'Son Yılların En Şiddetli El Nino'sunu Yaşıyoruz'

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bozyurt: 'Pasifik'teki sıcak su tabakası atmosfere sürekli ısı pompalıyor. Bunun sonucunda dünyanın yüzeysel anlamda küresel ortalama sıcaklığı artıyor. Son yılların en şiddetli El Nino'sunu yaşıyoruz' 'Haziranda başlayacak sıcaklar, temmuz ve ağustos aylarında ekstrem bir düzeyde, sıcaklık rekorlarının kırıldığı aylar olarak karşımıza çıkabilir'

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Beşeri Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt, El Nino'nin etkisiyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğine dikkati çekerek, 'Pasifik'teki sıcak su tabakası atmosfere sürekli ısı pompalıyor. Bunun sonucunda dünyanın yüzeysel anlamda küresel ortalama sıcaklığı artıyor. Son yılların en şiddetli El Nino'sunu yaşıyoruz' dedi.

Bozyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan sıcak havanın El Nino doğa olayından kaynaklandığını bildirdi.

El Nino'nun her 3 ila 7 yıl arasında etkili olduğunu belirten Bozyurt, 'Daha önce 1982 ve 1997'de El Nino yaşandı. 2015 yılında yaşanan ve 2016'da devam eden El Nino daha etkili oluyor. 2015 yılındaki El Nino, 1997'yi rakamsal olarak bakıldığında geride bıraktı' diye konuştu.

- '1850'den bu yana Türkiye en sıcak yılını geçiriyor'

Pasifik Okyanusu'nda fazlasıyla ısınmış bir su tabakası bulunduğunu anlatan Bozyurt, şöyle devam etti:

'Pasifik'teki sıcak su tabakası atmosfere sürekli ısı pompalıyor. Bunun sonucunda dünyanın yüzeysel anlamda küresel ortalama sıcaklığı artıyor. Son yılların en şiddetli El Nino'sunu yaşıyoruz. Dünyadaki ortalama sıcaklık, 0,5 ila 1 santigrat derece dolayında artı. 1850'den bu yana Türkiye en sıcak yılını geçiriyor.El Nino, alize rüzgarlarının kesintiye uğraması demek. Güney Amerika'dan Pasifik'e esmesi gereken rüzgarların kesintiye uğraması anlamına geliyor. Alizeler Güney Amerika’da karadan denize doğru esiyor. Denize doğru estiği zaman, sıcak su tabakası uzağa doğru sürükleniyor ve alttan soğuk su tabakası yukarı doğru çıkıyor. Soğuk su tabakası Pasifik'te yaygınlaştığında dünyanın küresel ortalama sıcaklığı dengeleniyor. Biz buna genelde La Nina yılları veya normal koşullar diyoruz.'

Ancak bazı yıllar karadan denize doğru esmesi gereken alizelerin kesintiye uğradığına işaret eden Bozyurt, 'Bu suları açığa sürüklemesi gereken kuvvetten yoksun olduğu için yüzey suları tekrar ısınmaya başlıyor. Burada ortaya çıkan soğuk su tabakası yok oluyor. Böylece bütün Pasifik bölgesini sıcak su tabakası kaplıyor' diye konuştu.

- Dünyada kış sıcak geçiyor

Bozyurt, su tabakasının aşırı ısınması ve alttan soğuk su tabakasının çıkaması nedeniyle atmosfere devamlı sıcak hava pompalandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bunun sonucunda dünyada tüm küresel ortalama sıcaklık artıyor. Yalnız bu seneki El Nino’nun özel bir durumu var. 2015 El Nino’su şu ana kadar gelen El Nino’lardan en güçlü olanı. Bu sene sıcak kış sadece Türkiye ve Akdeniz havzasında yaşanmadı. Orta Orta Avrupa'da da çok ılık bir kış geçirildi. Almanya’da aralık ve ocak aylarında çiçek açan kiraz ağaçlarına rastlandı. Bu sıcaklar yüzünden kuzey kutbunda yaşanan buzul erimelerinin okyanus su seviyesinin artmasına da neden olacaktır.'

- 'El Nino'nun etkisi sürüyor'

Önümüzdeki yaz aylarında da çok sıcak günlerin yaşanabileceğinin altını çizen Bozyurt, şunları kaydetti:

'El Nino'nun etkisi sürüyor. Dünyada şu anda depolanmış bir yüzey sıcaklığı var. Eğer bu şekilde devam ederse -ki devam edeceğini düşünüyoruz- bu yaz sıcaklıklar geçen yaza oranla çok yüksek olacak. Türkiye nasıl bu kışı ortalama sıcaklıklar bakımında ekstra düzeyde geçirdi ise yine aynı şekilde yaz mevsimi de sıcak geçecek. Haziranda başlayacak sıcaklar, temmuz ve ağustos aylarında ekstrem bir düzeyde, sıcaklık rekorlarının kırıldığı aylar olarak karşımıza çıkabilir.'

Bozyurt, El Nino’nun etkisinin yaz ortasından itibaren değişmeye başlayacağını, sonbaharla dünyada ortalama sıcaklığın yeniden denge durumuna geleceğini aktardı.

Kaynak: AA