Türkiye'nin En Büyük Fıstık İşleme Tesisi İçin İlk Kazma Vuruldu

Siirt’te, 7 milyon 128 bin Euro inşaat alanı olmak üzere toplam 35 milyon liraya mal olacak Türkiye’nin en büyük ve modern fıstık işleme tesisinin inşaat çalışmalarında ilk kazma vuruldu.

Türkiye'nin En Büyük Fıstık İşleme Tesisi İçin İlk Kazma Vuruldu
Yüzde 75’i Avrupa Birliği (AB), yüzde 25’i de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın mali finansmanlığını sağladığı "Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisi" projesinin inşaat çalışmaları, Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 35 bin metrekare alan üzerinde başladı.

800 metre idari bina, 9 bin metre araştırma-geliştirme alanı olmak üzere 15 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulacak tesisin Türkiye’nin en büyük ve en modern fıstık işleme tesisi olacağını belirten Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, inşaat çalışmalarının yıl sonuna kadar, tesisin de 14 Mayıs 2017 yılında hizmete gireceğini söyledi.

Dünyanın en modern 5 fıstık tesisinden birinin Siirt’te kurulacak olmasının Siirt fıstığının dünya piyasasında kalitesinin artmasına neden olacağını kaydeden Aslan, "2000’li yıllarda dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan tarafından başlatılan fıstık projesi bugün 9 milyon adet fıstık ağacı sayısıyla kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Siirt fıstığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa Birliği’nin mali destek programına sunulan ve kabul İPA proje Siirt’in sahip olduğu tarım potansiyeli ekonomiye kazandırılması bakımından hayati önem taşıyor. 2011 yılında süreci başlanan proje yeşil altın dediğimiz fıstığın kalitesini artıracak. Proje kapsamında çok sayıda işçi çalıştırılarak istidam sağlanacak. Projenin bir özelliği de dünyadaki en modern 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt’te kurulacağıdır. Çok kaliteli bir şekilde fıstık işlenecek ve doğrudan Siirt ekonomisine katkı sağlayacaktır. İlimiz açısından da en modern fıstık işleme tesisi olacak" dedi.

500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Siirt fıstığının bu proje ile 5 arı kalite belgesi ile piyasaya çıkacağını da aktaran Aslan, 15 bini kapalı olacak tesiste, idari bina, modern laboratuvar, paketleme, işleme, kurutma, depolama ve eğitim alanları olacağını, ayrıca ilk etapta 150 kişiyi, tam faaliyete girmesiyle 500 kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Çok önemli bir potansiyel olan Siirt fıstığının 336 köyünün 276’sında yetiştirildiğini aktaran Aslan, yüzde 75’i AB, yüzde 25’i de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından mali finansmanı desteklenen işleme tesisi ile fıstık üreticileri emek verdiği ürününü kendisi işletip dünyaya pazarlayacağını söyledi.

Kaynak: İHA