Gençlere Yenilenebilir Enerji Alanında Yeni İş İmkanları Doğacak

Yeşil Düşünce Derneği, yenilenebilir enerji alanında gençlerin istihdam olanaklarını artırmak ve Küçükkuyu Adatepe’de model bir enerji merkezi kurmak için ‘İşini Güneşe Dön’ projesine başladı.

Gençlere Yenilenebilir Enerji Alanında Yeni İş İmkanları Doğacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından fonlanan ve İŞKUR’un desteklediği bir yıllık proje hakkında, Çanakkale Büyük Truva Otel’de bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya projenin destekçileri ve ortakları olan Yeditepe Üniversitesi, Adatepe Köyü Muhtarlığı, Orman Evi Kırsalda Sürdürülebilir Gelecek Derneği, Troya Genç Çevre Derneği ve Euro Solar Türkiye ekibi katıldı.

Proje Koordinatörü Sevil Turan’ın açıklamaları ile başlayan toplantıda, Çanakkale ve çevresindeki meslek lisesi ve dengi okullarda yapılacak seminerler ve eğitim faaliyetleri ile 15-29 yaş arasındaki gençlerin yenilenebilir enerji sektöründe girişimciliklerinin artırılması ve kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

“YEŞİL BİR ENERJİ İÇİN FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Turan’ın yaptığı sunumda bir yıllık proje kapsamında gençlerin uygulamalı eğitim faaliyetlerini gerçekleştireceği bir pilot enerji merkezinin Çanakkale Küçükkuyu Adatepe Köyü’nde kurulacağı açıklandı. Atıl durumdaki Adatepe köyü ilkokulu binasının bu amaçla restore edilerek, ileride enerjisini güneşten alan çok amaçlı bir sosyal merkeze dönüşeceği ifade edildi. Turan, açıklamasında, “Türkiye’de yenilenebilir enerjiye dönük büyük bir enerji sisteminin kurulabilmesi mümkün. Bu proje bunun bir başlangıcı, ön ayağı olabilir. Bununla ilgili faaliyet gösteren birçok kurum bulunuyor. Bizde buna katkı sağlayacağız. Özellikle gençlerle birlikte yenilenebilir enerjinin uygulanabilmesi için çalışmalar oluşturacağız. Diğer yandan ise Avrupa birliğinde örneklerin Türkiye’ye nasıl uygulanabileceği açısından bir başlangıç oluşturmuş olacağız. Yeşil bir enerji için faaliyetlerimizi buradan sürdürmeyi ve farklı bir enerjinin ilk adımlarını Çanakkale’den atmayı hedefliyoruz” dedi.

Yeşil Düşünce Derneği, enerji kooperatifleri girişimlerini desteklemeyi ve bu yönde politika geliştirmeyi istediklerinin altını çizen Turan, bu amaçla projede atölyeler ve saha çalışmaları düzenleneceğini söyledi.

Toplantıda ayrıca iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri olan fosil yakıtlarla enerji üretimine alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi vurgulandı. Yenilenebilir enerji kullanım oranı Türkiye’de yüzde 6,4 gibi bir oran ile oldukça düşük seviyede olduğu göz önünde bulundurulursa bu proje ile genç kuşakların sağlıklı bir çevrede yenilikçi iş fırsatlarına sahip olmasının önü açılabilecek. Projede yapılacak olan akademik çalışmalar ile gençlere istihdam sağlanması amacıyla sektörel iş birliği geliştirilip lobi faaliyetlerinde bulunulması da hedefleniyor.
Kaynak: İHA