Suriyeli Çocuklar Mesajlarını Dergiyle Verdi

Semerkant Yayınları tarafından 'Türkiye Arapça Kitap Fuarı'na özel yayımlanan Arapça çocuk dergisinde Suriyeli çocukların resimleri ve mesajları yer alıyor.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 'Türkiye Arapça Kitap Fuarı' için özel olarak hazırlanan 'Semerkant Arapça Çocuk Dergisi' mülteci çocuklarla buluştu.

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen fuarda AA muhabirine açıklamada bulunan Semerkant Arapça Çocuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Çullu, asıl mesleğinin işitme engelliler okulunda öğretmenlik olduğunu belirterek, 'Bir süre önce Balat'ta bir kafede Suriyeli aileler için yardım toplayan bir grupla tanıştım. Ben de bir şeyler yapmak istedim ve Suriyeli çocuklara yönelik, uzmanlık alanım olan sanatla terapi yapmaya karar verdim. Aynı kafenin üst katında haftada bir gün Suriyeli çocuklarla buluşup onların resim çizerek tedavi olmalarına yardım etmeye başladım' dedi.

- 'Suriyeli çocuklar kan ve bayrak resimleri çiziyorlardı'

Çullu, çok dar bir alanda çocuklarla toplanarak resim terapisi yapmaya başladıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

'Suriyeli çocuklar ilk resim yapmaya başladıklarında daha çok, kan ve bayrak resimleri çiziyorlardı. Çok enteresan resimler yapıyorlardı. Örneğin bir çocuğumuz içinde Suriye bayrağı olan bir kalp çizdi. 6-7 yaşlarında bir çocuk çizdiği bu resimle ülkesinin kan gölüne dönüştüğünü anlatmaya çalışıyordu. Çizdikleri resimlerde çocukların savaştan nasıl etkilendiği çok net bir şekilde görülüyordu.'

Terapi sayesinde çocukların bir süre sonra yaşadıkları travmaları aştığını görmeye başladığını ifade eden Çullu, şunları belirtti:

'Bir süre sonra bayrak çizmeye, balık çizmeye, sevgiyi ifade eder şekilde kalp çizmeye başladılar. Ben terapi yaparken her şeyi olduğu gibi bırakmaya çalıştım. Her şeyi dışarı atmalarını sağladım. Onlar ilk çizimlerinde travmatik şeyler çizseler de normal bir yaşama adaptasyon sağladıktan sonra bir çocuğun çizmesi gereken çiçek, kuş gibi çizimler ortaya çıkarttılar.'

Çullu, fuara özel hazırladıkları dergide terapi yaptığı çocukların resimleri ve geleceğe yönelik temennilerinin yer aldığına dikkati çekerek, ruh sağlıklarının iyileşmesi yanında, resim sanatında da ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Dergide resimlerin yanı sıra, 'Suriyeli Çocuklara Sorular' adlı bir bölüm yer aldığını vurgulayan Çullu, Suriyeli bir çocuğun cevabını aktardı:

'Sorular sayfasında, 'En sevdiğin şeyler ve geleceğe yönelik beklentilerin nelerdir?' diye bir soru var. 9 yaşındaki Habbetullah Mustafa adlı bir çocuk bu soruya, 'Komşularımızı çok seviyorum çünkü çok iyi kalpliler. Ayrıca gelecekte çocukları tedavi edebilmek için doktor olmak istiyorum' derken, 'Dünyaya sesini duyurabilecek olsaydın ne söylemek isterdin?' sorusuna ise 'Ülkemi ve oyun oynadığım parkımızı bize olduğu gibi geri verin demek isterdim' diye cevaplıyor. Çocuklar savaştan çok etkilenmiş durumda, resim yaparak onları biraz olsun rahatlatmak istiyoruz.'

- 'Bombalara dayanabiliyorduk ama açlığa dayanamadık'

Çocuklarla birlikte yapılan resim çalışmalarına katılan Suriyeli ressam Fatma Zeyyat da, yaklaşık iki yıl önce eşiyle birlikte Halep'ten İstanbul'a geldiğini dile getirerek, 'Bombalara dayanabiliyorduk ama açlığa dayanamadık. Balat'ta Suriyeliler için açılan 'Derviş Baba' okuluna Türkçe öğrenmek için gittim. Bir süre sonra oradaki çocuklarla resim yapmaya başladım. Hülya Çullu hocayla tanıştım ve o da beni resim yapmak konusunda cesaretlendirdi' diye konuştu.

Zeyyat, Türkçe konuşmayı öğrendiğini ve artık işlerini kendi başına halledebildiğini söyleyerek, şunları anlattı:

'Eşim de hamallık yapıyor. Çok küçük bir evde yaşamaya çalışıyoruz ama en azından hem güvendeyiz hem de aç değiliz. Komşularımız da iyi insanlar ve bize yardım ediyorlar. Ben de boş kalan vakitlerimde çocukluk hayalim olan resim çizmeye, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Çocuklarla birlikte resim çiziyorum, atölye çalışmaları yapıyorum. Resim çizme hayalimi İstanbul'da gerçekleştirebildim.'

Semerkant Yayınları tarafından yayımlanan dergi, 21 Şubat'a kadar 'Türkiye Arapça Kitap Fuarı' kapsamında çocuklara ulaşacak.

Kaynak: AA