'Kara Hafta İstanbul Festivali' Başladı

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen festival, 3 Aralık'ta sona erecek.

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen 'Kara Hafta İstanbul Festivali' başladı.

Ünlü yazar Agatha Christie'nin doğumunun 125. yılı dolayısıyla Pera Palace Hotel Jumeirah tarafından geçen yıl ilki gerçekleştirilen 'Kara Hafta İstanbul Festivali'nin ikincisinin açılış toplantısı Denizbank'ın Esentepe'deki Genel Müdürlük binasında yapıldı.

Toplantıda konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, etkinliğin ana destekçisi olduklarını dile getirdi.

Ateş, edebi dünyanın kuraklaştığını ifade ederek, 'Özellikle Orta Doğu'da olan bitenler, bizim dikkatimizi çok farklı yerlere çekti ama bazı güzellikleri, özellikle güzel sanatları ve edebiyatı bizler yaşatmazsak uygarlık bir yere gitmeyecek. Çok açık bu. Onun için burada herhangi bir kesintiye, ara vermeye tahammülü olmayan hususları elimizden geldiğince Denizbank olarak desteklemeye çalışıyoruz.' diye konuştu.

Yazar Ahmet Ümit de festivalin el birliğiyle hayata geçtiğini söyleyerek, 'Umuyoruz ki bunu geleneksel hale getireceğiz ve on yıllar boyunca devam edecek.' dedi.

Kara Hafta'nın, polisiye festivali olduğunu aktaran Ümit, şöyle devam etti:

'Suç yazarlarının buluştuğu ama şehri anlatan bir festival. Kara Hafta Türkiye değil de Kara Hafta İstanbul. Umarız ileride Kara Hafta İzmir, Kara Hafta Ankara da yapabiliriz. Dünyanın değişik yerlerinde kutlanılan, polisiye yazarlarının bir araya geldiği, hem bu yazarların çalışmalarından bahsettiği, hem edebiyatın konuşulduğu bir etkinlik bu. Bu anlamda İstanbul, elbette bunu en fazla hak eden şehirlerden biri. Çok kültürlü olması ve olağanüstü doğası vasıtasıyla bunu çok hak eden bir şehirdi. Biz bunu sağlamış olmaktan büyük gurur duyuyoruz.'

- 'İstanbul'a yeni bir uluslararası festival kazandırmak amacıyla yola çıktık'

Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ise sponsorluk katkısı olmadan festival gerçekleştirmenin zorluğuna işaret ederek, 'Biz İstanbul'a yeni bir uluslararası festival kazandırmak amacıyla yola çıktık. Birinci seneden itibaren de bunu gerçekleştirdik. Bu sene çok daha geniş kitlelere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu festivalin, İstanbul'un aranan, takip edilen, olmazsa olmaz bir festivali olmasını amaçlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Amerikalı yazar David Walton, Güney Afrikalı yazar ve yönetmen Sam Wilson, Sevin Okyay, Algan Sezgintüredi, Armağan Tunaboylu, Başak Sayan, Elçin Poyrazlar, Ömer Erdem ve Taner Ay'ın katıldığı açılışın ardından Ahmet Ümit, 'Para ve Suç' konulu programda söyleşi gerçekleştirdi.

Şehir ve edebiyat arasındaki ilişkiyi konu edinen festival kapsamında, 'Georges Simenon İstanbul'da', 'Polisiyede Kadınlar', 'Değişen Dünya Düzeni ve Polisiyeler', 'Bir Roman Kahramanı Olarak Pera Palace', 'Polisiyelerin İlginç Kahramanları', 'Sinema, Televizyon ve Polisiyeler', '221 B: Semt Polisiyesi, Kent Polisiyesi', 'Kuantum ve Polisiye', 'Tarihi Romanlarda Polisiye' konulu söyleşiler düzenlenecek.

Kara Hafta İstanbul Festivali, 3 Aralık'ta sona erecek.
Kaynak: AA