Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık KKTC'de

Bakan Işık: 'Kıbrıs’ta müzakerelerin başarıyla tamamlanması ve barışın tesis edilmesi, inanıyorum ki Doğu Akdeniz’in tamamına olumlu yansıyacaktır. Türkiye ile AB ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmeler, müzakereler için ciddi fırsat oluşturuyor' 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini güçlendirmemizde de KOBİ’ler çok kilit rol oynayacaktır' 'Asrın projesi ile 107 kilometre uzunluğundaki isale hattı ile Kuzey Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su iletiyoruz'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kıbrıs’ta müzakerelerin başarıyla tamamlanması ve barışın tesis edilmesinin, Doğu Akdeniz’in tamamına olumlu yansıyacağını belirterek, 'Türkiye ile AB ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmeler, müzakereler için ciddi fırsat oluşturuyor' dedi.

KKTC'de resmi temaslarda bulunan Bakan Işık, Lefkoşa Golden Tulip Otel'de düzenlenen “KKTC'de 1. KOBİ Zirvesi Küresel Rekabet ve Kalkınma Stratejileri' konulu konferansta, iki ülke arasında girişimciliğe büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini söyledi.

Bakan Işık, KKTC’ye özgü bir KOBİ stratejisi geliştirmek amacıyla 'rekabet ve kalkınma stratejileri' ana temasıyla bu zirvenin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) arasında imzalanacak işbirliği protokolünün önemine işaret eden Işık, şöyle konuştu:

'Bir yanda Türkiye var, 1990’da kurulan ve bugün alanında dünyanın en başarılı kurumlarından biri haline gelen KOSGEB var. Diğer yanda ise KKTC var, 2010’da faaliyete geçen ve bu kısa sürede çok değerli çalışmalara imza atan KOBİGEM var. Bu iki kurum arasında imzalanacak olan protokolün hem bu kurumların gücüne güç katacağını hem de Kuzey Kıbrıs’taki KOBİ’lerimize çok olumlu etkileri olacağına inanıyorum. Bu performansı ölçebileceğimiz iki kriter olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, daha fazla yerde, daha fazla sayıda KOBİ’nin faaliyete başlamasıdır, yani KOBİ’lerin nicelik olarak büyümesidir. İkincisi ise mevcut KOBİ’lerin kurumsallaşma, markalaşma, yenilikçilik, tasarım ve ihracat gibi alanlarda daha rekabetçi bir kimlik kazanmalarıdır, yani KOBİ’lerin nitelik olarak gelişmesidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini güçlendirmemizde de KOBİ’ler çok kilit bir rol oynayacaktır.'

- 'Kalıcı ve adil bir barış için diplomatik faaliyetleri sürdüreceğiz'

Bakan Işık, Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir barış için diplomatik faaliyetleri sürdüreceklerini, bunun yanında KKTC üzerindeki haksız ambargonun kaldırılması için de bütün kanalları zorlamaya devam edeceklerini kaydetti.

KKTC’ye içme suyu temini için asrın projesini hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Işık, 'Asrın projesi ile 107 kilometre uzunluğundaki isale hattı ile Kuzey Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su iletiyoruz. Bu projeyi, sadece ekonomik açıdan değil adada kalıcı bir barışın sağlanması için de çok önemsiyoruz' ifadelerini kullandı.

Işık, bütün çatışmalarının temelinde kaynakların paylaşılması meselesi yattığını, Türkiye'nin de su gibi en değerli kaynağı, sadece Türk tarafıyla değil tüm ada halkıyla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

'Kıbrıs’ta müzakerelerin başarıyla tamamlanması ve barışın tesis edilmesi, inanıyorum ki Doğu Akdeniz’in tamamına olumlu yansıyacaktır' diyen Işık, Türkiye ile AB ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmelerin de müzakereler için ciddi fırsat oluşturduğuna inandığını sözlerine ekledi.

Daha sonra iki ülkenin KOBİ'lerini temsil eden KOSGEB ile KOBİGEM arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, Bakan Işık ile KKTC Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun imza koydu.

Söz konusu protokolle iki kurum arasında KOBİ'lere yönelik bilgi, deneyim ve görüş paylaşımında bulunulacak.

Kaynak: AA