Çiftçinin Pancara Dönüş Yapması, Fabrikanın Da Bacasını Tüttürecek

Atatürk'ün direktifiyle kurularak 1926'da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası, üretime verilen 3 yıllık aranın ardından yeniden faaliyete geçeceği günü bekliyor Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale çiftçisinin ürettiği yaklaşık 200 bin ton pancarı işleyecek fabrikanın üretime geçmesiyle bölgeye yıllık 100 milyon liralık katma değer oluşturması bekleniyor Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Cömert: 'Bir zamanlar 600 bin ton pancar işleyen ve 2013 yılında bölgede yeteri kadar pancar üretilmemesinden üretime ara verilen fabrikamızın üreteme geçmesi için çalışıyoruz. Fabrikamızın üretime geçeceğinden umutluyuz' Şekerİş Sendikası Şube Başkanı Saltık: 'Türkiye’de üretime başlayan ilk fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, bacasının yeniden tüteceği gün için hazırlanıyor'

ÖZGÜN TİRAN - Türkiye'nin ilk şeker fabrikalarından Alpullu Şeker Fabrikası, 3 yıllık aranın ardından yeniden faaliyete geçeceği günü bekliyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle 1926'da ülkenin şeker ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime başlayan fabrika, 2013'te,Trakya'da çiftçilerin pancar yerine başka ürünlere yönelmesi nedeniyle üretimine ara vermek zorunda kaldı.

Bu yıl çiftçilerin yeniden pancar üretimine yönelmesiyle fabrika, yıl içerisinde üretimine başlayacak.

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale çiftçisinin ürettiği yaklaşık 200 bin ton pancarı işleyecek fabrikanın üretime geçmesiyle bölgeye yıllık 100 milyon liralık katma değer oluşturması bekleniyor.

Fabrika müdürü Fikri Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alpullu Şeker Fabrikası'nın sadece Trakya için değil, tüm Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Alpullu Şeker Fabrikası'nın Türkiye'nin ilk şeker fabrikalarından olduğunu belirten Cömert, Atatürk'ün direktifiyle kurularak faaliyete başlayan fabrikanın üretimine ara vermesinin üzücü olduğunu ifade etti.

Gece-gündüz demeden köy köy gezdiklerini ve çiftçileri bilgilendirdiklerini anlatan Cömert, '2013'te bölgemizde pancar üretiminin 16 bin tona düşmesiyle fabrikamızın üretimine ara verildi. Çalışmalarımız sonucu üretimimizi 2015'te 60 bin tona çıkarttık. Ancak fabrikamız halen çalışmıyor. 2016'da da fabrikamız çalışmaz ise bir daha çalışmasına imkan yok. Çünkü malzemeler erozyona uğramış durumda. Bu sezon fabrikamızın çalışacağına inanıyoruz. Bir zamanlar 600 bin ton pancar işleyen fabrikamızın tekrar üretime geçmesi için çalışıyoruz. Fabrikamızın üretime geçeceğinden umutluyuz' şeklinde konuştu.

- 'Üç yıl aradan sonra fabrikanın bacası yeniden tütecek'

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık ise fabrikanın bu yıl üretime geçeceğini bildirdi.

'Uyuyan devin uyanacağına' dikkati çeken Saltık, fabrikanın üretime geçmemesinin Trakya için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

Fabrikanın üretime ara vermesiyle bölgeden göçün başladığını aktaran Saltık,“Fabrikanın açılmasıyla bölgeye katma değer ve istihdam sağlanacaktır. Türkiye’de en büyük sektör otomotiv sektörü olarak gözüküyor, yılda 474 milyon dolar katma değer sağlandığından bahsediliyor. Oysa şeker fabrikaları yıllık 3 milyar dolar katma değer sağlamakta. Bundan 5 yıl önce bölgeye 50 milyon lira katma değer giriyordu. Bugün fabrikamız açılsa bölgemize en az 100 milyon liralık katma değer sağlanacak. Fabrikamızın üretime geçmesi için çalışıyoruz. Türkiye’de üretime başlayan ilk fabrikalardan biri olan Alpullu Şeker Fabrikası, bacasının yeniden tüteceği gün için hazırlanıyor' diye konuştu.

Kaynak: AA