Lübnan Amerikan Üniversitesi 18. Tiyatro Festivali

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin sergilediği oyun Beyrut'taki festivalde övgü aldı.

Lübnan'da güvenlik kaygısı tiyatro festivaline katılımı düşürse de Türkiye'den Yeditepe Üniversitesi öğrencileri sergiledikleri başarılı oyunla övgü topladı.

Lübnan Amerikan Üniversitesi (LAU) 18'inci Tiyatro Festivali başkent Beyrut'ta gerçekleştirildi. Festivale 32 ülkeden üniversiteler davet edilirken güvenlik kaygısı gibi nedenlerle bunlardan 29'u gelemedi.

Türkiye, Fas ve Cezayir'den katılımın olduğu festivalde Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencileri, ABD'li yazar David Mamet'in 'Glengarry Glen Ross' adlı oyununu sergiledi.

Fakültede oyunculuk dersi veren Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmen Yardımcısı Fatih Sevdi, Lübnan'daki festivalin gelenek halini aldığını belirterek herhangi bir kaygı taşımadan Beyrut'a geldiklerini söyledi.

Bir Arap ülkesinde, İngilizce üst yazı ile Türkçe oyun oynadıklarına dikkati çeken Sevdi, oyuncuların beden ve enerjileriyle bu zorluğu aştığını kaydederek şöyle konuştu:

'Bize, 'Üst yazı kullanmasanız da sanırım biz oyunu anlardık' dediler. Duyguyu o kadar iyi aktarabilmişiz demek ki. Biz de çok mutlu olduk. Bize oyun sonrası değerlendirmelerde, oyuncularımızın çok iyi saptamalar yaptığını söylediler. David Mamet'in oyununu oynayıp böyle olumlu tepkiler almak çok güzel.'

- 'Bu her yönden çok başarılı ve keyifli bir festival'

Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü Öğretim Görevlisi Güneş Kozal da Mamet'in oyunda, 'kapitalist sisteme sıkışmış erkek dünyasını' ele aldığını belirtti.

Bu yıl 18'incisi düzenlenen festivale Yeditepe Üniversitesi olarak düzenli şekilde katılmaya gayret ettiklerini belirten Kozal, bunun her yönden çok başarılı ve keyifli bir festival olduğunu anlattı.

Burada diğer ülkelerin de oyunlarını izleme ve tartışma imkanı bulduklarını aktaran Kozal, 'Ekipler her akşam 3-4 oyunu izliyor, ertesi gün bir yerde oturup bu oyunların kritiklerini yapıyor. Buraya yanımızda kostümlerimiz hariç hiçbir ekipman getirmiyoruz, her ihtiyacımızı karşılıyorlar. İzlediğimiz oyunlar çok kaliteli. Bizim çocukların oyunculuklarını da çok beğeniyorlar.' diye konuştu.

LAU Sanat ve İletişim Bölümü Profesörü Mona Knio ise her yıl Türk öğrencileri ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, 'Tüm oyuncular çok iyi odaklanmıştı. Seyirciler dikkatle dinliyordu. Dili anlamamıza rağmen oyunu anladık. Oyundan çok keyif aldık.' değerlendirmesinde bulundu.

Beyrut'ta çeşitli gösteriler ve toplam 15 tiyatro oyununun seyirciyle buluşacağı festival pazar günü sona erecek.
Kaynak: AA