Öğrenci Ailesinin Desteğiyle Atık Pil Topluyor

Bayramiç ilçesinde yaşayan ve Biga Atatürk Anadolu Lisesinde eğitim gören Simge Alacaoğlu, babası Ali Alacaoğlu, kardeşi ve kuzeninin desteğiyle çevreye zarar veren atık pilleri topluyor.

Derste öğretmeni tarafından işlenen bir konuda 'Her maddenin geri dönüşümü vardır' sözünden yola çıkan Alacaoğlu, iki yıldır atık pillerin bertarafı için çalışmalar yapıyor.

Alacaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğaya zarar veren maddelerden birinin atık piller olduğunu söyledi.

Atık pillerin doğaya karıştığında büyük zararları bulunduğunu vurgulayan Alacaoğlu, şöyle devam etti:

'Atık pilleri çevreye gelişigüzel atıyoruz. İnsanların yanı sıra doğaya da çok büyük zararlar veren pillerin içinde cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi elementler bulunmaktadır. Birçoğumuz bir pilde bu kadar çok element olduğunu tahmin bile edemeyiz. Bu maddelerin faydaları olduğu gibi beraberinde de sorunlar getiriyor. Bu nedenle bu tür maddeleri doğru kullanmalı, zararlarını da bilmeliyiz. Piller insanlar üzerinde nörolojik, sinir sistemlerinde, böbreklerinde ve karaciğerlerinde hasar oluşturabilir. Bu hastalıklar insanlarda ölüm riski de oluşturabilir. Bu zararlarını öğrendikten sonra ailecek atık pillere karşı savaş başlattık.'

Alacaoğlu geçtiğimiz yıl derslerinden arta kalan zamanlarda ve market işleticisi babası, kardeşi ve kuzeni ile 20 kilogram pil topladığını ve bunları okula teslim ettiğini, bu yıl ise topladıkları pillerin 10 kilograma ulaştığını ifade etti.

Atık pillerin okullarda, belediyelerde toplandığını belirten Alacaoğlu, herkesin duyarlılık göstererek bu atıkları çevreye bırakmak yerine biraz zaman ayırarak bu noktalara teslim edebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA