Kalp Damarlarını Tıkayan Kanserli Dokular Robotik Cerrahiyle Alındı

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesinde 81 yaşındaki Mehmet Öztürk'ün kalp damarlarını tıkayan kanserli dokular, robotik cerrahi yöntemiyle başarıyla temizlendi Doç. Dr. Binbay: 'Robotik cerrahi böbrek kanserlerinin tedavisinde bize oldukça önemli avantajlar sağlıyor. Bu ameliyat Türkiye'de bir ilk, kalp damarlarını tıkayan böbrek kanserini robotik cerrahiyle temizledik'

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesinde 81 yaşındaki Mehmet Öztürk'ün kalp damarlarını tıkayan kanserli dokular, üroloji uzmanı Doç. Dr. Murat Binbay ve ekibi tarafından robotik cerrahi yöntemiyle başarıyla temizlendi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Murat Binbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 yaşındaki Mehmet Öztürk'ün ayaklarda şişlik ve nefes darlığı şikayetiyle Trabzon'da doktora gittiğini, gerçekleştirilen tahlillerde hastanın sağ böbreğinde 10 santimetre boyutunda böbrek kanseri saptandığını söyledi.

Sağ böbreğindeki kanserin ana damarların içinden büyüyerek kalbine kadar uzanan hastanın, yaşından ve ameliyatın zorluğu nedeniyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğine başvurduğunu aktaran Binbay, yapılan incelemenin ardından hastaya robotik cerrahi yöntemi uygulamaya karar verdiklerini belirtti.

Binbay, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin robotik cerrahi uygulamalarını anlaşmalı olduğu İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesinde gerçekleştirdiğini bildirdi.

- 'Robotik cerrahi önemli avantajlar sağlıyor'

Bu hastanede Mehmet Öztürk'ün, robotik cerrahiyle yapılan ameliyatta sağ böbreğinin alındığını vurgulayan Binbay, 'Aynı zamanda kalbe giden ana damarların açılıp kanserli dokuların temizlendiği ameliyat, toplam 3,5 saat sürdü. Ameliyatta hastaya kan verilme ihtiyacı olmadı. Hasta böylesine büyük bir ameliyattan 3 gün sonra evine gönderildi.' ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Binbay, şunları kaydetti:

'Hastamız açık ameliyat olsaydı, göbekten meme çizgisine kadar oldukça büyük sayılabilecek bir kesi yapılacaktı. Ana damarlar açıldığından dolayı hastada ciddi bir kanama olması kaçınılmazdı. Bunun yerine, robotik cerrahiyle dört küçük delik dışında hastaya herhangi bir kesi yapılmadı. Ameliyatta kanama olmadı, hasta ameliyat sonrası herhangi bir ağrı yaşamadı. Robotik cerrahi böbrek kanserlerinin tedavisinde bize oldukça önemli avantajlar sağlıyor. Bu ameliyat Türkiye'de bir ilk, kalp damarlarını tıkayan böbrek kanserini robotik cerrahiyle temizledik. Dünyada şu ana kadar sayılı birkaç merkezde, çok tecrübeli birkaç robotik cerrah tarafından yapılabilen bu ameliyat ile hastanın kanserli böbreği ve kalp damarlarına yayılmış olan kanserli dokular temizlenerek, hastaya daha konforlu bir hayat yaşam şansı sağlandı.'
Kaynak: AA