Küreselleşen Dünyada Gençliğin Durumu Anlatıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde Ensar Vakfı, İlahiyat Öğrenci Kulübü, Mavera İlim Fikir ve Sanat Öğrenci Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Küreselleşen Dünyada Gençlik, Dindarlık ve Değerler” konulu konferans gerçekleştirildi.

Küreselleşen Dünyada Gençliğin Durumu Anlatıldı
Konferansa konuşmacı olarak Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Din Psikolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı katılırken program, Kuran Tilaveti ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Özcan küresel kültürde tüketime dayalı ekonominin oluştuğunu ve ‘kullan - at’ şeklinde yeni bir davranış kalıbı ve yaşam anlayışının geliştiğini belirterek böylesi bir atmosferde yetişen çocukların ve gençlerin ne yazık ki duygularının, düşüncelerinin, ideallerinin ve hatta manevi değerlerinin bile kullanılarak atılabileceğini düşündüklerinden fırsatçı birer kişilik haline dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarına değindi.

İslam Dünyasının üç büyük kriz atlattığını bunların Haçlı Seferleri, Moğol İstilası, modern merkezli - izmler ve teknoloji olduğunu ifade eden Prof. Dr. Asım Yapıcı, “Batı aklı emperyalist ve acımasızdır, kalbi duygularla hareket etmez, Doğu ise aklı ve kalbi birleştirir. Bizler zaman içinde Batı’nın aklı ile düşündük. Neyi kaybettik vahdeti, yani birliği. Günümüz gençliğinin narsist, girişimci ve abartılı özgüvenleri vardır. Tatminsizlik, doyumsuzluk ön plandadır. Hızlı tüketicilerdir. Otorite ile araları iyi değildir. Kitlesel olanı değil kişiye özel olanı severler. Yeni şartlara uyum kapasiteleri yüksektir. Yani yeni teknolojiyi çabuk kavrarlar ancak şunu unutmayalım ki her teknoloji beraberinde ahlak getirir. Hayatın amacı ve anlamına verilen cevaplar farklılaştı. Bireyselleşme adı altında bencillik arttı. Haz ve haza bağlı bir yaşam kutsanıyor. Tüketim kültürünün bir parçası haline gelindi. Olma değil sahip olma kutsanıyor. Kültürel boşluktan dolayı öz kültüre yabancılaşma arttı. Din ve dindarlık algısı değişti. Kısacası evrenselin peşinde koşarken yereli kaybettik.” Diyerek evrensel bilgiye açık olmak gerektiğini ancak bunun yerelle birleştirerek kullanılmasının topluma ve dine katkısının büyük olacağına da dikkat çekti.

Konferansın sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer konuk Prof. Dr. Asım Yapıcı’ya günün anısına teşekkür belgesi ve hediyelerini takdim etti.
Kaynak: İHA