Başkent Okulları'nda Robot Şenliği

Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları’nda düzenlenen “Robot Şenliği”nde, öğrencilerin tasarlayıp, geliştirdiği birbirinden ilginç robotlar sergilendi. Çizgi izleyen robot ile drone, şenliğe katılanların ilgi odağı oldu.

Başkent Okulları'nda Robot Şenliği
Eğitim alanındaki yenilikçi uygulamalarıyla öğrencilerin üretkenliklerini arttırmayı amaçlayan Adana Özel Başkent Okulları’nda “Robot Şenliği” düzenlendi.

Okulun tiyatro salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Teke, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Dumanoğlu, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

ROBOTLAR YARIŞTI

Şenlikte; tasarımı ve üretimini öğrencilerin gerçekleştirdiği sese yönelen robot, ışığı takip eden robot, çizgi izleyen robot, engel tanıyan robot, örümcek robot, dengede duran robot, arduino robot, penguen robot, ressam robot, acil durum robotu ve drone sergilendi. Öğrenciler, etkinliğe katılan davetlilere projelerini tanıttı. Birçok farklı sunumun yapıldığı "Robot Şenliği”nde en büyük ilgiyi, çizgi izleyen robot ile drone gördü. Etkinlik kapsamında, çizgi izleyen ve engel atlayan robot yarışmaları gerçekleştirildi.

“TEKNOLOJİ, GÜNLÜK YAŞAMIN AYRILMAZ PARÇASI”

Şenlikte konuşan Adana Özel Başkent Okulları Ortaokul Müdürü Gülümser Gedikoğlu, “Teknoloji artık günlük yaşantımızın öylesine ayrılmaz bir parçası haline geldi ki; bunun dışında kalmak neredeyse yaşamın dışında kalmakla eşdeğer oldu” dedi.

İnsansız hava araçları, çok amaçlı kollara sahip robotlar, cerrah robotlar, bomba bulan ve imha eden robotların günümüz teknolojisinde yerini aldığını belirten Gedikoğlu, şöyle devam etti:

Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları olarak öğrencilerimizin robotik bilime karşı ilgisini arttırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Robotik Bilim Atölyesi’ni kurduk. Bu sayede öğrencilerimiz, mühendisliğin alt yapısını ortaokul yıllarında almış oluyorlar. Bugün bunların meyvelerini görmekteyiz."

“PROJELER BENİ HEYECANLANDIRDI”

Çukurova Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Mesut Başıbüyük de, öğrencilerin yaptığı robotları hayranlıkla izlediklerini belirterek, "Sizin gibi gençlerin bu tür projeleri yapması, bilime, teknolojiye olan ilginiz gerçekten çok güzel. Daha önce de birçok proje gördüm. Bu yaştaki çocukların bunları yapması gerçekten beni heyecanlandırıyor. Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları idarecilerini, öğretmenlerini ve siz sevgili öğrencileri kutluyorum" diye konuştu.

Adana Özel Başkent Okulları Ortaokul Öğrencisi, Robot Kulübü Üyesi Ege Kahya ise, küçüklüğünden beri elektroniğe ilgi duyduğunu ifade ederek, "Robotların nasıl yapıldığını öğrendim. Artık herhangi bir elektronik aleti gördüğümde garip garip bakıp, ‘bu nedir?’ diye elimde çevirmiyorum. En azından nasıl çalıştığını tahmin edebiliyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonunda, robotları tasarlayıp üreten öğrencilere başarı sertifikası verildi.

Kaynak: İHA