'İşgal Hayallerimizi Altüst Etti'
İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinli aktivist Kayid: “İnsan hapisteyken, hayattaki en basit şeyleri bile arıyor. Annesinin eline dokunmayı dahi özlüyor. Annesinin günaydın demesini bile özlüyor. Ailesi ile güzel vakit geçirmeyi, temiz hava solumayı ve insani muameleyi özlüyor” 'Gençliğimde tahsilimi devam ettirme ve evlilikle ilgili planlarım vardı. Ancak işgal gücü hayallerimizi altüst etti. En basit yaşama şeklimizi dahi engelledi. Ailemle, arkadaşlarımla bu küçük beldemde yaşayacağım hayatıma dahi göz dikti' 'Gençliğinin baharında biri olarak hapse atıldım. Çıktığımda neredeyse hayatımın yarısına geldim. Şimdi her şey çok değişmiş. Gençler, kadınlar, yaşlılar herkes çok değişmiş. Hepsinin farklı farklı hayalleri vardı. Ben de onların hayallerine ortak olmayı ne kadar çok istemiştim. Ancak işgalciler, benim halkımın hayallerine ortak olma durumumu öldürme kararı aldı. Şimdi yeniden halkımın arasına, aileme, arkadaşlarıma kavuştum. Çok mutluyum” “Biz İsrail’in yaptıklarına şaşırmıyoruz. İşgal gücü, uluslararası camianın sessizliğine alıştı. Bunu fırsat bilen aşırı sağcı işgal hükümeti de insan onuruna yakışmayan yeni kararlar almaktan geri durmuyor' “Filistin halkı, acılardan ve sıkıntılardan zafer çıkarır. Filistin halkı Anka kuşu gibidir, her daim acıyla kıvranır ancak kanla da olsa, sabit hatlarla çizilmiş gerçek dersler verir. Tabi bu kahraman halkın yaşadığı acıları, mücadelesini ve fedakarlığını anlayabilecek liderlere ihtiyacı var' “Tarih bize, özgürlüğün ve zaferlerin altın tepsilerde sunulmayacağını öğretti. Bilakis zaferler, yaşanan sorunların ve acıların içinden çekip çıkarılarak kazanılır” 'Bu halk siyasi arenada kendisini anlatacak gerçek liderlere ihtiyaç duyuyor. Ben siyasi boyutu bırakalım demiyorum elbette, ancak siyasi boyut, mücadele ile denk bir şekilde kendisini geliştirmelidir. Filistin halkı acıların rahminden mucizeler gerçekleştiriyor, lideri de bunu uluslararası topluma taşıyabilecek kapasitede olmalıdır”
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Asire beldesinde kendisi için düzenlenen etkinlikte AA muhabirine konuşan 35 yaşındaki Kayid, İsrail hapishanelerinde geçirdiği yılları, Filistinli mahkumların yaşadıklarını, gençlik yıllarındaki hedeflerini ve tutukluluk süresinin bitmesinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen serbest bırakılmamasının ardından başladığı 71 günlük açlık grevini anlattı.
İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’nın avlusuna girişiyle fitili ateşlenen 2'nci İntifada'nın başladığı 2000 yılında siyasi aktivitelerine başlayan Kayid, İsrail askerleri tarafından 2001’de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) silahlı kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları üyesi olmakla suçlanarak gözaltına alınmıştı.
Kayid, çıkarıldığı mahkemede 14,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İsrail, Kayid'in tutukluluk süresinin bitmesine rağmen 'idari tutukluluk' adlı uygulamayla tutukluluğunu 6 ay daha uzattı. Bu uygulamaya karşı çıkan Kayid, 71 gün süren açlık grevine başladı. İsraille varılan anlaşma neticesinde Kayid açlık grevini sonlandırmış ve ardından da serbest bırakılmıştı.
Hapse mahkum edildiğinde henüz 19 yaşında olan Kayid, İsrail hapishanelerinde yaşadıklarını şu cümlelerle anlatı:
“Ben de diğer Filistinli esirler gibi baskı ve zulüm dolu yıllar yaşadım. İşgal gücünün hapishanelerinde mahrumiyetin, zulmün ve baskının her çeşidi bize uygulanıyordu. İşgal gücüyle mücadelemizin temelini oluşturan ilkelerimiz, onurumuz ve değerlerimiz bizi ayakta tutan tek dayanağımızdı.”
Filistinlilerin dışarıda olduğu gibi İsrail hapishanelerinde de işgalin getirmiş olduğu zorluklarla mücadeleye devam ettiğini belirten Kayid, “Biz İsrail’in yaptıklarına şaşırmıyoruz. İşgal gücü, uluslararası camianın sessizliğine alıştı. Bunu fırsat bilen aşırı sağcı işgal hükümeti de insan onuruna yakışmayan yeni kararlar almaktan geri durmuyor.” dedi.
İsrail’in, mahkumiyet süresinin bitmesine rağmen, ‘idari tutukluluk’ adını verdiği uygulama çerçevesinde tutukluluğunu 6 ay daha uzatmasını da değerlendiren Kayid, “Bu karar bizim için şaşırtıcı değildi. İsrail askeri mahkemesi de işgal yetkililerinin verdiği bu haksız kararı onayladı. Bunun üzerine biz de tek çaremiz olan açlık grevine başlayarak karşı koyma mücadelemizi bu şekilde sürdürme kararı aldık.” ifadelerini kullandı.
Kayid, 71 gün süren açlık grevine başlama kararı almakla İsrailli askerlerin eline kendisini öldürmek için bir malzeme geçtiğini belirterek, “Açlık grevine başladığımda İsrailli yetkililerin Bilal Kayid’i öldürme kararı aldıklarını öğrendik. Mesele Bilal Kayid adlı şahıs değil, mücadele azmini yitirmemiş, direniş ruhlu böylesi bir Filistinlinin öldürülmesi meselesiydi. Böylece Filistin halkının evlatlarına diz çöktüreceklerini düşünüyorlar. Filistinli esirin iradesi, imanı ve zafere olan inancı dışında hiçbir şeyi yok.” şeklinde konuştu.
Filistin halkının mücadele azminin ve işgale karşı direnişinin İsrail’e geri adım attırdığını belirten Kayid, “Esirler sorunu Filistin halkının vicdanında hep canlı duruyor. Bu durum işgalcileri geri adım atmaya zorladı. İsrail, gerilimin tırmanmasından korktuğu için de bu tür tutuklama kararlarından geri adım atabiliyor. Filistin halkı böylece bir zafere daha imza atmış oldu.” dedi.
- Mahkumlar Filistinlilerin birleşmesini istiyor
İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli tutuklulardan da mesajlar getirdiğini aktaran Kayid, Filistinli taraflar arasındaki ayrışmanın sona erdirilmesi, Hamas ile Fetih Hareketleri arasındaki anlaşmazlıkların bitirilmesi ve Filistin halkının sorunlarına kulak vermelerine dair istekler olduğunu söyledi.
Geleceğe hep iyimser baktığını, Filistin halkının her zaman “mucizeler” gösterebileceğini ifade eden Kayid şöyle konuştu:
“Filistin halkı, acılardan ve sıkıntılardan zafer çıkarır. Filistin halkı Anka kuşu gibidir, her daim acıyla kıvranır ancak kanla da olsa, sabit hatlarla çizilmiş gerçek dersler verir. Tabi bu kahraman halkın yaşadığı acıları, mücadelesini ve fedakarlığını anlayabilecek liderlere ihtiyacı var.”
- “Konferanslar bağımsızlığımızı sağlamaz”
Kayid, Fransa’da, İsrail-Filistin sorununu çözmek için düzenlenecek olan Paris Konferansı’nın Filistin’e özgürlük ve bağımsızlık getirmeyeceğini belirterek, “Tarih bize, özgürlüğün ve zaferlerin altın tepsilerde sunulmayacağını öğretti. Bilakis zaferler, yaşanan sorunların ve acıların içinden çekip çıkarılarak kazanılır.” dedi.
Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık yolunda çok fazla bedel ödediğini ve ödemeye devam ettiğini ifade eden Kayid, “Bu halk siyasi arenada kendisini anlatacak gerçek liderlere ihtiyaç duyuyor. Ben siyasi boyutu bırakalım demiyorum elbette, ancak siyasi boyut, mücadele ile denk bir şekilde kendisini geliştirmelidir. Filistin halkı acıların rahminden mucizeler gerçekleştiriyor, lideri de bunu uluslararası topluma taşıyabilecek kapasitede olmalıdır.”şeklinde konuştu.
Kayid, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) teşkilat biçiminin yeniden belirlenmesi ve yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, “Filistin halkının çatı hareketi ve sesi olan FKÖ’nün yeniden yapılandırılmasının ardından, mücadele yöntemleri de belirlenir.” dedi.
Hamas ve İslami Cihad Hareketi’nin de FKÖ’ye katılması gerektiğini kaydeden Kayid, “FKÖ, Filistin halkının yegane temsilcisidir ve Filistin halkının ulusal koruyucusudur. Dolayısıyla bütün direniş grupları bu yapının içinde yerini almalıdır. FKÖ’de seçimler yapılmalı, particilik, tarafgirlik ve benzeri durumlarına son verilerek asıl rolüne geri döndürülmelidir.” ifadelerini kullandı.
- “Filistin, insanlık vicdanının garantörüdür”
Türkiye’nin Filistin davasına olan desteğini değerlendiren Kayid, “Türkiye tarih boyunca Filistin halkına, bu coğrafyanın insanına yardım eli uzatmıştır. Son dönemde de hem Gazze’ye hem de Batı Şeria’ya çok büyük yardımları olmuştur.” şeklinde konuştu.
Kayid, Filistin’in insanlığın vicdanını diri tutacak bir garantör olduğunu belirterek, “Türkiye’den ve dünyanın diğer hükümetlerinden talebimiz, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık taleplerine sadece açıklamalarla değil, ciddi ve somut adımlarla karşılık vermeleridir.” dedi.
Mavi Marmara gemisinin Gazze kuşatmasını kırma çabasını tarihi bir adım olarak değerlendiren Kayid, “Türk halkı asil bir halktır. Filistin ile tarihi, dini ve insani bağları çok güçlüdür. Dolayısıyla böylesi bağlara sahip asil bir halkın kuşatmayı kırmaya çalışması garipsenecek ve şaşılacak bir durum değildir.” ifadelerini kullandı.
- “İnsan, annesinin eline dokunmayı dahi özlüyor”
Kayid, hapiste geçirdiği yıllar boyunca birçok şeyi aradığını söyleyerek, “İnsan hapisteyken, hayattaki en basit şeyleri bile arıyor. Annesinin eline dokunmayı dahi özlüyor. Annesinin günaydın demesini bile özlüyor. Ailesi ile güzel vakit geçirmeyi, temiz hava solumayı ve insani muameleyi özlüyor.' dedi.
'İşgal gücünün hapishanelerinde insanın ahlaki ve ilkesel boyutu tamamen çiğneniyor.” diyen Kayid, şöyle konuştu:
“Gençliğinin baharında biri olarak hapse atıldım. 15 yıl sonra çıktığımda neredeyse hayatımın yarısına geldim. Şimdi her şey çok değişmiş. Gençler, kadınlar, yaşlılar her kes çok değişmiş. Hepsinin farklı farklı hayalleri vardı. Ben de onların hayallerine ortak olmayı ne kadar çok istemiştim. Ancak işgalciler, benim halkımın hayallerine ortak olma durumumu öldürme kararı aldı. Şimdi yeniden halkımın arasına, aileme, arkadaşlarıma kavuştum. Çok mutluyum.”
Gençlik yıllarındaki hayallerinin birçoğunun gerçekleşmesinin artık zor olduğunu belirten Kayid, “Gençliğimde tahsilimi devam ettirme ve evlilikle ilgili planlarım vardı. Ancak işgal gücü hayallerimizi alt üst etti. En basit yaşama şeklimizi dahi engelledi. Ailemle, arkadaşlarımla bu küçük beldemde yaşayacağım hayatıma dahi göz dikti.” şeklinde konuştu.
Kayid, “Bütün bu yaşadıklarımız Filistin halkının hafızasına kazınıyor. İşgal, masum hayallerimizi kursağımızda bırakan, soğuk yüzlü bir duvar gibi.” ifadelerini kullandı.