Adsyb Sektörün Gizli Kahramanlarını Eğitime Aldı

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) ıslah faaliyetlerinin yanında yetiştiricilerinin bilgi ve tecrübelerini artırmak için gerçekleştirdiği projeler bir yenisini daha ekledi. Aydın’da faaliyet gösteren kadın yetiştiriciler Kuşadası’ndaki 5 yıldızlı bir otelde konunun uzmanları tarafından 5 gün süren bir eğitime alındı. Oldukça verimli geçen eğitim faaliyetinde çiftlik gezileri de yapılırken, kadınların hayvancılık faaliyetlerinde ön plana çıkarılması ve daha güçlü kılınması hedeflendi.

Adsyb Sektörün Gizli Kahramanlarını Eğitime Aldı
“55 KADIN YETİŞTİRİCİ SEKTÖRDE ÖRNEK OLACAK”

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye 55 kadının katıldığı Kadın Yetiştirici Eğitimi (KAYE) projesinin açılışında konuşan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Kadınların hayvancılık faaliyetlerinde ön plana çıkarılması ve daha güçlü kılınması ADSYB’nin hedefleri arasındadır. Bu çalışmalar ışığında hayvancılık sektörünün gizli kahramanları olan kadın yetiştiricilerimiz için başlatılan eğitim faaliyetleri bundan sonra devam edecektir” diyerek birçok alanda ciddi başarılar elde eden kadınların bu alanda daha başarılı olacaklarını belirtti.

ADSYB’ye üye 18- 45 yaş aralığında 55 kadının katıldığı KAYE programında ADSYB Teknik İşler Şube Müdürü Seda Emine Payık ADSYB faaliyetleri ve Aydın Çiftlik Danışma Merkezi (AÇDM) Yöneticisi Arzu Sevim Akbaş AÇDM faaliyetleri ve son olarak da ADSYB Soykütük Sorumlusu Elif Yorulmaz hayvancılık desteklemeleri hakkındaki sunumlarını yaptılar.

ADSYB hakkındaki genel bilgilendirmelerin ardından Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Eğitim ve Rehberlik Sorumluları Prof. Dr. Salahattin Kumlu ve Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Kumlu Damızlık Sığır Yetiştiriciliğinde Kadının Rolü hakkında sunum yaparak, kadın-erkek dayanışmasının sadece ahırda değil günlük hayatta ve yaşamın her alanında olmasını tavsiye ettiler.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek sığırlarda bakım besleme konulu sunumunu gerçekleştirdi. ADÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Güneş Erdoğan düvelerde kızgınlık takibi, sağım hijyeni ve doğum konularında bayan yetiştiricileri bilgilendirdi. ADÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akın ise ayak hastalıklarından korunma hakkında bilgi verdi. ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi öğretim üyesi Prof. Dr. Göksel Armağan da süt sığırcılığı işletmelerinde kayıt tutmanın önemine değindi.

Eğitimde hayvancılık hakkında bilgilendirmelerin yanında kadınlara girişimcilik konularında da eğitimler verildi.

Arzu Gözel Girişimcilik ve Kadın Yetiştiriciler konulu interaktif bir sunum gerçekleştirdi. Eğitimin damızlık sığır yetiştiriciliğinde iş fikirleri ve başarı öyküleri oturumunda, kadın yetiştiricilere deneyimlerini aktarmak üzere hayvancılık işletmesi sahibi yetiştirici olan Aysun Sökmen deneyimlerini aktardı. Aralarından birinin mücadele ile geçen başarı hikayesi kadın yetiştiriciler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.

Oldukça verimli, yoğun bir o kadar da renkli geçen Kadın Yetiştiricilerin Eğitimi programını değerlendiren ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Yetiştiricilerimizin daha doğru ve modern yöntemler ile hayvancılık faaliyetleri yürütmeleri için, onların talepleri doğrultusunda eğitim faaliyetleri ve projeler yapmaya devam edeceğiz” diyerek projeye katkı veren herkese ve katılımcılara teşekkür etti.
Kaynak: İHA