Burkina Faso-Fildişi Sahili İlişkileri

Dışişleri Bakanı Barry: 'Burkina Faso ile Fildişi Sahili, bölgesel güvenliğin güçlenmesi için işbirliği içinde olmalı'.

Burkina Faso Dışişleri Bakanı Alpha Barry, Fildişi Sahili ile Burkina Faso arasındaki işbirliğinin, bölgesel güvenliğin güçlenmesi için önemli olduğunu açıkladı.

Barry, ziyaret kapsamında gittiği Fildişi Sahili'nin Abidjan kentinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'Burkina Faso ile Fildişi Sahili, bölgesel güvenliğin güçlenmesi için işbirliği içinde olmalı. İki ülke arasındaki ilişki ve ortaklık, silahlı gruplara karşı mücadelenin etkin olması için gerekli' dedi.

Bakan, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile görüştüğünü ve Fildişi Sahili'ne kaçan Burkina Fasolu askerlerin iadesi için teşekkür ettiğini de belirtti.

Fildişi Sahili hükümeti, Burkina Faso'nun isteği üzerine ülkeye sığınan Burkina Fasolu askerleri hafta sonu iade etmişti. Askerlerin, Burkina Faso'da geçen yıl düzenlenen darbe girişimi ile bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, 16 Eylül 2015'te başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan o dönemin Devlet Başkanı Michel Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Darbecilerin kurduğu Ulusal Demokrasi Konseyi'nin (CND) Başkanı General Gilbert Diendere'nin, devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole'nin desteğiyle yönettiği darbecilerin, dış güçlerle iş birliği içinde olduğu iddia edilmişti.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi 29 Kasım'da yapılmış ve Roch Marc Christian Kabore devlet başkanı seçilmişti.
Kaynak: AA