Antibiyotik Kullanımının Önüne Geçecek Çalışma

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle antibiyotik kullanımının arttığını ancak bazı enfeksiyonların virüsler nedeniyle olduğu için bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen antijen testleriyle antibiyotik kullanımının azaltılacağını söyledi.

Antibiyotik Kullanımının Önüne Geçecek Çalışma
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, Manisalı basın mensuplarıyla tanışma toplantısı düzenledi.

Düzenlenen toplantıda Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılı beklentilerini açıklayan Yıldırım, "Bakanlığımızın bu konuda halk sağlığında 2017 yılından ciddi beklentileri var. Bu beklentilerden en önemlisi aile hekimlerimizin şu an 3 bin 200’lerde olan hekim başına düşen sayının 2 bin 500’lere düşme suretiyle daha nitelikli hizmet vermelerini sağlamak. Kendi nüfusuna tamamen hakim. Sadece gebe takibi, bebek takibi, yapmayan 65 yaş üstü takibi yapmayan, o ara yaşlarda olan kişilerde varsa obezite, eğer yoksa kronik hastalıklara yönetim, yoksa sigarayla ilgili alışkanlıklar, uyuşturucu, alkolle ilgili sıkıntılar varsa, bunlara müdahil olup kişinin de yardım talebi varsa bunun doğru alışkanlıklar, doğru bir şekilde yaşamasını sağlamak. Bizim amacımız, vatandaşlarımız çok uzun Allah ne kadar nasip ederse o kadar uzun yaşayabilmeliler. Ama bunu yaşarken de çok sağlıklı yaşayabilmeliler. Bu konuda biz 2017 yılında bakanlığımızın öncülüğünde yeni projeler üreteceğiz" dedi.



"Antibiyotik kullanımı azalacak"

Kış aylarıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu hatırlatan Yıldırım, üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla gribal enfeksiyonların ayrımının doğru yapılması gerektiğini belirterek, "Malum kış ayları başladı.

En büyük sıkıntımız, üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlar arasındaki ayrımın doğru yapılamaması sebebiyle gereğinden fazla antibiyotik kullanımı. Her şeyin faydası olduğu kadar zararı da var. Bir bakteriyle karşı karşıyaysak, antibiyotik kullanmamız gerekiyorsa kullanırız. Fayda zarar hesabını yapar ona göre kullanırsın. Ama şu an biliniyor ki bu dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu, gribal enfeksiyon karşımı gibi görünen tüm hastalıkların yüzde 85’i viral. Yani virüsler oluşturuyor bunu. Bunlara antibiyotik fayda etmiyor. Buradaki en büyük sıkıntımız, dönem dönem gelen erişkinlerde yada çocuklarda bunun ayrımının muayene esnasında doğru yapılamaması. Yada sırf bu yüzden kan alalım, bir bakalım, tekrar takip edelim, derken zaman kaybediyorsunuz. Hastayı defalarca çağırmak zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden bakanlığımız 400 bin adet ilk etapta hızlı antijen testi satın aldı. Bu ay içerisinde bize dağıtacak. Buradaki çalışma sistemi, hekim arkadaşımız boğazdan bir sürüntü örneği alacak. Bunu özel bir yere temas ettirdikten sonra 3 dakika içerisinde bunun bakteriyel mi viral mi olduğunu anlamış olacak. Hasta hiç odadan çıkmadan. Ailenin tam inanmadığında hekime bir baskısı olabiliyor. Aileyle birlikte hekim ’Sizin hastalığınız bakteriyel. Antibiyotik başlıyorum’ diyebiliyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA