eklendiğini aktardı. Hacısalihoğlu, böylece şehri ziyaret eden tüm turist gruplarına daha rahat ulaşım, seyahat ve iletişim imkanı sunulduğunu belirtti.

Trabzon dışında bölgede bulunan bazı illerde de bir çok belediyenin, turizm işletmecisinin ve diğer bazı işletmelerin Arapça levhalarla gelen turistlere yardımcı oldukları gözlendi.

- Ordu

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, son yıllarda kentte gelen turist sayısında önemli ölçüde artış gözlemlendiğini belirterek, 'Bunda hiç kuşkusuz Ordu Valiliğinin çalışmaları etkili olmuştur. Ayrıca geçen yıl açılışı yapılan Ordu-Giresun Havalimanının hizmet vermeye başlaması kentte olan ilgiyi artırmıştır.' sözlerine yer verdi.

Ordu'ya 2015 yılı içerisinde 483 bin turistin geldiğini vurgulayan Toparlak, bunların 30 binini yabancı turistlerin oluşturduğunu, önemli bölümünün de Arap kökenli olduğunu aktardı.

Toparlak, kentte turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış olduğunu da ifade ederek, 'Bu oldukça sevindirici bir durum. Hedef 2016 yılı içerisinde bu rakamın daha da üzerine çıkmak. Bu konuda başlatılan 1 milyon turist projesi hedefi de göz önüne alındığında Ordu önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde turiste ev sahipliği yapacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Arap turistlerin konut aldığını da söyleyen Toparlak, 'Kent genelinde 200'ün üzerinde konut Arap turistlere satıldı. Bu konutların bir bölümü Fatsa'da bir bölümü ise Altınordu ilçesinde bulunmaktadır.' diye konuştu.

Toparlak, kente gelen turistlerin Çambaşı Yaylası, Ulugöl, Boztepe, Yason Burnu, Perşembe Yaylası ve şelalelerini ziyaret ettiğini de belirtti.

Uğur Toparlak, Ordu'ya Arap iş adamlarının da gelerek yatırım girişiminde bulunduğunu sözlerine ekledi.

- Bayburt

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bekir Kurtoğlu, şehrin Arap turistlerin istediği nitelikteki tatil yöreleri arasında yer aldığını ancak tanıtımı iyi yapılamadığı için yeterli Arap turist tarafından tercih edilmediğini söyledi.

Arap turistlerin Bayburt'u sadece Karadeniz’e geçiş güzergahı olarak kullandıklarını belirten Kurtoğlu, '2015 yılı ve 2016 yılının ilk altı ayı içinde Bayburt üzerinden geçen Arap turist sayısı belki de 30 bin ya da 30 binin üzerinde. Ancak Bayburt’a gelip de günübirlik kalanlar yaklaşık 800-100 civarında' dedi.

Kendi projelerini yaptıklarını işaret eden Kurtoğlu, şunları söyledi:

“Arap turiste Bayburt'u tanıtmak için inşallah 2016 yılı içinde çok büyük çalışmalarımız var. Bunu Karadeniz ile birlikte yapıyoruz. Arap turistin istediği su, serin hava ve yeşillik. Yeşillik dediğiniz zaman ormanlık alan istemiyor ki Karadeniz’de ormanlık alana zaten Arap turist kaçmıyor. Mesela Uzungöl, mesela Bayburt’un sınırları içinde olan göller, Arap turist kaynıyor. İstediği tek şey huzur, rahat edebileceği bir ortam. Çünkü onlarda bizim gibi ailecek geziyorlar. O yüzden Bayburt Arap turist için çok mükemmel bir yer.”

Kurtoğlu, Bayburt'a gelen Arap turistlerin Aydıntepe Yaylası başta olmak üzeri diğer yaylaları ziyaret ettiğini belirtti.

- Gümüşhane

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, kentin kalkınması için turizmin bir lokomotif olacağına inandığını söyledi.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve geçmişi milattan öncelere kadar dayanan Gümüşhane’nin turizmde hakkettiği yeri artık almasını istediklerini dile getiren Çimen, 'Bunun için yerel dinamikleri harekete geçirmek için elimizden her şeyi yapmaktayız. Şehrimizde turizmin kazandıracakları yeterince iyi bilinmiyor. Turizmde güneş, deniz ve kumsal turizmi yerini yavaş yavaş doğa, yayla ve eko turizm almakta.' ifadelerini kullandı.

Çimen, Gümüşhane'de 450 yaylanın bulunduğunu vurgulayarak, 'Her bir yaylamızın doğal çekiciliği ve endemik yapısı farklı. Bunu yaz ve kış turizmine kazandırmak için farkındalık oluşturmak zorundayız. İnsanlarda turizm ve turist olgusu yavaş yavaş oluşmaya başladı ama ilerleyen zamanlarda daha iyi seviyelere gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Arap turistler için Gümüşhane’nin biçilmiş kaftan olduğunu belirten Çimen, yaylaların, tarihten gelen zengin kültürün ve doğal güzelliklerin bunda en önemli etken olduğuna işaret etti.

- Giresun

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Götürme Birliği Müdürü Tamer Uzuner, kentin turizmde ilgi odağı olmaya başladığını söyledi.

Giresun’un doğasıyla, deniziyle, misafirperver insanlarıyla öne çıkan bir kent olduğuna değinen Uzuner, 'Turizme yönelik çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Giresun Adası, Giresun Kalesi ve yaylalar ciddi anlamda turizm potansiyeli olan yerler. Arap turistler de bu tarihi ve doğa harikası yerlere ilgi göstermeye başladı' dedi.

Uzuner, 2015 yılı içerisinde 15 bin 460 Arap turistin kenti ziyaret ettiğini ifade ederek, “2016 yılının ilk 6 ayında 3 bin 850 Arap turist ziyareti gerçekleşti. 2016 yılının tamamında ise 20 bin Arap turistin ziyaret etmesi bekleniyor' diye konuştu.

Bazı turistik yerlerde Arapça’ya yönelik çalışmalar da yapıldığını dile getiren Uzuner, “Giresun il sınırlarındaki tanıtım tabelalarında yazılanların Arapça anlamları da yazılı durumda. Bunun dışında yaylalar ve diğer turizm yerlerinde Arapça tabela çalışmaları olacak' açıklamasında bulundu.

Giresun'da son 2 yılda mülk satın alan yabancı sayısının 20 civarında olduğu da bildirildi.

-Rize

Doğu Karadeniz'de alternatif turizmde öne çıkan Rize, son yıllarda turistlerin, özellikle de Arapların gözde mekanları arasında yer alıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize'yi ziyaret eden turist sayısının her geçen gün arttığını, yabancı turistler arasında özellikle Arap turistlerde önemli bir artış gözlemlendiğini belirtti.

Kentin bu yıl çok iyi bir turizm sezonu geçireceğine inandığını söyleyen Hocaoğlu, 'Geçen yıl ilimizi 700 bin kişi ziyaret etti. Bunların 70 bini yabancı turist, bunların da 50 bin civarını ise Arap turistler oluşturdu. Son dönemlerde yabancı ziyaretçi sayısında Arap ve körfez ülkeleri önde geliyor. Bu yıl yerli ve yabacı turist sayısında çok ciddi bir artış olacağını düşünüyoruz.' dedi.

Arapların en çok yeşil ve doğayı sevdiğini ifade eden Hocaoğlu, 'Son yıllarda Arapların ilgisi Rize'deki turizm hareketliliğini artırıyor. Arap turistler kum ve güneş turizminin yanında önemli bir alternatif olan doğa, kültür ve tarih turizmine önem veriyor. Rize bu açıdan çok zengin yapıya sahip. Doğal yürüyüş parkurları, endemik çeşitlilik, şelaleler, göller, tarihi ve kültürel yapıları ile önemli turizm zenginliğine sahibiz. Başta Ayder Yaylası, Zilkale, Fırtına ve Cimil Vadisi olmak üzere doğa içerisinde var olan yürüme alanları ve tarihi yerler Arapların ilgisini çekiyor. Araplar özellikle İkizdere ilçesinde bulunan termal kaplıcalara önem veriyor. Aynı zamanda rafting yapmayı da seviyorlar. Kısacası Araplar, doğa ve kültür turizmin başkenti Rize'de huzur buluyorlar.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA