Apartman Görevlisinin Ölümünden Sitedekiler Sorumlu Tutuldu

Trabzon'da bir sitede topladığı çöpleri taşımak için bindiği asansörde sıkışarak hayatını kaybeden apartman görevlisinin ölümüne ilişkin eşinin açtığı davada, mahkeme, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle site yöneticileri ile kat maliklerini sorumlu tuttu Mahkeme, site yöneticileri ve kat maliklerinin ölen görevlinin eşine yasal faiziyle toplam 133 bin 522 lira maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Trabzon'da bir sitede topladığı çöpleri taşımak için bindiği asansörde sıkışıp boynu kırılarak hayatını kaybeden apartman görevlisinin ölümü sonrası eşinin açtığı davada, mahkeme, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle site yöneticileri ile kat maliklerini kusurlu bulup 133 bin 522 lira maddi ve manevi tazminat cezasına çarptırdı.

Karşıyaka Mahallesi'ndeki bir sitede apartman görevlisi olan Rasim Aydın, 13 Şubat 2008'de sitede topladığı çöpleri taşımak için bindiği asansörde sıkışıp boynu kırılarak hayatını kaybetti.

Olay sonrası Aydın'ın eşi Ayşegül Aydın, olaydan sorumlu tuttuğu davalılar site yöneticisi Hüseyin Bayraktar, yardımcısı Mehmet Çelik ile asansörü kuran firmanın temsilcisi Ufuk Büyüknalbant hakkında Trabzon 1. İş Mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Ayşegül Aydın, dava dilekçesinde eşinin ölümü sonrası biri doğuştan klasik fenilketonüri hastası olan 2 çocuğu ile ortada kaldığını, kapıcı dairesinden çıkıp aynı sitede kiracı durumuna düştüğünü, aidat ve yakıt bedellerini veremediğini ve eşinin öldüğü asansörün kabinsiz olduğunu savunarak, davalılardan maddi ve manevi tazminat talep etti.

- 'Maça yetişmek için çöp konteyneri ile asansöre bindi' iddiası

Davalılar Bayraktar ve Çelik ise mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde, Rasim Aydın'ın bir an önce işini bitirerek maça yetişmek için yasak olmasına rağmen çöp konteyneri ile asansöre bindiğini ve kendisinin olaydan önce bu konuda uyarılmasına rağmen uyarıları dikkate almadığını, asansörün bakımının da yapıldığını öne sürerek davanın reddini istedi.

Mahkemece alınan bilirkişi raporunda ise 16 yıl önce kurulan asansörün kurulumunda bir hata olmaması sebebiyle Büyüknalbant'ın olayda kusuru olmadığı, asansörde yük taşımasını önleyecek tedbirleri almayan site yönetiminin ise yüzde 50 kusurlu olduğu anlatıldı.

Bu kusurun yüzde 5'inin Bayraktar, yüzde 5'inin de Çelik'e ait olduğu belirtilen raporda, Rasim Aydın'ın da dikkatsiz ve tedbirsiz davranması yüzünden yüzde 50 kusurlu olduğu kaydedildi.

- 'Site yöneticileri iş güvenliği konusunda üzerine düşeni yapmadı“

Kararını açıklayan mahkeme de işveren konumunda olan davalılar Bayraktar ve Çelik'in işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden üzerine düşeni yapmadıklarını belirterek, bu kişiler hakkındaki davayı kısmen kabul etti.

Bayraktar, Çelik ve site maliklerinin yasal faiziyle 83 bin 522 lira maddi tazminat ile 50 bin lira manevi tazminatı davacı Ayşegül Aydın'a ödemesine, 18 bin 143 liralık mahkeme masraflarının Bayraktar ve Çelik'ten tahsil edilmesine karar veren mahkeme, olayda kusurlu bulunmayan Büyüknalbant hakkındaki davanın ise reddine karar verdi.
Kaynak: AA