'Sığınmacılar Ve Göç Sorununda Bencillik Söz Konusu'

AP Başkan Yardımcısı Guillaume: 'Maalesef sığınmacılar ve göç sorunu konusunda bir bencillik söz konusu. Bunu hissediyoruz' 'Göçmenler meselesiyle birkaç yıl içerisinde ve önümüzdeki yıllarda bir nevi Avrupa'nın ortak değerlerini test etmiş olacağız' İsveç AP milletvekili Bildt: 'Öncelikle Türk tarafını tebrik etmek istiyorum. Dün ziyaret ettiğimiz kamplarda gördük, Türkiye mültecilere çok iyi davranıyor' AP üyesi Griesbeck:'Artık her gün onlarca Aylan vakası görüyoruz. Durum daha fazla dramatikleşiyor'

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume, sığınmacılar ve göç sorununda 'bencilliğin' söz konusu olduğunu belirterek, sadece Türkiye değil, Avrupa Birliği (AB) ve diğer üçüncü ülkelerin de bu konudaki sorumluluğu taşıması gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumunu değerlendirmek üzere Ankara'da bulunan AP Başkan Yardımcısı Guillaume, İsveç Avrupa Parlamentosu milletvekili Anna Maria Corazza Bildt ve Avrupa Parlamentosu Liberaller ve Demokratları İttifakı Grubu'ndan (ALDE) Nathalie Griesbeck ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Suriye'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 2,5 milyon sığınmacıyı ağırlamasının son derece önemli olduğunu belirten Guillaume, Güneydoğu'daki bütün kampları ziyaret ettiklerini ifade etti.

Guillaume, Suriyeli sığınmacıların sadece yüzde 10'unun kamp ve çadır kentlerde yaşadığını tespit ettiklerini savunarak, 'Şunu biliyoruz ki, son derece önemli konular var ve muhataplarımızla bunları konuştuk' diye konuştu.

Suriye sınır bölgesinin yanı sıra Türkiye'nin batısında da son derece dramatik olayların yaşandığını vurgulayan Guillaume, Türk muhataplarıyla başta AB'nin Türkiye'ye sağlayacağı 3 milyar avroluk fonun nasıl kullanılacağı olmak üzere vize ve insan kaçakçılığı gibi konuları ele aldıklarını aktardı.

'Maalesef sığınmacılar ve göç sorunu konusunda bir bencillik söz konusu. Bunu hissediyoruz' diyen Guillaume, sadece Türkiye değil, AB ve diğer üçüncü ülkelerin de bu konudaki sorumluluğu taşıması gerektiğini bildirdi.

Guillaume, Türkiye-Suriye sınırına ilişkin bir soru üzerine, sınırın açılıp açılmamasına Türk hükümetinin karar vereceğini dile getirdi.

Avrupa'daki insan kaçakçılarıyla mücadelenin zorluğuna da değinen Guillaume, 'Bu suç şebekelerini ortadan kaldırmak, sökmek zor. Bunları çok iyi şekilde takip etmek lazım. Milyarlarca avro kazanıyorlar. Bu bir sanayi haline gelmiş' ifadesini kullandı.

Guillaume, Avrupa içinde göç sorununa yönelik çok büyük ajitasyon ve korku olduğuna işaret ederek, 'Bizim kamuoyumuzda bir takım korkular var. Sığınmacılar buraya suç getirecek diyorlar. Göçmenler meselesiyle birkaç yıl içerisinde ve önümüzdeki yıllarda bir nevi Avrupa'nın ortak değerlerini test etmiş olacağız' eleştirisinde bulundu.

- 'Türk tarafını tebrik etmek istiyorum'

İsveç AP milletvekili Bildt de AB’nin hem insancıl hem de eylem planları anlamında Türkiye ile sıkı işbirliği yapması gerektiğine dikkati çekerek, 'Öncelikle Türk tarafını tebrik etmek istiyorum. Dün ziyaret ettiğimiz kamplarda gördük, Türkiye mültecilere çok iyi davranıyor' değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de rejim güçleri ve Rus hava saldırıları sonucu Halep'ten kaçan binlerce sığınmacıya Türkiye'nin sınırlarını açmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Bildt, sığınmacıların büyük bir çoğunluğunu çocukların oluşturduğunu ve Türk hükümetinin de bu çocukların eğitimine büyük önem verdiğine şahit olduklarını kaydetti.

Bildt, Ege ve Akdeniz'de sahil güvenliğin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, açık denizlerde ölen sığınmacıların büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklar olduğunu vurguladı.

Türkiye'de sığınmacılar için faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer kuruluşların yeteri kadar mali destek alamadıklarını söyleyen Bildt, 'Bizi şoke eden bir konu oldu. Bir takım BM örgütleri ve kuruluşlar yeteri kadar mali destek alamıyorlar. Bir çağrıda bulunmak istiyorum: BM kuruluşlarının ihtiyaçlarının acilen finanse edilmesi gerekiyor. Bu mülteciler için çok önemli' dedi.

Bildt, Türkiye'nin çok büyük miktarda kaynağı sığınmacılar için seferber ettiğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'AB fonlarının çok hızlı şekilde Türkiye’ye ulaştırılması gerekiyor. Türk hükümetinin ve milletinin çabalarını şahane olarak nitelemek gerekiyor. Mülteciler büyük oranda Türkiye’nin kendilerini iyi ağırladığını düşünmektedir. Türk halkının dayanışması harika.'

- 'Artık her gün onlarca Aylan vakası görüyoruz'

AP üyesi Griesbeck de Türkiye'de bulundukları sırada çok iyi ağırlandıklarını belirterek, güneydoğu bölgesindeki sığınmacı kamplarına hizmet veren sivil toplum örgütlerini (STK) övdü.

Griesbeck, 'STK’lar çok iyi koordine olmuşlar ve sahada çok iyi çalışıyorlar. Kamplar mükemmel şekilde örgütlenmiş. Burada çok iyi bir koordinasyona şahit olduk' ifadesini kullandı.

Dünyanın bu bölgesinde korkunç bir ihtilaf bulunduğuna dikkati çeken Griesbeck, 'Artık her gün onlarca Aylan vakası görüyoruz. Durum daha fazla dramatikleşiyor. Milyonlarca insan evinden oluyor, binlercesi ölüyor' diye konuştu.

Kaynak: AA