Tayland'daki Anayasa Taslağına Tepki

Eski Başbakan Şinavatra, cunta yönetiminin hazırladığı anayasa taslağının demokrasiyi gerileteceğini belirtti.

Tayland'ın eski başbakanlarından Taksin Şinavatra, cunta yönetimini, demokrasiyi sınırlamak üzere tasarlanmış bir anayasayı kabul ettirmeye çalışmakla suçladı.

New York'ta Associated Press'e konuşan Taksin, anayasa taslağında halkın iradesinin göz ardı edildiğine işaret ederek 'Bu demokrasinin geriletilmesidir. Demokraside halka güç vermek zorundasınız' dedi.

Tayland halkının çok sabırlı olduğunu belirten Taksin, ordunun 'farklılıkları uzlaştırmak' için yönetime el koyduğunu söylediğinde, insanların buna inandığını kaydetti.

Cunta yönetiminin, bugüne kadar uzlaşı yolunda hiçbir şey yapmadığını ifade eden Taksin, askeri yönetimin kanunları kendi siyasi çıkarları için kullanmaya çalıştığını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde sürgün hayatı yaşayan Taksin, hasta olduğu bildirilen Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'e de uzun ömürler diledi.

Tayland'da 2006'da yolsuzluk yaptığı ve hükümdara saygısızlık ettiği suçlamasıyla askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Taksin, İngiltere'ye gitmiş, destekçileri sayesinde darbenin ardından yapılan ilk seçimi kazanmış ancak görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluktan suçlu bulunarak gıyabında iki yıl hapse mahkum edilmişti. Taksin, hapse girmemek için 2008'de sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Taksin'in kız kardeşi Yinglak Şinavatra ise 2011 seçimlerini kazanarak başbakan olmuş ancak ülkedeki gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Cuntanın hazırladığı anayasa taslağı, seçimsiz gelen bir başbakanın kendi kurduğu bir parlamentoyla ülkeyi yönetmesine müsaade ediyor.
Kaynak: AA