Anadolu'da Hayvancılığa 'Gebe Düve' Desteği

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde kurulu çiftlikte, Avrupa ülkelerinden seçilerek ithal edilen ve en çok rağbet gören simental ve hoştayn cinsi düveler tohumlanarak, üreticilere faizsiz krediyle veriliyor İşletme müdürü Öner: 'Bu işletme gerek Yozgat'ta gerek İç Anadolu'da kapasite bakımından örnek bir işletme. Türkiye'nin her bir ucuna buradan damızlık düve veriyoruz'

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Tarım Kredi Kooperatifi tarafından 2 bin dekar araziye kurulan çiftlik, Türkiye'nin damızlık gebe düve ihtiyacının önemli kısmını karşılıyor.

Tarım Kredi Şirketler Topluluğu Tareks Hayvancılık AŞ Boğazlıyan İşletmesi Müdürü Savaş Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında bölgede hayvancılığın gelişmesi amacıyla kurulan Damızlık Gebe Düve Çiftliği'nin bin baş sağmal olmak üzere, toplam 4 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hayvan ihtiyacının önemli kısmını karşılayan çiftliğin, 200 dekar arazi üzerine kurulduğunu anlatan Öner, tesiste hayvanların doğumundan, gebeleştirilip düve olarak satışına kadar tüm aşamaların takip edildiğini belirtti.

Öner, çiftliğin Yozgat ve İç Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Bin 300 dekar mera arazimiz var. Kaba yem ihtiyacının bir kısmını bu meradan karşılıyoruz. İşletmemizde simental cinsi hayvanlarımız var. Yılda bin 100 civarı yavru alıyoruz. Bunların erkeklerini besicilere satıyoruz. Dişilerini de kendimiz damızlık olarak gebeleştirdikten sonra işletmelere veriyoruz. Tarım Kredi Kooperatifinin üyelerine damızlık vasfı yüksek olan gebe düve ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş bir işletmeyiz. Şu an yılda 400 baş kendi yavrularımızdan yetiştirdiğimiz gebe düveyi yetiştiricilere veriyoruz. Bu işletme gerek Yozgat’ta gerek İç Anadolu Bölgesi'nde kapasite bakımından örnek bir işletme. Türkiye'nin her bir ucuna buradan damızlık düve veriyoruz.'

- Çiftçiler hem etinden hem sütünden yararlanıyor

Damızlık Gebe Düve Üretim Çiftliği'nin, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü işbirliğiyle kurulduğunu aktaran Öner, işletmede yetiştirilen hayvanların veteriner hekimler tarafından yurt dışından seçilerek alındığını, karantina uygulamasından geçirilen hayvanların gebeleştirilerek üreticilere faizsiz kredi kapsamında verildiğini anlattı.

Öner, simental cinsinin çiftçiler tarafından en çok rağbet gören cins olduğunu, bu cins büyükbaşların hem sütünden hem de etinden faydalanıldığını bildirdi.

Üreticilerin süt ve et bakımından yüksek verim elde edilen simental cinsini talep ettiği için yurt dışından daha çok simental düve seçerek getirdiklerini ifade eden Öner, şu bilgileri verdi:

'Dolayısıyla talep çok olunca şirket olarak yurt dışına kendimiz gidiyoruz. En az 100 baş olmak üzere gidip seçiyoruz. Karantina sürecini geçirdikten sonra hayvanlar millileşiyor. Daha sonra veteriner arkadaşlar tarafından tohumlama yaşı ve vücut kondisyonuna gelen simental ırkı hayvanlarımız tohumlanıyor ve gebelik testi konduktan sonra üyelerimize duyuru yapıyoruz. Üyelerimizde başvurularını yapıyorlar ve gelip hayvanlarını buradan alıyorlar. Türkiye'nin her köşesine gidiyor. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'e kadar tüm bölgelerine buradan hayvanları ulaştırıyoruz. Şu an elimizde 210 simentalimiz var, hazır tohumlanmış vaziyette üyelere verilecek. Karantina aşamasında yurt dışında 350 simental beklemekte. 3 ay içerisinde bin 500 baş simental gebe düve getirmeyi planlıyoruz. Anadolu'nun simental cinsi tedarikini bu işletme sağlıyor. Bu cinsi Almanya ve Avusturya’dan seçiyoruz.'

- Türkiye'nin yağ oranı en yüksek sütü üretiliyor

Öner, bini sağmal olmak üzere 4 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip, damızlık gebe düve ve süt üretim tesislerinde Türkiye'nin yağ oranı en yüksek sütünü üretiklerini dile getirdi.

Hayvanlardan elde edilen sütün miktarı kadar yağ oranının da önemli olduğuna dikkati çeken Öner, şöyle devam etti:

'Şu anda 4,2 civarında süt yağı oranımız var ki bu işletmelerde çok iddialı bir rakamdır. Genelde ortalaması 3,5-3,7 seviyesindedir. Karadeniz Bölgesi'nden bile firmalar işletmemize gelip buranın sütüne talip oluyor. Türkiye'nin yağ oranı en yüksek işletmesi diyebiliriz. Meşhur Karadeniz tereyağları bizim işletmemizin sütünden elde ediliyor. İşletmemizde yılda 9 bin ton süt satışımız gerçekleşmekte. Bir seferde 60 hayvan sağılıyor. Süte el değmiyor ve meme dezenfeksiyonuna çok önem veriyoruz. Sütlerimizin kalitesi buradan geliyor.'
Kaynak: AA