Hastalıklarını Sahnede Oynayacaklar

Adana'da bir grup romatoid artrit hastası, hastalıklarıyla ilgili farkındalık oluşması amacıyla yazılan ve provaları süren tiyatro oyununda tedavilerini yapan doktorla sahne alacak ÇÜ Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özbek: 'Sahnedeki arkadaşlarımız kendi hayatlarını oynuyor. Dolayısıyla rol yapmalarına gerek yok. Amacımız bir farkındalık oluşturmak'

ÖMER FANSA - Adana'da bir grup romatoid artrit hastası, hastalık hakkında farkındalık oluşması amacıyla tiyatro oyununda sahne alacak.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek, iltihaplı romatizma olarak bilinen ve eklemleri tutan bir bağışıklık sistemi hastalığı olan romatoid artrit hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla tiyatro oyunu sahneleme fikrini hastalarına önerdi.

Özbek, oyunda rol almayı kabul eden ve uygun olan 3 hasta ve biri hasta yakını 4 kişi ile işe koyuldu.

Oyuncular, bir ilaç firmasının ve İstanbul Drama Sanat Akademisinin desteğiyle 6-8 hafta drama eğitimi aldı.

Eğitim sürerken bir yandan da atölye tarafından yine rol alan hastalar ve Özbek'in katkılarıyla 'Dikkat Artritim Var' adlı oyun kaleme alındı.

Oyunda, hastaların hastalıkla tanışmadan önceki yaşamları, tanışma anları, yaşadıkları zorlukları konu ediliyor.

Dördüncü Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalında izleyiciyle buluşacak oyunun provaları sürüyor.

Prof. Dr. Özbek, AA muhabirine, romatolojinin yaygın bilinen bölüm olmadığını, hastalığa yakalananların bunun farkına varamadıkları için çok geç tanı konulabildiğini kaydetti.

Bu durumun tedaviyi zorlaştırdığına dikkati çeken Özbek, şunları söyledi:

'Bizim romatolojideki hastalıklarımızın bazılarına 10 yıl sonra tanı konulabiliyor. Takdir edersiniz ki bir hastalığı ne kadar erken tanır ve ne kadar erken tedavi edebilirsek başarı şansı o kadar yüksektir. Yaşam kalitesini çok etkileyen hastalıklardan, yaşam süresini kısaltan hastalıklardan söz ediyoruz. Birey olarak değil, aile olarak hastalığı yaşayan bir gruptan bahsediyoruz. Çünkü ailede bir tane romatoid artrit hastası olması, diğer bireyleri de haliyle etkileyecektir.'

- Kendi hayatlarını oynuyorlar

Özbek, hastalığın geç tanı konulmasının önüne geçmek için toplumda bilinir olması gerektiği düşüncesiyle tiyatro oyunu sahnelemeye karar verdiklerini belirtti.

'Bir farkındalık oluşturmak istedik. Bunun için çeşitli yöntemlerimiz var. Yazarız, okuruz bir de oynayalım istedik.' diyen Özbek, şunları kaydetti:

'Sahnedeki arkadaşlarımız kendi hayatlarını oynuyor. Dolayısıyla rol yapmalarına gerek yok. Amacımız bir farkındalık oluşturmak. Yaklaşık 2-3 aylık bir süreçti. Önce fikri olgunlaştırdık. Oyunu beraber yazdık arkadaşlarımızla. Sonra da yaklaşık 6-8 haftalık özverili bir süreç oldu. Başka şehirlerden gelen hastalarımız da vardı. 2-3 ayda bir başka şehirden muayene için gelmenin ötesinde her hafta bu oyun için severek Adana'ya gelen hastalarımız oldu. Zamanlarını ayırdılar ve bu eseri sahneye koydular.'

- Oyuncular

Hasta eşiyle sahne alan Seyfi Ergüder de Özbek'in kendilerine tedavi konusunda çok yardımcı olduğunu belirtti.

Tiyatro oyununda severek rol aldıklarını ifade eden Ergüder, 'Oyunla hastalığa kaşı vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. İnşallah bunda başarılı oluruz.' dedi.

Oyunda rol alan Ayşe Zeren de 10 yıldır hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.

Oyunun kendileri için ilginç, bir o kadar da güzel deneyim olduğunu anlatan Zeren, 'İnsanlara bu hastalığı tanıtmak, ne olduğunu, nasıl bir süreç yaşandığını bu şekilde duyurmak hepimiz için çok güzel. Bu vesileyle insanlara hastalığımızda neler hissettiğimizi daha iyi aktaracağız. Psikolojik açıdan da benim için çok iyi oldu.' diye konuştu.

Niğde'de oturmasına rağmen her hafta provalara katıldığını kaydeden Zeren, 'Hastalıkla tanışma anım da oyunda yer alıyor. Nasıl tanıştığımı, neler yaşadığımı, doktora gitmeden önce ve sonrasında nasıl bir süreç yaşadığımı anlatıyorum.' dedi.

Şebnem Taşkemer de annesinin 34 yıldır bu hastalığı çektiğini, kendisine de 6 yıl önce aynı hastalık teşhisi konulduğunu anlattı.

Kontrol için Prof. Dr. Özbek'e gittiğinde tiyatro oyununda rol teklifi aldığını belirten Taşkemer, 'Önce 'ben yapamam' dedim. 'Yaparsın' diye cesaretlendirince 'denemekte fayda var' diye düşündüm, buradayım.' ifadelerini kullandı.

'Dikkat Artritim Var' adlı tiyatro oyunu, 4. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamında Atatürk Parkı'nda sahnelenecek.
Kaynak: AA