Fotoğraflarını Çektiği Tekne Mültecilerin Ölümüne Neden Olan Tekne Çıktı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 5 gün önce fotoğraflarını çektiği teknenin 27 mültecinin ölümüne neden tekne olduğunu görünce büyük şok yaşayan Ersin Özen adlı vatandaş, bu cinayetleri işleyenlerin bir an önce bulunması gerektiğini söyledi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, kanunsuz yollarla yurtdışına çıkmaya çalışan kaçak göçmenlerin bulunduğu önceki gün batmış ve Sahil Güvenlik ekiplerinin başlattığı arama kurtarma çalışmalarında 27 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Alanya’da yaşayan ve amatör olarak denizcilikle uğraşan Ersin Özen, haberi televizyonda izlediğinde büyük bir şok yaşadı. Özen, haberi izleyince bu tekneyi 5 gün önce tatil için gittiği Burhaniye’de fotoğrafını çektiği tekne olduğunu anladı. Haberlerde insan ticareti yapan tekne sahiplerinin halen kayıp olduklarını ve arandıklarını öğrenen Özen, olayın fotoğrafların ve neler yaşadıklarını İhlas Haber Ajansı muhabirlerine anlattı. Ersin Özen olayla ilgili şunları söyledi:

"Çevre beldeleri gezme amacıyla 3 Şubat Çarşamba günü Burhaniye’ye gittim. Amatör olarak denizci olduğum ve teknelerle ilgilendiğim için İskele mevkiinde balıkçı barınağını gezmeye gittim. Orda birçok tekne fotoğrafladım. Ancak orda bir kaç teknenin kamaralarının geliş güzel olduğu, tekne isimlerinin ve bağlama kütük numaralarının olmaması dikkatimi çekti. Bunu oradaki balıkçılara da sordum. Onlar da bana ’Genellikle bu bölgede mülteci kaçakçılığı yapılıyor. Bu tekneler buraya geçici olarak geliyorlar’ diye cevap verince bende detaylı olarak bu teknelerin fotoğrafların çekmeye başladım. Ben fotoğraf çekerken beyaz bir dubla ya da kango tipi bir araç teknenin yanına gelerek motor aksamı getirdi. Muhtemelen teknede arıza vardı ve bu tamir ediliyordu. Ben fotoğrafı çekerken teknenin üstündekilerin sahibi mi tamirci mi oldukların tam olarak bilemiyorum. Ancak benim fotoğraf çektiğimi tekne üstündekilerden biri fark etti ve sertçe bana baktı. Fotoğraflarda da bu durum belli. Sonrasında tatil dönüşü Alanya geldik. Bugün haberlerde sahil güvenliğin kurtarma sırasındaki görüntüleri izledim. Tekneyi hemen tanıdım. Bunun üzerine internette haberi araştırdım. Bir haber sitesinde batan teknenin ayrıntılı fotoğrafların görünce benim çektiğim fotoğraflar ile karşılaştırdım. Tahmin ettiğim gibi aynı tekne idi. Bu cinayetleri işleyenlerin bir an önce bulunması için internete girerek Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın numarasını bulup aradım. O bölge ile İzmir Sahil Güvenliğin ilgilendiğini söylediler. İhbarı oraya yaptım. Sonrasında Antalya Sahil Güvenlikten beni aradılar. Antalya ise adli soruşturmanın İzmir tarafından yapıldığını, fotoğrafları oraya e-mail yolu ile göndermem istendi. Tahminen 40 kişinin ölümüne yol açan böyle bir olayda daha duyarlı olunmasını beklerdim."
Kaynak: İHA