Külliye'de Ayakta Alkışlanan Efendioğlu Yaşadıklarını Anlattı

UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülüne layık görülen Osman Efendioğlu, ödülünü aldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaşadıklarını anlattı.

Külliye'de Ayakta Alkışlanan Efendioğlu Yaşadıklarını Anlattı
Rize’de ’atma türkü’ kültürünün hayattaki son temsilcilerinden Osman Efendioğlu (78), UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülüne layık görüldü.

Efendioğlu, Kültür Bakanlığı tarafından verilen ödülünü geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Efendioğlu burada 15 Temmuz temalı Atma Türküsü ile ayakta alkışlandı.

UNESCO’nun ödül haberini telefonla öğrendi

Ödülünü alıp Taşköprü köyüne geri dönen Efendioğlu günün ilk saatlerinde köy sakinleri ile bir araya gelerek yaşadıklarını anlattı. Köy sakinlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını getiren Efendioğlu, mikrofonlara da yaşadıklarını anlattı. Efendioğlu, aldığı ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen bir telefonla öğrendiğini belirterek, “Benim hiçbir şeyden haberim yoktu. Ben atma türkücüyüm. Düğünlerde, tv programlarında söylüyorum. Bana ödül aldığım UNESCO tarafından söylenmedi. Kültür Bakanlığı’ndan bir daire başkanı beni aradı. Bu ödüle layık görüldüğümü söyleyerek beni tebrik etti. O zaman öğrendim” dedi.

70 yıldır türkü söylediğini belirten Efendioğlu, “İlkokul sıralarında türkü söylemeye başladım. Demek ki bu yetenek bende doğuştan vardı. Yalnız atma türkü kolay öğrenilmez. Doğuştan vasıflı olmak gerekir” diye konuştu.

Aldığı ödülün kendisine sanatında başarılı olduğunu hissettirdiği belirten Efendioğlu, “Ben abartılı bir unvan beklemiyorum. Hiç olmazsa sanatımda başarılı olduğumu hissettim. Bundan da mutlu oldum” şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanı’nın yanında heyecanlandım"

Efendioğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde herkesin ayakta alkışladığı 15 Temmuz temalı türküsünü söylerken heyecanlandığını belirtip, “Ben düğünlerde söylediğim herhangi bir türküyü Cumhurbaşkanımızın huzurunda söyleyemezdim. Bu nedenle bende biraz stres oldu. Bunu ben de fark ettim. İcabında dünyaya karşı bir kırık yaparsam unvanıma zarar gelir diye düşündüm. Unvanıma zarar getirmemek için Cumhurbaşkanımıza türkünün temasının ne olmasını istediğini sordum. Bu sorum duyulmadı. Kendisi 15 Temmuz’u işlememizi istedi. Okuduğumuz türkü salonu ayağa kaldırdı. Eğer ben orada bir kırık yapmış olsaydım unvanıma leke gelirdi. Ben aldığım unvana leke gelmesin diye heyecanlandım” dedi.

Efendioğlu, Külliye’de yaşadıklarını birde kendi dünyasından atma türkü ile anlattı:

“Ankara’ya gitmiştim, Ankara’ya gitmiştim. Ödülümü almaya, ödülümü almaya. Cumhurbaşkanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan, gelmişiz bir araya, gelmişiz bir araya. Beştepe’de şaşırdım, Beştepe’de şaşırdım. O muazzam saraya, o muazzam saraya. Hayret kaldım inanın, hayret kaldım inanın. Oradaki manzaraya, oradaki manzaraya.”

Yaklaşık 70 yıldır atma türkü söyleyen Osman Efendioğlu, yakın bir tarihe kadar 20 yıl aralıksız yerel bir televizyon kanalında atma türkü programı yaptı. Devlet televizyonunda birçok kültür programında konuk oldu. Şiirleri pek çok kültürel kitapta işlendi. Atma türkü yarışmalarında dereceler elde etti. Efendioğlu, atma türkü kültürünün hayattaki son temsilcilerinden birisi olarak kabul ediliyor. En büyük isteği ise bu kültürün yaşatılması.
Kaynak: İHA