Mevsimsel Geçişlerde Hastalıklara Dikkat

Mevsim geçişlerinde hastalıkların artış gösterebileceğine dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, basit gibi görünen korunma yollarının etkili çözümler getirebileceğini bildirdi.

Mevsimsel Geçişlerde Hastalıklara Dikkat
Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir ve vücudumuzu yabancı ve zararlı maddelerden korur. Bu sistem, vücudumuza giren milyonlarca bakteri, mikrop, virüs, toksin ve parazitlere karşı korunmak için düzenlenmiştir. Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması, vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için nezle, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabiliyor. Ani hava değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan bu hastalıklardan ise basit yöntemlerle kurtulmamız mümkün hale geliyor.

"BU YÖNTEMLER ÇOK BASİT BİR KORUNMA GİBİ GÖRÜNÜYOR AMA ASLINDA ÇOK ÖNEMLİ"

Solunum yollarıyla alakalı şikayetlerin en sık mevsim geçişleri döneminde yaşandığını belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tarakçı Kantarcı, kronik akciğer hastalarının bu dönemlerde biraz daha dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Geçiş döneminden 1 - 2 ay önce ağır bir grip salgını yaşandığını aktaran Kantarcı, "Özellikle mevsim değişikliğinin olduğu Mart-Nisan aylarında vücudun savunma mekanizmalarında görülen zayıflamaya bağlı bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu dönemde de grip hastalığı baskın olmasına rağmen soğuk algınlığı dediğimiz nezle ve boğaz ağrısı gibi şikayetler ön plana çıkabiliyor. Bu durum da üst solunum yolundan alt solunum yoluna geçip özellikle kronik akciğer hastaları için dikkat edilmesi gereken bir durum haline geliyor. O yüzden enfeksiyonlardan korunmak için topluluk içinde eğer enfeksiyonunuz varsa maske takmak, sık sık ellerimizi yıkamak ve hapşırırken ağzımızı kapatmak önemli. Bu çok basit bir korunma gibi görünüyor ama aslında çok önemli. Birbirimizi, çevremizdekileri ve kendimizi korumak adına, salgının yayılmasını azaltmak adına önemlidir. Bu dediğim gibi genç veya hastalığı olmayanlarda bir kaç günde geçirilen bir enfeksiyon gibi görünebiliyor ama özellikle ağır hastalarda, yaşlılarda, çocuklarda ve kronik akciğer hastalarında alt solunum yollarına bronşit, zatürre, hatta daha sonra solunum yetersizliğine kadar gidebilen yoğun bakıma yatış haline gelen durumlar haline gelebiliyor. O yüzden solunum yolu enfeksiyonları çok önemli" dedi.

"ŞİKAYETLER ARTMIŞSA VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURULMALI"

Mevsim geçişleri esnasında polenler dolayısıyla alerjilerin ve astımın da arttığını vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kantarcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ayrıca bu mevsimde diğer bir sık gördüğümüz durumlar da alerjiler oluyor. Artık bahar aylarına girmeye başladık. Özellikle polen alerjisi olanlarda bu dönemlerde şikayetler üst solunum yolu belirtileriyle daha çok başlasa da alerji ve astım olanlarda mutlaka tetiklenmeler başlıyor. O yüzden enfeksiyon başladığı zaman öksürük uzamışsa, şikayetler artmışsa ve nefes darlığı gelişmişse ya da kronik astım hastası ise alerjileri başlamışsa vakit kaybetmeden tedavileri için mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekiyor."
Kaynak: İHA