Ödemiş Kestaneleri 10 Liradan En Çok İtalya'ya İhraç Ediliyor

İzmir’in Ödemiş ilçesinde kestane sezonu sona ererken, 2016 yılında yüzü gülen üretici, kestanenin kilosunu 10 liradan en çok İtalya’ya ihraç etti. Kestane üreticileri ise bu yıl en çok ağaçlarda meydana gelen hastalıklarla boğuştu.

Ödemiş Kestaneleri 10 Liradan En Çok İtalya'ya İhraç Ediliyor
Ödemiş ilçesinde Ekim ayında başlayan kestane sezonu sona erdi. Hasatlar üreticileri bu yıl memnun ederken, 2016 yılında yüzü gülen üretici, kestanenin kilosunu 10 liradan İtalya’ya ihraç etti. Üreticiler kestane ağaçlarındaki hastalıklarla mücadele ederken, ağaçlardaki kurumanın önüne geçilemediği takdirde 5 yıl içerisinde kestane ağaçlarının birçoğunun kaybedilebileceği söylendi. Üreticilerden Özcan Akman, sezonun yüz güldürdüğünü ancak sıkıntıların da devam ettiğini söyledi.



"Ağaçları kaybedebiliriz"

Akman, "Bölgemizin en önemli gelir kaynağından biri olan kestane sezonunu yüzlerimiz gülerek kapatıyoruz. Bu yıl Ekim ayı başlarında başladığımız kestane hasadımızın sonuna geldik. Ürünü hasat ettikten sonra dökeklere indirmiştik. Daha sonra da Kasım ayı ortalarından bu yana dökeklerimizden ürünü çıkarıp işleyerek satışlarımızı yaptık. Bölgemizin kestanesi, kestane türleri içinde en iyisi ve kalitelisi, ayrıca doğal ürün olarak geçiyor. Bizim ürünümüzü en çok yurt dışı talep ediyor. Bu sezonda ürün en çok İtalya’ya ihraç edildi. Türkiye’nin de her bölgesine Bıçakçı’dan kestane gönderdik. Pazar böyle olunca fiyatlarımız da güzel oldu. En kötü ürün 5 liradan en iyi ürün 10 liradan alıcı buldu. Hasadımız geçen yıllara göre iyiydi, yüzümüz güldü. Ancak sorunlarımız da elbette var. En önemli sorunlarımızdan biri ağaçların kuruması. Uzun zamandır bu sorun var ancak gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin çalışmaları, bizleri yönlendirmeleri, kurumanın önüne geçemedi. Bir takım çalışmaların devam ettiğini biliyoruz ama kuruma devam ediyor. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki 5 yıl içinde ciddi düşüşler yaşayabilir, ağaçları kaybedebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA