Küresel Piyasalar Güçlenen Dolar İle Tedirgin
Küresel piyasalarda ABD Merkez Başkanı (Fed) Janet Yellen'in açıklamaları sonrasında dolardaki güçlenme ivme kazanırken, gözler bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarına çevrildi.
ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyon ve faizlerde yükselişe neden olacağı beklentileriyle dolarda yaşanan artış, dün ABD'den gelen pozitif enflasyon ve istihdam verileri ile Fed Başkanı Yellen'ın konuşması sonrasında ivme kazandı.
Yellen, dün kongrede yaptığı sunumda, 'Faiz artışının, gelecek veriler Komite’nin (FOMC) hedeflerine doğru ilerleme gösterirse görece yakın zamanda uygun olacağına karar verdik. Bu karar, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğini ve ekonomik büyümenin yılın ilk yarısında görülen sınırlı hıza kıyasla toparlandığını teyit etti.' ifadelerini kullandı. Faiz artışına gidilmesinin uzun süre ertelemesinin, daha ani ve hızlı sıkılaşmaya neden olabileceğini belirten Yellen, 2018'in sonunda dolacak görev süresini tamamlama niyetinde olduğunu belirterek de istifa söylentilerine nokta koydu.
Öte yandan, ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 235 binle 43 yılın en düşük seviyesine gerilerken, enflasyon da ekim ayında yüzde 0,4 artarak 6 ayın en güçlü yükselişini kaydetti. Pozitif gelen veriler ve Yellen'ın ülke ekonomisine dair çizdiği olumlu tablonun ardından dolara olan talep artarken, dolar endeksi bugün 101,32 ile Nisan 2003'ten bu yana, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2,3393 ile 4 Aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,19, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,74 yükseldi.
Analistler, Yellen'ın açıklamalarını faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair 'açık bir ipucu' olarak değerlendirilirken, son dönemde açıklanan verilerin de Fed'in faiz artırımını desteklediğini ifade etti. Tüm bunların dolara olan talebin artmasına yol açtığına işaret eden analistler, bugün Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların izleneceğini kaydetti.
Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi dün 1,0620 seviyelerine gerilemesi sonrasında bugün de düşüşünü 10'uncu güne taşıyarak 1,0582'yi gördü. Pay piyasalarında ise Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,67 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 yükselişle günü tamamladı.
Analistler, bugün Avro Bölgesi eylül ayı cari işlemler dengesi ile Almanya'da Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasının ise piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını kaydetti.
Asya tarafında dolardaki güçlenme paralelinde zayıflayan yenin, ihracatçı şirket hisselerini desteklemesiyle Nikkei endeksi yüzde 0,8 değer kazandı. Öte yandan, küresel yatırımcıların ilgisinin ABD'ye kayacağı endişelerinin pay piyasalarında yarattığı baskı ile Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 geriledi.
Yurt içinde ise dün dövizdeki yükseliş karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gittiğini duyurdu. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, TCMB'nin müdahalesi sonrasında bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde yüzde 1'in üzerinde kazanç elde ederken, doların tarihi zirvesini görmesiyle kapanışa doğru kazançlarının bir kısmını geri vererek günü yüzde 0,5 yükselişle 75.136,22 puanda tamamladı. Dolar/TL ise bu sabah rekorunu 3,3845'e taşıması sonrasında 3,37'nin üzerinde dengelendi.
Analistler, yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında Fed yetkilileri ile Draghi'nin açıklamalarının yanı sıra doların seyrinin izleneceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 74.100 seviyesinin destek, 76.800 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Almanya, ekim ÜFE
12.00 Avro Bölgesi, eylül cari işlemler dengesi
18.00 ABD, ekim Öncü Göstergeler Endeksi
19.00 ABD, kasım Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi