Dünya Çiftçi Sendikaları Üyeleri Alaşehir'de

İzmir’de yapılan Dünya Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu yarıyıl konferansında Alaşehirli üzümcülerin yaşadığı sorunlar dile getirildi. 76 devlettin sendika temsilcileri sorunları yerinde incelemek için, Alaşehir’de Jeotermal alanlar ve bağlarda incelemelerde bulundu. Dünya çiftçi sendikaları üyeleri aynı sorunları kendi ülkelerinde de yaşadıklarını belirterek sorunlara karşı ortak işbirliğinde bulunma kararı aldı.

Dünya Çiftçi Sendikaları Üyeleri Alaşehir'de
İncelemeler sonunda Alaşehir Killik Mahallesi Düğün Salonu’nda bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Sendika üyeleri Düğün Salonu’nda Üzüm-Sen yönetim kurulu üyelerinden bilgi alırken, Alaşehir CHP yönetimi Sendika temsilciliklerine ev sahipliği yaptı.

KRİZ KURU ÜZÜMÜ 3 TL’YE DÜŞÜRDÜ

Burada yapılan toplantıda Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu, üzümcülerin başlıca sorunlarının, "Eşme-Sarıgöl ve Alaşehir sınır bölgesinde çıkarılan altın madeni yaydığı zararlı gazlar ve tozlar nedeniyle üzümlere zarar veriyor, üzümler çürüyor, üzümler satılmıyor, ellerimizde kaldı. Siyanürden kurtulmak için, bağların üzerini siyanürle örtmek zorunda kalıyoruz. Sıcak su kuyularından çıkan sıcak su, asit hava iklimini değiştirdi. Sıcaklıkları en az 2-3 derece artırdı. Dünyanın en kaliteli sultaniyesi burada yetişiyor. Kuyu sayısı arttıkça bu ürün de bitecek. Bunların yanında en büyük sıkıntımız sahipsizlik, tarımla uğraşanlara sahip çıkılmaması. Rusya ile yaşanan kriz sonrası 6 TL olan kuru üzüm fiyatı 3 TL’ye kadar düştü." dedi.

Çiftçi Sendikaları üyeleri Alaşehir’in yaşadığı sorunlar için ne gibi eylemler yapıldığı konusunda sorular sordu. Bu tür sıkıntıların kendi ülkelerinde de yaşandığını belirten üyeler Üzüm Sendikası yönetim kurulu üyelerine, "Bunlara karşı sizler ne yaptınız?" diye sordu. Sendika yönetim kurulu başkanı Adnan Çobanoğlu, üzüm mitingi, altın madenine karşı miting, jeotermal kuyularının zararlarını anlatan afiş dağıtma gibi eylemler yaptıklarını, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü söyledi.



Toplantı sonunda birlikte hareket etme ve yardımlaşma kararı çıktı. Dünya Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu, "Yarıyıl Konferansları kapsamında İzmir’in Seferhisar ilçesinde yapıldı. 2017 Yılında İspanya Bask Bölgesi’nde 7’ncisi yapılacak Genel kurulun planlama ve programlaması yapıldı. Yapılan toplantıda, Alaşehir ve çevresinde bulunan üzüm üreticilerinin sorunları dile getirildi.

Sorunları yerinde görmek için saha gezisi yaparak, jeotermal kuyularının tarım ve ekoloji üzerine etkileri değerlendirildi. Saha gezisi sonunda Killik Mahallesi Düğün Salonu’nda Üzüm Sendikası yönetim kurulu üyeleri ile görüş alış verişinde bulunduk." şeklinde konuştu.

Alaşehir’de gerçekleştirilen toplantıya ev sahipliği yapan Alaşehir CHP İlçe Başkanı Ahmet Akgündüz de şunları söyledi: "Sendika üyelerinin çiftçilerimizin sorunlarına sahip çıkmaları bizleri mutlu etti. Bizde parti olarak, onlara ev sahipliği yaparak, gezilerinde eşlik ettik."
Kaynak: İHA