Kolombiya'daki Barış Anlaşması

Devlet Başkanı Santos:'Gelecek ve yarınlar için umut dolu, barış içinde birleşmiş bir millet istiyorum'.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile görüşmelere devam edecek müzakere heyetine, nihai bir anlaşmaya varmaları ve Papa seçimlerinde olduğu gibi 'Konklav' yöntemiyle çalışmaları talimatını verdi.

Santos, Küba’nın başkenti Havana’da FARC ile görüşmeleri hükümet adına yürüten heyet üyeleri ve Başmüzakereci Humberto de la Calle Lombana ile görüştü.

Devlet Başkanı Santos, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, barış sürecinde ulusal diyaloğa katılan sosyal ve siyasi taraflarla iletişim kanallarını açık tutacaklarını belirterek, şunları söyledi:

'Müzakere heyetine, farklı konularda eş zamanlı çalışmalarını ve 'Konklav' usulü ile nihai bir anlaşmaya varmadan masadan kalkmamaları için talimat verdim. Barışa ulaşmak için önemli bir mesafeyi geride bıraktık. Şimdiden çatışmasızlığın getirilerini hissediyoruz. Bundan sonra geriye dönmeyelim.'

Geçen haftaki Birleşik Krallık ziyareti çerçevesinde Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti ile görüşmelerde bulunan Nobel ödüllü Devlet Başkanı Santos, bu bölgedeki barışa atıfta bulunarak, 'Kolombiya için de bunu istiyorum. Gelecek ve yarınlar için umut dolu, barış içinde birleşmiş bir millet istiyorum.' dedi.

Santos, ayrıca kilisenin ve halkın çoğunluğunun desteği sayesinde daha iyi bir anlaşmaya ulaşabileceklerine inandığını da sözlerine ekledi.

Bu arada Havana’ya giden Humberto de la Calle Lombana yönetimindeki müzakere heyetine Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo da katıldı.

Cristo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'hayır' oyu verenlerin tekliflerini de müzakere masasında savunduklarını vurguladı.

- Referandum sonrası yeni anlaşma arayışları

Kolombiya’da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya 'hayır' demişti.

Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek talepleri, FARC’la tekrar müzakere etmek için not etmişti.

Taraflarla yapılan 60’a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500’e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

Kolombiya basınına göre ise muhalefetin bu tekliflerinin çok azı FARC tarafından kabul edilebilir durumda.

- Papa seçimleri ve Konklav usulü çalışma

Kolombiya Devlet Başkanı Santos’un atıfta bulunduğu “Konklav” yönetiminin kökeni, 1260’lı yıllara kadar uzanıyor.

O dönemde kardinallerin 3 yıla yakın bir süreye rağmen yeni papayı belirleyememesi üzerine seçim sürecine müdahale eden Roma halkı, kardinalleri kilitleyip, aç bırakmış ve böylece yeni Papa'yı seçmeye zorlamıştı. Söz konusu olaydan bu yana süregelen “Konklav” usulünde kardinaller papa seçilene kadar dışarı ile irtibat kuramıyor.
Kaynak: AA