Erdoğan: İhracatı 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İhracatı 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok" diyerek, Kendi uçağını, otomobilini üretmeyen, kendi yazılımlarını ortaya koymayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: İhracatı 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

PATENT KONUSU ÖNEM VERDİĞİM BİR KONUDUR

Bugüne kadarki 4 ödül töreninin hepsine bizzat katıldım çünkü patent konusu çok önem verdiğim bir konudur. Bizim kültürümüz marifetin mutlak suretle iltifat ile taçlandırılmasını uygun görür.

Bu vesile ile hayatlarını bu güzel çalışmalara adayan mühendislerimizi girişimcilerimizi akademisyenlerimizi tasarımcılarımızı kısaca bu uğurda çaba gösteren tüm insanlarımızı yürekten selamlıyorum.

Burada taktim edeceğimizi her bir ödülün arka planında takım ruhunun disiplinin motivasyonun olduğunu biliyorum bunun herkese örnek olması gerektiğini düşünüyorum.

Her bir ödülün arka planında ortak çalışma kültürünün, disiplinin ve motivasyonun olduğunu biliyorum. Bu başarının diğer firmalara da örnek olmasını diliyorum. Türkiye sınai mülkiyette son 13 yılda sizlerin katkılarıyla büyük yol kat etti. Bazı verileri paylaşmak istiyorum.

YERLİ PATENT BAŞVURUSU YÜZDE 13 ARTTI


2015'te 5.500'ü aşan başvuru ile yerli patent başvuru sayısını yüzde 13 arttırdı. 2016'nın başında bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi. Uluslararası verilerde ise 2014'te 853 patent başvurusu yaptık. 2015'te 1000 barajını aştı.

Bizi umutlandırıyor ancak tatmin etmiyor. Sanayi mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Pek çok dezavantajla sürdürüyoruz, ama başaracağız. Eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bu oyunların arkasında bu sıçrama var.

Gezi olayları, 17-25 Aralık ve bölgedeki gelişimlerin bu durumdan bağımsız olduğunu kim söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Artık eski Türkiye yok, yeni Türki'ye yolunda kararlılıklar yürüyoruz. 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacağız. Bize bu mücadelede destek veren herkes milletimizin gönlünde yerini alacaktır.

SON 3 YILDA PEK ÇOK ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTIK

Pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da küresel yarışa geç başladık. Bu yarışı pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız. Son 3 yılda iyi bir atakla pek çok ülkeyi geride bıraktık.

Bu dönemde patent başvuru sayımızın 12 katına çıkması aldığımız mesafenin büyüklüğünü gösteriyor. 2015'te 40 bini aşan tasarım başvurusuyla en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler arasında Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer aldı.

İHRACATI 500 MİLYAR DOLARA ULAŞTIRMADAN RAHAT YOK

Küçük başarılarla yetinmemiz, rehavete kapılmamız asla söz konusu olamaz. Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeden kendimizi gerçek başarıya ulaşmış saymayız.

İhracatı 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Kendi uçağını, otomobilini üretmeyen, kendi yazılımlarını ortaya koymayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz. Bu konuda hepimize çok büyük görevler, sorumluluklar düşüyor.

Ödül alan firma ve kurumlarımız olmak üzere herkese sesleniyorum. İlk çeyrek itibariyle çok olumlu sinyaller aldığımız 2016'da sınai mülkiyette çok daha büyük bir sıçramayı hep birlikte gerçekleştirelim. Sizlerin de müşahede edeceğiniz üzere destekler hayata geçiriliyor. Sınai mülkiyet sistemini bugünün değil, yarının Türkiye'sine göre hazırlıyor.

Türk Patent Enstitüsü patent başvurularını inceleyemediği için yabancı ülkelerin kurumlarına göndermek zorunda kalıyordu. Nereden nereye geldik.
Kaynak: İHA