TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ataç Açıklaması

'Doğa için yapacak daha çok işimiz var. Bunun için de daha çok gönüllüye ve destekçiye ihtiyacımız var'

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ata, doğa için yapılacak çok işleri bulunduğunu belirterek, 'Bunun için de daha çok gönüllüye ve destekçiye ihtiyacımız var' dedi.

TEMA Vakfı tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi'nde Bölgesel Gönüllü Toplantısı gerçekleştirildi. Vakfın Türkiye’deki faaliyetleri ve geleceğe yönelik eylem planının ele alındığı toplantıda konuşan Ataç, geleneksel hale getirdikleri toplantıları yılda 5 kez Anadolu’nun farklı şehirlerinde gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Gaziantep’teki toplantıda bölgeden 18 ilin temsilcileri bulunduğunu belirten Ataç, 'Şu anda TEMA Vakfının 81 ilde temsilciliği, 257 ilçe gönüllü sorumlusu, 125 Genç Üniversiteli Tema sorumlusu ve 31 mahalle köy sorumlusu mevcut. TEMA bugünlere gönüllü arkadaşlarımız sayesinde geldi. 600 bin gönüllüsü olan bir vakıf haline geldi. Onların çok büyük emeği var. Tema gücünü gönüllülerinden alan bir halk hareketidir.' diye konuştu.

81 ildeki genç gönüllü temsilcilerinin de tamamlandığını aktaran Ataç, şunları kaydetti:

'Genç örgütlenmeyi bir türlü tamamlayamıyorduk. Çok şükür bu sene genç gönüllü temsilciliğimizi 81 ilde de tamamladık. Biz geçen sene yüzde 50 kapasiteyle 55 bin gönüllü kazanıyorsak tam kapasiteyle çalıştığımızda yılda 100 bin gönüllü kazanabiliriz. Bütün arkadaşlarımız aynı desteği vermiyor. 55 bin küçümsenecek bir rakam değil ama doğa için yapacak daha çok işimiz var. Bunun için de daha çok gönüllüye ve destekçiye ihtiyacımız var.'

Ekolojik okur yazarlığı önemsediklerini vurgulayan Ataç, kamu kuruluşlarında, okullarda, özel kuruluşlarda her yaştan insanlara bu eğitimi vermeye çalıştıklarını anlattı.

Dünyanın gelişmesi ve gezegenin korunması için ekolojik okur yazarlığın önemine işaret eden Ataç, '1,5 yıldır uğraştığımız yeşil yaka projemiz var. Bu projeyle doğanın da sınırlarının belli olmasını, doğa şartları da gözetilerek karar alınmasını istiyoruz. Bundan sonra iki eğitim programımız daha olacak. Temsilciliklerimizin çalışmaları detaylı olarak takip edilecek. Bağışlarımızda değişme olacak. Ağaç kardeşliğimiz olacak. Rize’de sürdürülebilir çay tarımına yönelik 'Her Dem Toprak İçin' diye bir projemiz olacak.' dedi.

- Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyeti

Artvin Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ataç, 'Tabi ki biz de Türkiye’nin gelişmesini istiyoruz ama her şey her zaman her yerde yapılmayabilir. İnşallah o doğadan para kazanmanın oradaki insanların istihdam edilmesinin başka bir yolu bulunur. Şu anda Artvin’deki yasal süreç devam ediyor. Biz mahkemelerimizden Artvin’i koruyucu kararlar bekliyoruz. Oradaki ormanlarımız gelecek nesil için çok önemli. Biz her şeyin emanetçisiyiz. Bu gözle bakmamız gerekir. Bu sene biz umut yeşerteceğiz. Bunu etrafımıza yayacağız.' ifadelerini kullandı.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Barış Karapınar'ın da yaptıkları çalışmaların detaylarına ilişkin bilgiler sunduğu toplantıda, Vakıf Onursal başkanları Nihat Gökyiğit ve Hayrettin Karaca'nın mesajlarının yer aldığı videolar katılımcılara izletildi.
Kaynak: AA