Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye bir savunma altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğine bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“BUGÜN DÜNYANIN EN SEÇKİN UÇAK GEMİSİNİ ÜRETME YOLUNDA ATTIĞIMIZ BİR İLK ADIM OLARAK GÖRÜYORUM”
Savunma sanayi alanında yapılan yatırım ve projeleri tüm detaylarıyla anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle ileri teknoloji gerektiren konularda elbette uluslararası konularda işbirliklerimizde olacak. Ama en azından araştırma-geliştirme, test, modernizasyon gibi konularda kendi kendimize yeterli konuma gelmeliyiz. Bugün dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda attığımız bir ilk adım olarak görüyorum. Şuana kadar 12 helikopterimizin üretimi tamamlandı. Altay tankının prototipi ortaya çıktı. Yakında seri üretime başlayacağız. Ve insansız hava araçlarında oldukça ileri bir noktaya ulaştık. Silahsız-insansız hava araçlarını da devreye girmesiyle özelikle iç güvenlik operasyonlarında ciddi bir rahatlama sağlanacağına inanıyorum. MİLGEM projesi kapsamında ilk milli savaş gemilerimizden iki tanesinin inşası tamamlandı ve donanmanın emrine sunuldu. Proje kapsamında 3’üncü gemimizin inşası da devam ediyor. Kendi tasarımımız olan Hürkuş test uçuşları da başarıyla sonuçlandı. Yakın zamanda seri üretime geçiyoruz. Askeri ve sivil ihtiyaçlara cevap verecek özgün helikopter projesi geliştirme çalışmalarına başlandı. Bu projeyi ortak üretimle ve ihracata dönük olarak süratle tamamlamayı hedefliyoruz. Kendi milli piyade tüfeğinin üretimine başladık. Mayınlara dayanıklı zırhlı personel taşıyıcılardan 617 tanesi ordumuza teslim edildi. Roket ve füze teknolojileri konusunda ciddi ilerleme sağlandı. Kendi üretimimiz olan ilk uydumuz Göktürk 2’yi uzaya fırlattık. Ülkemizde bir uydu fırlatma merkezi ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yanında savunma sanayi ağırlıklı Türkiye’nin en büyük Teknoparkı kuruluyor. Bunlarında aralarında bulunduğu tam 416 projenin üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yıllarca milliyetçilik adına, vatan sevgisi adına ülkeyi koruma ve kollama adına, öylesine anlamsız öylesine boş işlerle uğraşıldı ki kimse asıl meselelere odaklanmadı. Bu ihmalin en ağır sonuçlarının gördüğümüz alanların başında savunma sanayi geliyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIĞA ADETA MECBUR VE MAHKUM EDİLMİŞTİR”
“Türkiye bir savunma altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir” diyen Erdoğan, “Bazıları bunu sadece NATO üyeliğine bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı Devrim otomobillerinde olduğu gibi çok basit bir sebeple söndürülmesinde olduğu gibi savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum. Halbuki 1. Dünya Savaşı’nda parasını verdiğimiz halde teslim alamadığımız örneği var. Doğ ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek parası ile dahi verilmeyen ve satılmayan silahlar mevcuttur şuan bile. Ve bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler onu da söyleyeyim. Onun için kendimiz eğitmeliyiz” diye konuştu.
“BU TÖRENİNİN ANLAMI GELECEKTE ÇOK DAHA İYİ KAVRANACAKTIR”
Erdoğan, “Mesela burada gerçekleştirdiğimiz saç kesme töreninin anlamı inanıyorum ki gelecekte çok daha iyi kavranacaktır. Burada biz elbette meselenin farkındayız ama milletimizi özellikle de yeni nesilleri bu bakımdan çok iyi bilgilendirmeliyiz. Tarihini, kültürünü, hedeflerini bilen nesiller yetiştirmeyi başarmadan geleceğimize güvenle bakamayız. Bu nedenle zaferlerimizi onlara çok iyi anlatmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmasının ardından beraberindeki askeri yetkililer ile birlikte saç kesme merasimine katılarak yetkililerden bilgi aldı.
