Kayısıda Sonbahar Mücadelesi

Malatya’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olan kayısıda sonbahar mücadelesi için ağaçlarda bakımların aksatılmaması istendi.

Kayısıda Sonbahar Mücadelesi
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu, kayısı üreticilerinin Malatya için çok önemli olan kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla bilinçli bir mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldırımoğlu, sonbaharda ‘Yaprak delen (Çil), Bakteriyel Kanser ve Zamklanma’ hastalıklarına karşı koruyucu olarak mücadele yapılması gerektiğini ifade ederek, hastalıklar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Alınacak kültürel önlemler ve kimyasal mücadele ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırımoğlu, “Sonbaharda yaprakların yüzde 75’i döküldüğünde ilaçlı mücadele yapılır. Sürgün ve dal yanıklığı ile bulaşık bahçelerde mutlaka yüzde 3’lük bordo bulamacı kullanılmalıdır. Sadece yaprak delen (Çil) hastalığı ile bulaşık bahçelerde ise bakırlı preparatlardan birisi veya bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır.

Hazırlanan bordo bulamacı süt mavisi bir renkte olmalıdır. Arzu edilen kalitede olup olmadığı kırmızı turnusol kağıdı veya passız çivi 4-5 dakika bordo bulamacı içinde tutularak anlaşılır. Kırmızı turnusol kağıdı mavi renge dönerse veya çivi olduğu gibi çıkarsa bordo bulamacı iyi bir şekilde hazırlanmış demektir. Çivi kızıl renk alırsa bir miktar daha kireç söndürülerek ilave edilmelidir. Hazırlanmış fakat çeşitli sebeplerden kullanılmayan bordo bulamacının 10-15 gün muhafaza etmek için 100 litre bordo bulamacına 200 gram şeker veya 1 litre yağı alınmış süt katılmalıdır.

İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalı bütün dallar ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Rüzgarlı hava varsa, rüzgarı arkamıza almamız gerekir” diye konuştu.

Kaynak: İHA