Kötü Yaşam Koşulları Kalp Sağlığını Etkiliyor

Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öcal, stresli ve yoğun kent yaşamı, beslenme hataları, yetersiz ve sağlıksız beslenmenin, başta kalp hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalığa sebep olduğunu söyledi.

Kötü Yaşam Koşulları Kalp Sağlığını Etkiliyor
Bozuk hijyen koşullarının romatizmal kalp hastalıklarının ana nedenlerinden biri olduğunu belirten Öcal, "Günümüzde biraz önü alınsa da yıllarca romatizmal kalp kapak hastalıkları doktorları meşgul etmiştir. Son yıllarda yanlış beslenme tarzı toplumumuzda ve özellikle teenager yaş grubunda obezitenin yaygınlaşmasına neden olmuştur buda şimdi ve bu teenager’ler erişkin yaşa geldiklerinde başta koroner kalp hastalığı tip 2 diabet ve metaboliksendrom gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açacaktır. Bunun ekonomiye yapacağı olumsuz etkilerde sağlık sistemini hayli zorlayacaktır. Hala koroner kalp hastalığına ve diyabete bağlı ölüm ve maluliyet bizde ve dünyada en önemli ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Coğrafi değişkenliklerdeki farklılıklarda giderek silinmekte ve kötü yaşam koşulları kentsel yaşamı olduğu kadar kırsal yaşamı da kapsamaktadır. Hazır ve genetiği değiştirilmiş gıdaların artması ve bunların yaygın kullanımı da durumu daha da kötüleştirmektedir. Az gelişmiş bölgelerde kötü yaşam ve beslenme ögelerine birde yetersiz beslenme eklenmektedir" dedi.

Toplum sağlığı, önleyici tıp ve etkin diyet modellerinin hızla etkin bir politika olarak planlanması ve uygulanmasının şart olduğunu belirten Öcal, "Buna kitle iletişim araçları ve lokal pratiklerde eklenerek yapılacak eğitimde mutlaka eklenmelidir ama son 10 yılda sanki tüm bu önerilerin tam tersi bir yaşam tarzı gözlenmektedir. Kişisel olarak var olan stresi en aza indirerek ve doğru beslenme alışkanlıklarına geri dönerek daha sağlıklı bir yaşama başlanabilir ve çevre kirliliği de kötü yaşam koşullarına bir diğer örnek gösterilebilir. Giderek çapları ve nüfusları artan megapollerde yukarıda saydığımız her türlü kötü koşullar insanları ne yazık ki bu hastalıklara karşı korumasız kılmaktadır. Özellikle kalp hastalıklarına ait uyarıcı belirtiler göğüste aniden hissedilen ve boyna, çeneye, sırta ve mideye kolay yayılan ‘’yanma baskı hissi’’ diye tanımlayabileceğimiz göğüs ağrısı yani anginapectoristir. Bu koroner kalp hastalıklarının ana belirtisidir. Genelde efor yapmakla ortaya çıksadaatipikte olabilir. Genelde dinlenmeyle 2-3 dakika içinde geçer ve soğuk terlemeyle beraber görülür. Bu hissedilince mutlaka kardiyolojik bir check-up tan geçilmelidir" dedi.

Öcal şunları kaydetti: "Kalp kapak hastalıklarında en önemli ilk buldu yine eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve çabuk yorulmadır. Yaygın kalp hastalıklarından yinehipertansif kalp hastalığında da genel yaygın ense ve baş ağrısı, çarpıntıyla göğüste hissedilen baskı hissi uyarıcı olmalıdır. Bu belirtiler de mutlaka doktora başvurmak hayat kurtarıcıdır. Artık kötü yaşam koşulları ve yanlış beslenme alışkanlıklarının artmasıyla kalp hastalıklarının neredeyse gençlik dönemlerinde bile ölümcül sonuçlara yol açtığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Son olarak önemle vurgulayarak gereksiz ve kontrolsüz ağır sporların genel vücut sağlığını riske edebileceğini ve kalp hastalıklarına davetiye çıkaracağını vurgulamak gerekir. Yüzme, kardio denen hızlı yürüme dışında ağır sporların gereksiz ve tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber bilimsel dayanaktan yoksun zayıflama diyetlerinin hızlı kilo verme programlarının da son derece ölümcül sonuçlarına karşı uyarmak gerekir".
Kaynak: İHA