Manisa'nın Çöp Sorunu Tarih Oluyor
Manisa’da uzun yıllar çözüm bulunamayan çöp sorunu, Uzunburun Mahallesi’ne bin 200 metre uzaklıkta bulunan alanda törenle temeli atılan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’yla son bulacak.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Yunusemre ilçesine bağlı Uzunburun Mahallesi’ne bin 200 metre uzaklıkta bulunan alanda çalışmasına başladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı projesinin temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, eşi Şeyda Ergün, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, İller Bankası Bölge Müdürü Selahattin Özsoy, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Genel Sekreter Yardımcıları Fuat Uzun, Aytaç Yalçınkaya, Yılmaz Gençoğlu, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları, daire başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.
BAŞKAN ERGÜN’E ÇEVRECİ TEŞEKKÜR
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri konseriyle renklenen törende, konuklara pilav ve lokma ikram edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını İller Bankası Bölge Müdürü Selahattin Özsoy yaptı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde böylesi önemli bir hizmeti hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Özsoy, çevresel yatırımlara verdiği önem nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti.
Manisa için bayram günü olduğunu belirten Başkan Ergün, “Manisa’mızın 40 yıllık sorununu tarihe gömecek, Belediye tarihimizin en büyük yatırımı olan ve Manisa’ya nefes aldıracak Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi Temel Atma Törenimize hepiniz hoş geldiniz. Bugün Manisa için bayram günü. İnşallah bu önemli tesis bittiğinde de düğün günü olacak. Göreve geldiğimiz ilk günden beri kentimizin kanayan yaralarının üstüne emin adımlarla gittik. Manisa Belediye Başkanı olarak göreve başladığım 2009 yılında çöp sorunu, önümüzde duran en büyük problemlerden bir tanesiydi. Sürekli meydana gelen patlamalarla gündem oluşturan, Turgut Özal Mahallesi ve Manisa’mızın sağlığını tehdit etmesiyle gündeme gelen vahşi depolama sistemi vatandaşlarımızı canından bezdirmişti” dedi.
2,5 YILLIK SÜREÇ
Önceki yönetimin Develi Köyü’ne alternatif bir çöp tesisi projesi hazırladığını hatırlatan Başkan Ergün, “Ancak Develi halkının haklı itirazları sonucu bu çalışma gerçekleşememişti. Biz göreve başladığımızda o bölge için Danıştay kararı bekleniyordu. Biz bu kararı beklemeden Develi Mahallemize bu çalışmanın yapılamayacağını ön görerek, alternatif yer arayışlarını başlattık. Gerçekten çok uzun, meşakkatli ve yoğun prosedürleri olan bir süreci geride bıraktık. 9 Eylül Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği sonucunda Uzunburun Mahallesi’ne 1200 metre uzaklıktaki şuan üzerinde bulunduğumuz Sarıçam mevkiinin tespitini yaptık. ÇED raporu alınması süreci, yaklaşık 13 tane kurumun görüşünün alınması, Başbakanlık izinleri, hazine ve orman müdürlüğüne ait alanların tapularının devri gibi onlarca bürokratik işlemi sabırla, tevekkülle ve arı gibi çalışarak aştık. Tabi bu saydığım çalışmaların hepsi yaklaşık 2,5 yılımızı götürdü” dedi.
440 DÖNÜM ALAN 85 MİLYONLUK YATIRIM
Prosedürler ve bürokratik işlemlerin ardından alanda yol açıldığını belirten Başkan Ergün, “Bunların ardından 8 Nisan 2015’te ihale aşamasına geldik ve iki aşamalı bir ihale gerçekleştirdik. Yaptığımız ihale sonucunda, ihale 84 milyon 990 bin lira gibi bir bedelle ortak girişim olarak ihaleye katılan Öz Aras Grup ve Birtam İnşaat şirketleri tarafından kazanıldı. Bu, Manisa’nın belediye tarihindeki en büyük yatırım bedeli. Adı geçen ortak girişim grubuyla 14 Ağustos 2015 tarihinde sözleşme imzaladık ve 19 Ağustos’ta da yer teslimi yaparak Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı projemizin resmen startını vermiş olduk. Dağlık bir bölge durumundaki çalışma alanında iş makineleri ve patlatma çalışmalarıyla bu alan bugünkü duruma getirildi.
Manisa’mızın 40 yıllık çöp sorununu çözecek Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimiz, toplam 440 dönümlük bir alan üzerinde yükselecek” diye konuştu.
TOPLAM KAPASİTE 3 MİLYON TON
Turgutlu, Saruhanlı, Ahmetli, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinin katı atıklarının yaklaşık 30 yıl boyunca bu tesiste bertaraf edileceğini belirten Başkan Ergün, tesisle ilgili şu teknik bilgileri verdi; “Tesisin kapasitesi günlük 650 ton, toplamda da 3 milyon ton olarak planlandı. Tesisimiz; 440 dönümlük arazi üzerinde, inşaat süresi 24 ay, günlük kapasitesi 650 ton, mekanik biyolojik ayrıştırma tesisi kapasitesi yıllık 233 bin 600 ton (günlük 16 saat kapasiteli ve 2 vardiya), kompost alanı kapasitesi yıllık 85 bin ton, sızıntı suyu arıtma tesisi: Membran Biyo Reaktör (MBR) Sistemi kapasitesi günlük 60 metreküp, yakma sistemi kapasitesi saatte 2 bin 500 metreküp, Depolama Sahasının Atık Depolama Kapasitesi Lot-1’de 970 bin 78 metreküp, Lot-2’de 1 milyon 240 bin 929 metreküp olmak üzere toplamda 2 milyon 211 bin 7 metreküp olarak projelendirildi. Bu dev projemizde evsel katı atıkların düzenli olarak depolanması planlanmakta. Katı atık düzenli depolama sahası; organik ve değerlendirilebilir atıkların ayrı toplanması esasına göre tasarlandı.”
ÇÖPLER İLÇELERDEN TESİSE NASIL TAŞINACAK
Atıkların ilçelerden ne şekilde toplanacağı hususuna da değinen Başkan Ergün, şunları söyledi; “Evlerden toplanan evsel atıklarla endüstriden kaynaklanan evsel nitelikli katı atıklar, hizmet verilecek ilçelerde kurulacak transfer istasyonlarından semi treyler ile Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gelecek. Atık kabul, tartım ve kayıt yapılmasının ardından tam otomatik mekanik ayrıştırma tesisine atıklar boşaltılacak. Mekanik ayrıştırma tesisinde cam, metal, plastik, kağıt-karton gibi geri dönüşebilir atıklar diğer atıklardan ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine, kompost üretilebilir nitelikli organik atıklar ise membran kompost alanına gönderilecek. Kompost tesisinde üretilecek olan gübre belediyemiz bünyesinde değerlendirilecek. Geri dönüşümü/geri kazanımı mümkün olmayan inorganik atıklarsa; kil, jeomembran ve geotekstil ile geçirimsizliği sağlanan depolama sahasında, her gün üzeri örtülerek depolanacak. Depolama sonucu oluşan sızıntı suları arıtma tesisinde arıtılacak olup metan gazından enerji üretilecek ve çevre kirliliğini önlemekle kalmayıp ülkemiz ekonomisine katkıda bulunulacak.”
EKOLOJİK BİR TESİS OLACAK
İnşaat süresinin 24 ay olduğunu hatırlatan Başkan Ergün, “Bu sürenin çok çok önünde tesisimizin bitmesi için yüklenici firma yetkilisi kardeşlerimden söz istiyorum. Zaten onlar da sağ olsun, tesisin hızla tamamlanması için canla başla çalışıyorlar. Burası ekolojik bir tesis olacak; doğayı kirletmeyen, yer altı sularını kirletmeyen, çevreyi kirletmeyen. Tesisin yakınında bulunan Uzunburun Mahallesi’ni rahatsız etmeyecek, koku yapmayacak. Onların arazilerini, havasını kirletmeyecek bir tesis olacak. O konuda da vatandaşlarımız rahat olsun. Burası tamamen çevreyle barışık bir tesis olacak. Bu tesisimiz tamamlandığında ve hizmete açıldığında inşallah Spil Dağı eteklerindeki Turgut Özal Mahallesi sınırları içinde kalan alanın sosyal alana dönüştürülmesi de bizlere nasip olur. Yakın zaman içinde bu proje ve diğer bazı ilçelerimizde bulunan çöp deponi alanlarıyla ilgili sürprizlerle yine karşınıza çıkacak olmanın mutluluğunu yaşayacağımızın ön bilgisini şimdiden belirtmiş olayım” diye konuştu.
"40 YILLIK ÇÖP SORUNUNU ÇÖPE ATIYORUZ"
Bugünün Manisa için önemli bir gün olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Çünkü Manisa için önemli bir kazanım, Manisa’nın dönüm noktası, Manisa’nın tarihi günlerinden biri. 40 yıldır kimsenin çözemediği sorunu, çözmek bize kısmet oluyor. Manisa’nın 40 yıllık çöp sorununu çöpe atıyoruz. Bundan 15 gün önce Türkiye’de büyükşehirler arasında en fazla altyapı hizmetini yapan belediye olarak birinciliğe layık görülmemiz bizleri fazlasıyla mutlu etti. Bu birincilik, tüm çalışanlarımın birinciliğidir. Onlara huzurlarınızda bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsunlar. Hepsinden Allah razı olsun. Bizler ilk günkü iş aşkıyla ve heyecanıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halka hizmet etme yolunda doğrulardan ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu böyle biline. Bu tesisimizin hayata geçmesinde katkıları büyük olan İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlık yetkililerine, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanımız ve ekibine, tüm teknik ekibimize ve burada çalışmayı yürüten firma yetkililerine ve emeği geçen, katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Tesisimizin temel atma töreninin hayırlara vesile olmasını diliyor; törenimize katılımlarınızdan dolayı bir kez daha hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Birazdan temelini atacağımız tesisimizin inşallah açılışında da yine birlikte oluruz” dedi.
Başkan Ergün’ün ardından konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Artık 2016 yılında Manisa’nın hiç bir noktasında biz vahşi depolama mantığıyla çöp biriktiremeyiz. Bu işi derhal bütünüyle ortadan kaldırmak zorundayız. Burada büyük bir adım atıldı. Tabi ki teşekkürü hakediyor. Tabi ki o adımın bir an önce ilçelerimiz adına da tamamlanıp mutlu sona ulaşmamız gerekiyor. Benzeri bir şeyi atık su arıtma tesislerinde yaşıyoruz. Çok şükür büyük o da yapıldı. O işin tamamlanması da 1 buçuk iki seneyi bulacak. Manisa adına çok önemli bir işi başarmış olacağız" dedi.
Konuşmaların ardından tesisin temeli dualar eşliğinde atıldı. Ayrıca törene katılan protokol üyeleri tesisin temeline nazar boncuğu attı.
Kaynak: İHA
BAŞKAN ERGÜN’E ÇEVRECİ TEŞEKKÜR
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri konseriyle renklenen törende, konuklara pilav ve lokma ikram edildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını İller Bankası Bölge Müdürü Selahattin Özsoy yaptı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde böylesi önemli bir hizmeti hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Özsoy, çevresel yatırımlara verdiği önem nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür etti.
Manisa için bayram günü olduğunu belirten Başkan Ergün, “Manisa’mızın 40 yıllık sorununu tarihe gömecek, Belediye tarihimizin en büyük yatırımı olan ve Manisa’ya nefes aldıracak Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi Temel Atma Törenimize hepiniz hoş geldiniz. Bugün Manisa için bayram günü. İnşallah bu önemli tesis bittiğinde de düğün günü olacak. Göreve geldiğimiz ilk günden beri kentimizin kanayan yaralarının üstüne emin adımlarla gittik. Manisa Belediye Başkanı olarak göreve başladığım 2009 yılında çöp sorunu, önümüzde duran en büyük problemlerden bir tanesiydi. Sürekli meydana gelen patlamalarla gündem oluşturan, Turgut Özal Mahallesi ve Manisa’mızın sağlığını tehdit etmesiyle gündeme gelen vahşi depolama sistemi vatandaşlarımızı canından bezdirmişti” dedi.
2,5 YILLIK SÜREÇ
Önceki yönetimin Develi Köyü’ne alternatif bir çöp tesisi projesi hazırladığını hatırlatan Başkan Ergün, “Ancak Develi halkının haklı itirazları sonucu bu çalışma gerçekleşememişti. Biz göreve başladığımızda o bölge için Danıştay kararı bekleniyordu. Biz bu kararı beklemeden Develi Mahallemize bu çalışmanın yapılamayacağını ön görerek, alternatif yer arayışlarını başlattık. Gerçekten çok uzun, meşakkatli ve yoğun prosedürleri olan bir süreci geride bıraktık. 9 Eylül Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği sonucunda Uzunburun Mahallesi’ne 1200 metre uzaklıktaki şuan üzerinde bulunduğumuz Sarıçam mevkiinin tespitini yaptık. ÇED raporu alınması süreci, yaklaşık 13 tane kurumun görüşünün alınması, Başbakanlık izinleri, hazine ve orman müdürlüğüne ait alanların tapularının devri gibi onlarca bürokratik işlemi sabırla, tevekkülle ve arı gibi çalışarak aştık. Tabi bu saydığım çalışmaların hepsi yaklaşık 2,5 yılımızı götürdü” dedi.
440 DÖNÜM ALAN 85 MİLYONLUK YATIRIM
Prosedürler ve bürokratik işlemlerin ardından alanda yol açıldığını belirten Başkan Ergün, “Bunların ardından 8 Nisan 2015’te ihale aşamasına geldik ve iki aşamalı bir ihale gerçekleştirdik. Yaptığımız ihale sonucunda, ihale 84 milyon 990 bin lira gibi bir bedelle ortak girişim olarak ihaleye katılan Öz Aras Grup ve Birtam İnşaat şirketleri tarafından kazanıldı. Bu, Manisa’nın belediye tarihindeki en büyük yatırım bedeli. Adı geçen ortak girişim grubuyla 14 Ağustos 2015 tarihinde sözleşme imzaladık ve 19 Ağustos’ta da yer teslimi yaparak Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı projemizin resmen startını vermiş olduk. Dağlık bir bölge durumundaki çalışma alanında iş makineleri ve patlatma çalışmalarıyla bu alan bugünkü duruma getirildi.
Manisa’mızın 40 yıllık çöp sorununu çözecek Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimiz, toplam 440 dönümlük bir alan üzerinde yükselecek” diye konuştu.
TOPLAM KAPASİTE 3 MİLYON TON
Turgutlu, Saruhanlı, Ahmetli, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinin katı atıklarının yaklaşık 30 yıl boyunca bu tesiste bertaraf edileceğini belirten Başkan Ergün, tesisle ilgili şu teknik bilgileri verdi; “Tesisin kapasitesi günlük 650 ton, toplamda da 3 milyon ton olarak planlandı. Tesisimiz; 440 dönümlük arazi üzerinde, inşaat süresi 24 ay, günlük kapasitesi 650 ton, mekanik biyolojik ayrıştırma tesisi kapasitesi yıllık 233 bin 600 ton (günlük 16 saat kapasiteli ve 2 vardiya), kompost alanı kapasitesi yıllık 85 bin ton, sızıntı suyu arıtma tesisi: Membran Biyo Reaktör (MBR) Sistemi kapasitesi günlük 60 metreküp, yakma sistemi kapasitesi saatte 2 bin 500 metreküp, Depolama Sahasının Atık Depolama Kapasitesi Lot-1’de 970 bin 78 metreküp, Lot-2’de 1 milyon 240 bin 929 metreküp olmak üzere toplamda 2 milyon 211 bin 7 metreküp olarak projelendirildi. Bu dev projemizde evsel katı atıkların düzenli olarak depolanması planlanmakta. Katı atık düzenli depolama sahası; organik ve değerlendirilebilir atıkların ayrı toplanması esasına göre tasarlandı.”
ÇÖPLER İLÇELERDEN TESİSE NASIL TAŞINACAK
Atıkların ilçelerden ne şekilde toplanacağı hususuna da değinen Başkan Ergün, şunları söyledi; “Evlerden toplanan evsel atıklarla endüstriden kaynaklanan evsel nitelikli katı atıklar, hizmet verilecek ilçelerde kurulacak transfer istasyonlarından semi treyler ile Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gelecek. Atık kabul, tartım ve kayıt yapılmasının ardından tam otomatik mekanik ayrıştırma tesisine atıklar boşaltılacak. Mekanik ayrıştırma tesisinde cam, metal, plastik, kağıt-karton gibi geri dönüşebilir atıklar diğer atıklardan ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine, kompost üretilebilir nitelikli organik atıklar ise membran kompost alanına gönderilecek. Kompost tesisinde üretilecek olan gübre belediyemiz bünyesinde değerlendirilecek. Geri dönüşümü/geri kazanımı mümkün olmayan inorganik atıklarsa; kil, jeomembran ve geotekstil ile geçirimsizliği sağlanan depolama sahasında, her gün üzeri örtülerek depolanacak. Depolama sonucu oluşan sızıntı suları arıtma tesisinde arıtılacak olup metan gazından enerji üretilecek ve çevre kirliliğini önlemekle kalmayıp ülkemiz ekonomisine katkıda bulunulacak.”
EKOLOJİK BİR TESİS OLACAK
İnşaat süresinin 24 ay olduğunu hatırlatan Başkan Ergün, “Bu sürenin çok çok önünde tesisimizin bitmesi için yüklenici firma yetkilisi kardeşlerimden söz istiyorum. Zaten onlar da sağ olsun, tesisin hızla tamamlanması için canla başla çalışıyorlar. Burası ekolojik bir tesis olacak; doğayı kirletmeyen, yer altı sularını kirletmeyen, çevreyi kirletmeyen. Tesisin yakınında bulunan Uzunburun Mahallesi’ni rahatsız etmeyecek, koku yapmayacak. Onların arazilerini, havasını kirletmeyecek bir tesis olacak. O konuda da vatandaşlarımız rahat olsun. Burası tamamen çevreyle barışık bir tesis olacak. Bu tesisimiz tamamlandığında ve hizmete açıldığında inşallah Spil Dağı eteklerindeki Turgut Özal Mahallesi sınırları içinde kalan alanın sosyal alana dönüştürülmesi de bizlere nasip olur. Yakın zaman içinde bu proje ve diğer bazı ilçelerimizde bulunan çöp deponi alanlarıyla ilgili sürprizlerle yine karşınıza çıkacak olmanın mutluluğunu yaşayacağımızın ön bilgisini şimdiden belirtmiş olayım” diye konuştu.
"40 YILLIK ÇÖP SORUNUNU ÇÖPE ATIYORUZ"
Bugünün Manisa için önemli bir gün olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Çünkü Manisa için önemli bir kazanım, Manisa’nın dönüm noktası, Manisa’nın tarihi günlerinden biri. 40 yıldır kimsenin çözemediği sorunu, çözmek bize kısmet oluyor. Manisa’nın 40 yıllık çöp sorununu çöpe atıyoruz. Bundan 15 gün önce Türkiye’de büyükşehirler arasında en fazla altyapı hizmetini yapan belediye olarak birinciliğe layık görülmemiz bizleri fazlasıyla mutlu etti. Bu birincilik, tüm çalışanlarımın birinciliğidir. Onlara huzurlarınızda bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsunlar. Hepsinden Allah razı olsun. Bizler ilk günkü iş aşkıyla ve heyecanıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halka hizmet etme yolunda doğrulardan ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu böyle biline. Bu tesisimizin hayata geçmesinde katkıları büyük olan İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlık yetkililerine, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanımız ve ekibine, tüm teknik ekibimize ve burada çalışmayı yürüten firma yetkililerine ve emeği geçen, katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Tesisimizin temel atma töreninin hayırlara vesile olmasını diliyor; törenimize katılımlarınızdan dolayı bir kez daha hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Birazdan temelini atacağımız tesisimizin inşallah açılışında da yine birlikte oluruz” dedi.
Başkan Ergün’ün ardından konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Artık 2016 yılında Manisa’nın hiç bir noktasında biz vahşi depolama mantığıyla çöp biriktiremeyiz. Bu işi derhal bütünüyle ortadan kaldırmak zorundayız. Burada büyük bir adım atıldı. Tabi ki teşekkürü hakediyor. Tabi ki o adımın bir an önce ilçelerimiz adına da tamamlanıp mutlu sona ulaşmamız gerekiyor. Benzeri bir şeyi atık su arıtma tesislerinde yaşıyoruz. Çok şükür büyük o da yapıldı. O işin tamamlanması da 1 buçuk iki seneyi bulacak. Manisa adına çok önemli bir işi başarmış olacağız" dedi.
Konuşmaların ardından tesisin temeli dualar eşliğinde atıldı. Ayrıca törene katılan protokol üyeleri tesisin temeline nazar boncuğu attı.