TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'Yem bitkileri desteği başvuruları, 18 Kasım'da sona erecek' 'Destekten, ekim alanı 10 dekar ve üstü olan üreticiler faydalanabilecek'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Ocak'ta başlayan yem bitkileri desteği başvurularının, 18 Kasım'da sona ereceğini bildirdi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, yem bitkileri desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, başvurularını 18 Kasım Cuma günü mesai saati bitimine kadar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerine yapmaları gerektiğini, belgenin zamanında verilmemesi halinde, üreticilerin destekten yararlanamayacaklarını ifade etti.

Yem bitkileri desteği başvurularının 1 Ocak'ta başladığını anımsatan Bayraktar, 2016 yılı tarımsal destekleri kapsamında verilecek olan destek çerçevesinde, dekara, 4 yıl süreyle her yıl suluda yonca için 60 lira, kuruda yonca için 35 lira, 3 yıl süreyle her yıl korunga için 45 lira, tek yıllık yem bitkileri için 40 lira, silajlık tek yıllık yem bitkileri için 55 lira, suluda silajlık mısır için 90 lira, kuruda silajlık mısır için 45 lira, yapay çayır ve mera için 150 lira ödeneceğini belirtti.

Bayraktar, patates siğili görülen alanlarda yem bitkileri üretimi yapan çiftçilere verilen destekle, yeraltı sularının yetersiz seviyede olduğu, su kısıtının bulunduğu yerlerdeki parsellerde bu yıl ekimi yapılan fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük desteğine yüzde 50 ilave yapılacağını bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti:

'Kaliteli kaba yem üretimini sağlayabilmek amacıyla verilen yem bitkileri desteklemesi, çok yıllık yem bitkilerinden yonca, korunga, yapay çayır mera ve tek yıllık yem bitkilerinden fiğ, Macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, Sudan otu, sorgum-Sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, İskenderiye üçgülü, İtalyan çimi ayrıca buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalenin yeşil ot hasadıyla silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve adı geçen tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajları kapsamaktadır. Yem bitkileri desteğinden, ekim alanı 10 dekar ve üstü olan üreticiler faydalanabilmektedir. Ayrıca, desteklemelerde ekiliş yapılarak başvuruda bulunulan parsellerin hasat kontrolü sonucunda desteklemeye esas vejetatif gelişim gösteren kısmının 10 dekarın altında olmama koşulu bulunmaktadır.'

Bayraktar, destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin, yem bitkisini hasat etmeden önce, Yem Bitkileri Desteklemesi Tarım Arazisi Beyan Formu ile müracaat etme zorunluluğu bulunduğuna dikkati çekerek, 'Başvurunun, yonca ve korunga ekilişleri için destekleme süresince her yıl, yapay çayır mera ekilişleri için ise ilk yıl yapılması gerekmektedir. Yem bitkileri desteğinde hasattan sonra yapılacak müracaatlar değerlendirmeye alınmamaktadır.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA