Çek Cumhuriyeti'ndeki Iraklı Hristiyan Mülteciler

Çek Cumhuriyeti'ndeki Iraklı Hristiyan mülteciler ülkelerine dönmek istiyor.

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Milan Chovanec, Iraklı Hristiyan mültecilerin bir kısmının daha ülkelerine geri dönmek istediğini söyledi.

Chovanec, Çek Cumhuriyeti'nin mülteci kabul proje kapsamında kabul ettiği Iraklı Hristiyan mültecilerden bir grubun daha Irak'a dönmek için ilgili kurumlardan pasaportlarını istediğini söyledi.

Kurallara göre Iraklıların istedikleri yere gidebileceklerini kaydeden Chovanec, ''Pazartesi günü 25 Iraklı daha ülkelerine dönmek istediğini belirtip pasaportlarını istedi.'' şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde, proje kapsamında Çek Cumhuriyeti'ne getirilen 153 Iraklı Hristiyan mülteciden 8'i Irak'a dönmek için, 25'i ise diğer AB ülkelerine geçmek için Çek Cumhuriyeti yetkili kurumlarından pasaportlarını geri istemişlerdi. 2 Nisan'da Almanya'ya geçen 25 Iraklı Hristiyan mülteci orada iltica başvurusunda bulunmuştu.

Chovanec, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise mültecilerin Almanya ya da İsveç'e ulaşmak için Çek Cumhuriyeti'ni ''turizm acentesi' gibi kullanamayacağını, bu yüzden hükümetin de desteklediği mülteci kabul projesinin durdurulduğunu açıklamıştı.
Kaynak: AA