Başbakan Davutoğlu, 5 HDP'li Vekilin Fezlekelerinin Meclis'e Gelmesini Değerlendirdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 5 HDP’li vekilin dokunulmazlık fezlekesinin Meclis’e gelmesine ilişkin, "Diğer partilerin tutumlarını da bu konuda açık ve net olarak görmek istiyorum. Bunları değerlendireceğiz. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle de Meclis Başkanımızla da bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum" dedi.
Savunma Sanayii İcra Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Davutoğlu, toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Birçok projenin gözden geçirildiğini ve yeni bazı kararların alındığını belirten Davutoğlu, "Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde savunma sanayiisi yapılanmasını yeni bir stratejik zeminde ele almaya karar verdik. Savunma Sanayii İcra Komitemiz gerekli hazırlıkları tamamlayarak, önümüzdeki dönemde Nisan-Mayıs ayı gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu’nu toplamayı planlıyoruz. Daha sonra burada ele alacağımız perspektif çerçevesinde konuyu uzmanlarıyla değerlendirerek, kademeli toplantılar gerçekleştireceğiz. Tekrar bu konu Eylül-Ağustos ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu ve İcra Komitemizde ele alındıktan sonra bir savunma sanayii şurası yıl sonuna doğru tertiplemeyi düşünüyoruz. Böylece kademeli bir şekilde paydaşların devre girdiği, savunma sanayiinde öncü özel sektörün de devreye girdiği, ülkenin savunma sanayiinin millileşmesi ve bu konuda dışarıya olan bağımlılığın azaltılması için alınacak tedbirlerin gözönüne alındığı yeni bir yapılanmaya geçmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede de siyasi askeri konsept geliştirerek önümüdeki dönemde Cumhuriyetimizin ve devletimizin korunması bekası ve milletimizin huzur ve güvenliği için alınması gereken tedbirleri geniş bir perspektifle ele alacağız" ifadelerini kullandı.
"Bu çerçevede, çift kanatlı yol takip edeceğiz" diyen Davutoğlu, "Bir taraftan acil ihtiyaçları gözönüne alarak tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdüreceğiz. Bir taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayiinde millileşmenin oranını artıracak yerli üretime ağırlık vereceğiz. Böylece acil ihtiyaçları karşılarken orta ve uzun vadede savunma sanayiinin gelişmesini de göz önünde bulunduracağız. Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4.5 milyar doları yerli üretim şeklinde gerçekleşecek. Bu da genelde de sanayimizin üretim artışına katkı sağlayacak. Ayrıca 12 milyar dolarlık sözleşmesi planlanan veya tamamlanan projeyi de devreye sokmuş olduk bugün. Bir güzel haber de iki ay içinde, 2016’ın ilk 2 ayı içinde savunma sanayii ihracatımız yüzde 35 arttı" şeklinde konuştu.
MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ ÜRETİMİ VE AKILLI MÜHİMMAT ÜRETİMİ
İki önemli yeni gelişmeyi paylaşan Davutoğlu, "Birincisi milli piyade tüfeği üretimimizi hedeflemiştik. Bugün bana da prototif üretimi anlamında seri üretime geçmek üzere takdim edildi. Bu yıl içinde de seri üretime geçecek. Bu konuda emek veren bütün mühendislerimize ve silahlı kuvvetleri mensuplarımıza, savunma sanayii müsteşarlığımıza teşekkür ediyorum. Çok önce gerçekleşmesi bir hedefti, yine kararlı bir şekilde bunu takip ettik. İktidarlarımız döneminde 2009’da alınan bir kararın bugün uygulanması bugün mümkün oldu. Terörle mücadele ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar bağlamında önemli ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretimi konusunda da çok önemli mesafeler alındı ve bunun artık Türkiye’de üretilmesi gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Bu noktada bugün ele aldığımız projeler bağlamında da bazı gelişmeleri de paylaşmak istiyorum. Müşterek savaş uçağı üretimi ile ilgili gelişmeleri gözden geçirdik. Hava savunma sistemini son aldığımız kararla milli bir proje olarak geliştirmeye karar vermiştik. Bu konudaki son atılan adımları ve paydaşlarla yapılan görüşmeler hakkında bilgi aldık. Bu proje aksamadan, herhangi bir kesintiye uğramadan devam edecektir. Bizim için hayati, varoluşsal bir proje olarak her zaman gündemimizde olacak. ATAK helikopterlerinin özellikle motorlarının yerli motor ile, tümüyle millileşmesi konusunda çok önemli projeyi devreye sokuyoruz. Yine İHA’ların silahlı İHA ki, diğer müttefik ülkelerden silahlı pradatör almak için yıllardır uğraşıyoruz. Silahlı İHA yapımı konusunda da önemli bir aşamaya gelindi. Elektronik harp sistemleri bağlamında da yine son derece önemli aşamalar katedildi. Türkiye’nin bağımsızlığının, özgürlüğünün istikbalinin en önemli garantisi milli savunma sanayiisine sahip olmasıdır. İlan ettiğimiz her proje yakından takip edilecek ve bu çerçevede atılması gereken adımlar atılacak."
"17 ATAK HELİKOPTERİ DEVREYE GİRECEK"
Savunma Sanayiisi İcra Komitesi’nin önemli bir gündem maddesinin de 23 Temmuz 2015’ten bu yana süren terörle mücadele bağlamında sınıriçinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonlarla ilgili ihtiyaçların da gündemde olduğunu anlatan Davutoğlu, "Önemli kararlar aldık. MİT, Silahlı Kuvvetlerimiz, Jandarma Genel Komutanlığımızın ihtiyaçlarını hiç kesintisiz ve aksamandan sağlamadan sağlanması için gerekli talimatlar verildi.
Bu konuda kaynak sıkıntısı yoktur. 17 ATAK helikopterinin bu sene devreye gireceğini söylemiştim. Terörle mücadelede ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlar tek tek ihtiyaç kalemleri gözönüne alarak değerlendirdik. Hepsi hiçbir gecikmeye mahal olmaksızın karşılanacak. Özellikle şehirlerimizin, ilçelerimizin, bu barikatlardan, mayınlardan temizlenmesi esnasında ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlara da özel önem vereceğiz. İHA’ların sayılarının artması, teknolojilerinin geliştirilmesi anlamında da önemli mesafeler katedildi. İHA, terörle mücadelede ciddi katkılar sağlayan bir enstüraman. O bakımdan İHA’ların daha da geliştirilmesi ve yine memnun oldum. Şu anda teknik donanımda herhangi yabancı bir desteğe ihtiyacımız yok. Bu önemli bir gelişme. Mayın tespit ve EYP’lerin tespit edilip imha edilmesi konusunda teçhizat alımı ve üretimi konusunda değerlendirmeler yaptık. MOBESE sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması konusunda da önemli kararlar aldık" dedi.
Toplantıda alınan konulara işaret eden Davutoğlu, "Birincisi, dışarıdan gelebilecek tehdit ile ilgili olarak acil alınması gereken tedbirler var, bunlarla ilgili tedarik yöntemi başta olmak üzere gerekli adımlar atıldı. ikincisi, sınır içinde ve ötesinde terörle mücadele bağlamında ihtiyaçlar gözden geçirildi, hiçbir teçhizat eksiği olmaksızın bunlar karşılanacak. Üçüncüsü ise savunma sanayiinin millileşmesi ve tümüyle yerli bir niteliği mümkün olabildiğince ulaşılması için yeni bir savunma sanayii stratejinin geliştirilmesi için gerekli adımlar atıldı" ifadelerini kullandı.
BÖLGESEL YOLCU UÇAĞI PROJESİ
Başbakan Davutoğlu, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Bölgesel yolcu uçağı projesi SSM tarafından yürütülüyor, projenin geldiği aşamada mevcut protokol çerçevesinde mi devam edilecek?" sorusuna Davutoğlu, "Bölgesel yolcu uçağı projesi geçen sene ilan ettiğimiz sivil ve askeri kulanım anlamında Türkiye’nin kapasitesini artıracak proje. Bunun yerli üretimi hem belli menzillerde sivil uçuşları kolaylaştıracak ama aynı zamanda askeri amaçla kullanacak şekilde imkan da sağlayacak. Toplantıda, son gelinen aşama hakkında Savunma Sanayii Müsteşarımızdan bilgi aldık, ilgili şirketlerle görüşülüyor. Projede aksama da yok. En uygun yöntemle bu projenini devamı için gerekli tedbirler alınıyor" karşılığını verdi.
5 HDP’Lİ VEKİLİN DOKUNULMAZLIK FEZLEKESİ
Başka bir gazetecinin, "Bugün 5 HDP’li vekilin dokunulmazlık fezlekesi Meclis’e geldi. Şu anda 453 fezleke Meclis’te bulunuyor. Daha önce de fezlekeler sıkça gündeme getirilmişti. Bu sürecin sonuna kadar gidilecek mi?" sorusunu Davutoğlu, "Kürsü dokunulmazlığı demokrasinnini olmazsa olmazlarındandır ama bu kürsü dokunulmazlığının istismar edilerek, toplumumuzun temel değerlerini, terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan,yapılan eylemleri mazur gören, 29 canımızı kaybettiğimiz saldırıdan sonra dahi bu tavrını sürdürenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede, istişarelerimizi de sürdürüyoruz. Meclis Başkanımızla da bu konuyu görüşeceğim ve bazı temaslarımız da olaca. Önemli olan Türkiye’de belli ilkeler ve değerlerin demokratik değerler olarak yerleşmesi. Hepimiz demokratik özgürlük alanlarını kullanma konusunda hiçbir sınır görmemeliyiz ama hepimiz demokrasinin de içinde yaşayacağı güvenlik ve huzur ortamının sağlanması, kamu düzeninin sağlanması ve terörle mücadele konusunda da ortak bir tavırda buluşmalıyız. Ayrıca, diğer partilerin tutumlarını da bu konuda açık ve net olarak görmek istiyorum. Bunları değerlendireceğiz. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle de Meclis Başkanımızla da bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum" şeklinde cevapladı.
Kaynak: İHA
"Bu çerçevede, çift kanatlı yol takip edeceğiz" diyen Davutoğlu, "Bir taraftan acil ihtiyaçları gözönüne alarak tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdüreceğiz. Bir taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayiinde millileşmenin oranını artıracak yerli üretime ağırlık vereceğiz. Böylece acil ihtiyaçları karşılarken orta ve uzun vadede savunma sanayiinin gelişmesini de göz önünde bulunduracağız. Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdik. Bunun 4.5 milyar doları yerli üretim şeklinde gerçekleşecek. Bu da genelde de sanayimizin üretim artışına katkı sağlayacak. Ayrıca 12 milyar dolarlık sözleşmesi planlanan veya tamamlanan projeyi de devreye sokmuş olduk bugün. Bir güzel haber de iki ay içinde, 2016’ın ilk 2 ayı içinde savunma sanayii ihracatımız yüzde 35 arttı" şeklinde konuştu.
MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ ÜRETİMİ VE AKILLI MÜHİMMAT ÜRETİMİ
İki önemli yeni gelişmeyi paylaşan Davutoğlu, "Birincisi milli piyade tüfeği üretimimizi hedeflemiştik. Bugün bana da prototif üretimi anlamında seri üretime geçmek üzere takdim edildi. Bu yıl içinde de seri üretime geçecek. Bu konuda emek veren bütün mühendislerimize ve silahlı kuvvetleri mensuplarımıza, savunma sanayii müsteşarlığımıza teşekkür ediyorum. Çok önce gerçekleşmesi bir hedefti, yine kararlı bir şekilde bunu takip ettik. İktidarlarımız döneminde 2009’da alınan bir kararın bugün uygulanması bugün mümkün oldu. Terörle mücadele ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar bağlamında önemli ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretimi konusunda da çok önemli mesafeler alındı ve bunun artık Türkiye’de üretilmesi gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Bu noktada bugün ele aldığımız projeler bağlamında da bazı gelişmeleri de paylaşmak istiyorum. Müşterek savaş uçağı üretimi ile ilgili gelişmeleri gözden geçirdik. Hava savunma sistemini son aldığımız kararla milli bir proje olarak geliştirmeye karar vermiştik. Bu konudaki son atılan adımları ve paydaşlarla yapılan görüşmeler hakkında bilgi aldık. Bu proje aksamadan, herhangi bir kesintiye uğramadan devam edecektir. Bizim için hayati, varoluşsal bir proje olarak her zaman gündemimizde olacak. ATAK helikopterlerinin özellikle motorlarının yerli motor ile, tümüyle millileşmesi konusunda çok önemli projeyi devreye sokuyoruz. Yine İHA’ların silahlı İHA ki, diğer müttefik ülkelerden silahlı pradatör almak için yıllardır uğraşıyoruz. Silahlı İHA yapımı konusunda da önemli bir aşamaya gelindi. Elektronik harp sistemleri bağlamında da yine son derece önemli aşamalar katedildi. Türkiye’nin bağımsızlığının, özgürlüğünün istikbalinin en önemli garantisi milli savunma sanayiisine sahip olmasıdır. İlan ettiğimiz her proje yakından takip edilecek ve bu çerçevede atılması gereken adımlar atılacak."
"17 ATAK HELİKOPTERİ DEVREYE GİRECEK"
Savunma Sanayiisi İcra Komitesi’nin önemli bir gündem maddesinin de 23 Temmuz 2015’ten bu yana süren terörle mücadele bağlamında sınıriçinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonlarla ilgili ihtiyaçların da gündemde olduğunu anlatan Davutoğlu, "Önemli kararlar aldık. MİT, Silahlı Kuvvetlerimiz, Jandarma Genel Komutanlığımızın ihtiyaçlarını hiç kesintisiz ve aksamandan sağlamadan sağlanması için gerekli talimatlar verildi.
Bu konuda kaynak sıkıntısı yoktur. 17 ATAK helikopterinin bu sene devreye gireceğini söylemiştim. Terörle mücadelede ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlar tek tek ihtiyaç kalemleri gözönüne alarak değerlendirdik. Hepsi hiçbir gecikmeye mahal olmaksızın karşılanacak. Özellikle şehirlerimizin, ilçelerimizin, bu barikatlardan, mayınlardan temizlenmesi esnasında ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlara da özel önem vereceğiz. İHA’ların sayılarının artması, teknolojilerinin geliştirilmesi anlamında da önemli mesafeler katedildi. İHA, terörle mücadelede ciddi katkılar sağlayan bir enstüraman. O bakımdan İHA’ların daha da geliştirilmesi ve yine memnun oldum. Şu anda teknik donanımda herhangi yabancı bir desteğe ihtiyacımız yok. Bu önemli bir gelişme. Mayın tespit ve EYP’lerin tespit edilip imha edilmesi konusunda teçhizat alımı ve üretimi konusunda değerlendirmeler yaptık. MOBESE sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması konusunda da önemli kararlar aldık" dedi.
Toplantıda alınan konulara işaret eden Davutoğlu, "Birincisi, dışarıdan gelebilecek tehdit ile ilgili olarak acil alınması gereken tedbirler var, bunlarla ilgili tedarik yöntemi başta olmak üzere gerekli adımlar atıldı. ikincisi, sınır içinde ve ötesinde terörle mücadele bağlamında ihtiyaçlar gözden geçirildi, hiçbir teçhizat eksiği olmaksızın bunlar karşılanacak. Üçüncüsü ise savunma sanayiinin millileşmesi ve tümüyle yerli bir niteliği mümkün olabildiğince ulaşılması için yeni bir savunma sanayii stratejinin geliştirilmesi için gerekli adımlar atıldı" ifadelerini kullandı.
BÖLGESEL YOLCU UÇAĞI PROJESİ
Başbakan Davutoğlu, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Bölgesel yolcu uçağı projesi SSM tarafından yürütülüyor, projenin geldiği aşamada mevcut protokol çerçevesinde mi devam edilecek?" sorusuna Davutoğlu, "Bölgesel yolcu uçağı projesi geçen sene ilan ettiğimiz sivil ve askeri kulanım anlamında Türkiye’nin kapasitesini artıracak proje. Bunun yerli üretimi hem belli menzillerde sivil uçuşları kolaylaştıracak ama aynı zamanda askeri amaçla kullanacak şekilde imkan da sağlayacak. Toplantıda, son gelinen aşama hakkında Savunma Sanayii Müsteşarımızdan bilgi aldık, ilgili şirketlerle görüşülüyor. Projede aksama da yok. En uygun yöntemle bu projenini devamı için gerekli tedbirler alınıyor" karşılığını verdi.
5 HDP’Lİ VEKİLİN DOKUNULMAZLIK FEZLEKESİ
Başka bir gazetecinin, "Bugün 5 HDP’li vekilin dokunulmazlık fezlekesi Meclis’e geldi. Şu anda 453 fezleke Meclis’te bulunuyor. Daha önce de fezlekeler sıkça gündeme getirilmişti. Bu sürecin sonuna kadar gidilecek mi?" sorusunu Davutoğlu, "Kürsü dokunulmazlığı demokrasinnini olmazsa olmazlarındandır ama bu kürsü dokunulmazlığının istismar edilerek, toplumumuzun temel değerlerini, terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan,yapılan eylemleri mazur gören, 29 canımızı kaybettiğimiz saldırıdan sonra dahi bu tavrını sürdürenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede, istişarelerimizi de sürdürüyoruz. Meclis Başkanımızla da bu konuyu görüşeceğim ve bazı temaslarımız da olaca. Önemli olan Türkiye’de belli ilkeler ve değerlerin demokratik değerler olarak yerleşmesi. Hepimiz demokratik özgürlük alanlarını kullanma konusunda hiçbir sınır görmemeliyiz ama hepimiz demokrasinin de içinde yaşayacağı güvenlik ve huzur ortamının sağlanması, kamu düzeninin sağlanması ve terörle mücadele konusunda da ortak bir tavırda buluşmalıyız. Ayrıca, diğer partilerin tutumlarını da bu konuda açık ve net olarak görmek istiyorum. Bunları değerlendireceğiz. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle de Meclis Başkanımızla da bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum" şeklinde cevapladı.