'Vosvos' Tutkusu İş Ortağı Yaptı

Adana'da 'Vosvos' meraklısı biri usta iki kişi tarafından oluşturulan tamirhanede sadece Vosvos olarak bilinen klasik otomobiller tamir ediliyor Usta Sonkur: 'Ufak kızım okulu olmasa dükkandan çıkmayacak. Kızlarım, eşim ve ben sürekli bu araç tutkunlarıyla iç içeyiz. Resmen aile olduk. Müşterilerimizle hafta sonları pikniğe bile gidiyoruz' Vosvos Adana Fan Kulübü Başkanı Ceylan: 'Yaklaşık yarım asırlık araçlardan bahsediyoruz. Bunun bir vidasını sökerken çekilen eziyeti bir görseniz. Hiç sökülmemiş bir şeyi sökmeye çalışıyorsunuz. Biz hastaneyiz, eczaneyiz'

SEMİH KUŞDEMİR - Adana'da 'Vosvos' olarak bilinen klasik otomobil tutkunu olan 28 yaşındaki Ozan Ceylan ile 45 yaşındaki oto tamir ustası Osman Sonkur, kurdukları atölyede sadece 'Vosvos' araçları tamir ediyor.

Klasik otomobil sevdalıları belirli günlerde ve çeşitli etkinliklerde bir araya gelerek toplumsal mesajlar da veriyorlar. Vosvos meraklılarının bir diğer buluşma noktası ise bu araçların tamir ve bakımlarının yapıldığı iş yerleri oluyor.

Yıllar sonra 'Vosvos' tutkusuyla bir araya gelen Ceylan ve Sonkur, Adana'da açtıkları yaklaşık 80 metrekarelik tamirhanede klasik araçları tamir ederken hayallerini gerçekleştirmenin de mutluluğunu yaşıyor.

Aynı zamanda Vosvos Adana Fan Kulübü Başkanı Ozan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri oturduğu semtte bu tip araçları çokça gördüğünü, zamanla bunun tutkuya dönüştüğünü söyledi.

Bu araçlara olan tutkusu dolayısıyla en kısa zamanda 'Vosvos' edindiğini anlatan Ceylan, daha sonra bu otomobillerin tamirinde yaşanan sıkıntılara şahit olunca bir tamirhane açmayı düşündüğünü belirtti.

İlk olarak 6 yıl önce açtığı tamirhanede ustadan dolayı verim alamayınca dükkanın yerini değiştirip yeni bir usta aramaya başladığını ifade eden Ceylan, şunları söyledi:

'O yıllar 2 Vosvos arabam, 1 minibüsüm vardı. Başka ustalarla da çalıştım ama şimdiki gibi keyif almadım. Yıllar önce bu işi bırakmış Osman Usta ismini duydum. Osman usta bizi çok sıcak karşıladı. Ben de gencim heyecanlıyım yeni bir dükkan açmak için. Ustamla sadece 'Adana'da klasik otomobil tamirhanesi olsun' diye hayaller kurmaya başladık. Nihayet hayallerimiz gerçek oldu Osman Ustayla beraber dükkanımızı açtıkk ve bu hale getirdik. Tabi ki bu iş tutku ve sevgiyle oluyor.'

Ozan Ceylan, dükkanı açtıktan sonra da tutkusunun devam ettiğini, kendisi de Vosvos meraklısı olan Sonkur ile çeşitli turlara katıldıklarını belirtti.

Ceylan, 'Yaklaşık yarım asırlık araçlardan bahsediyoruz. Bunun bir vidasını sökerken çekilen eziyeti bir görseniz. Hiç sökülmemiş bir şeyi sökmeye çalışıyorsunuz. Biz hastaneyiz, eczaneyiz. Bazen sitem ettiğimiz, isyan ettiğimiz zaman da oluyor ama bu sevgimize mani değil. Bu işi severek yapmaya devam ediyoruz. Allah can versin, bize ömür versin. Biz de keyifle ustamla yapmaya devam edelim.' şeklinde konuştu.

- 30 yıllık tutku

Oto tamir ustası Sonkur da tamirciliğe 11 yaşında çırak olarak başladığını, zaman içerisinde 'Vosvos' tamir etmeyi öğrendiğini, daha sonra bu araçlara tutkuyla bağlandığını kaydetti.

Yaklaşık 30 yıldır bu araçların dışında başka bir araç tamir etmediğini anlatan Sonkur, şunları söyledi:

'Bu araçların hurdaya gittiği dönemde iş sıkıntısından dolayı işi bıraktım. O yıllar insanlar bu araçları kapalı otoparklara çekmişlerdi. Ama bu tutku asla içimde sönmedi. Bir yerlerde beni bekledi. Uzun bir aradan sonra Vosvos Adana Kulüp Başkanı Ozan Ceylan ile tanıştım. Ozan kardeşim beni tekrar teşvik etti. Sönmüş bir ateşin üzerin benzin dökmüş gibi oldu. Ozan ile 5 yıldır hem iş hem ailece beraberiz. Ara verdiğim dönem kötü bir dönemdi çünkü başka araçları tamir etmediğim için diğer araçlara yabancıydım. Bir dönem yolları süsleyen renk renk Vosvoslar geri canlandı. Bundan böyle de devam edecek gibi görünüyor.'

Sonkur, bu tutkunun ayrı bir duygu olduğunu, bu araçlara sahip insanların çoğunun iki veya daha fazla araçları olduğuna dikkati çekti.

Trafikte bu araçların dikkat çektiğini anlatan Sonkur, şöyle konuştu:

'Son model arabayla gezerken dikkat çekmezsiniz ama bu araçlarla acayip dikkat çekersiniz. Ailem bu işi yapmamı destekliyor. Onlar da bu araçları seviyorlar. Ufak kızım okulu olmasa dükkandan çıkmayacak. Kızlarım, eşim ve ben sürekli bu araç tutkunlarıyla iç içeyiz. Resmen aile olduk. Müşterilerimizle hafta sonları pikniğe gidiyoruz. İleride iki kızıma da bu araçtan yapıp hazırlayıp onlara hediye edeceğim. Yaşar mıyız, yaşamaz mıyız? Zaman ne gösterecek bakalım.'
Kaynak: AA