İMO Başkan Adayı Maksut Kaya Açıklaması 'Kentsel Dönüşüm Hızlanmalı'

Bursa’da hafta sonu yapılacak olan kongrede, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkan adayı Maksut Kaya, kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı emsal artışı kararını desteklediklerini belirtti. Kaya, bir inşaat projesi için 500’den fazla imza gerektiğini anlatırken, bürokrasinin azaltılması için öneriler sunacaklarını ifade etti.

İMO Başkan Adayı Maksut Kaya Açıklaması 'Kentsel Dönüşüm Hızlanmalı'
Bursa Akademik Odalar Birliği’nde yapılacak olan İnşaat Mühendisleri Odası Kongresi’nde başkan adayı Maksut Kaya, kentsel dönüşümünün hızlanması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların önünde bir çok bürokratik engel olduğunu belirten söyleyen Kaya, " Bir ruhsat almak için 502 adet imzaya gerek var. Ruhsat alıp kullanmaya başlayıncaya kadar geçen süreçte gerek belediyeler gerek müteahhitler tarafından 502 kişi bir araya gelip bu bürokrasiyi bitirebiliyor. Ruhsat süresi 6 ay, inşaatın bitiş süresi ise 4 ay. Yani 4 katlı bir bina 4 ayda bitebiliyorken, ruhsat süresi 6 ayı geçebiliyor. Bu rakamların azaltılması için çalışmalarımız olacaktır" diye konuştu.

"BU HIZLA KENTSEL DÖNÜŞÜM 125 YIL SÜRER"

Başkan adayı Maksut Kaya, kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarının da olacağını söyledi.

Kaya, " Kentsel dönüşümün olabilmesi için öncelikle planlama yapılması gerek. Benim belediye meclislerindeki üyem, Bursa’yı, bakanlıktan daha çok düşünür. Dönüşümün, imar planlarına işlenmesi ve belediye meclislerinden geçilmesi gerekmektedir. Bunun için belediye meclislerinde, planlama ilkelerine uygun olarak emsal artışları 0,50, 0,25 ya da 1 olabilir. 2012 tarihinde Kentsel Dönüşüm Yasası yürürlüğe girdi. 17 Ağustos 2015 tarihine kadar 400’ e yakın bina, kentsel dönüşüme tabii tutuldu. Bursa’da TUİK verilerine göre 400 bin riskli yapı var. Bunların dönüşebilmesi için çok hızlı bir çalışma olması lazım. Dolayısıyla imar planlarının parsel bazında değil, bölge bazında veya ilçeler bazında yapılması gerek. İstanbul’da 2 yılda yıkılan bina sayısı 7 bin, Bursa’da ise 400. Bu hızla dönüşümün 125 yılda bitmesi gerekiyor. Depremin ne zaman geleceği zaten belli değil, bizimde ömrümüz 125 yılda dayanmaz" diye konuştu.

Kaynak: İHA