Bulgaristan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

DOST Genel Başkan Yardamcısı Hafızov: '(Türkiye'de kurulan) Seçim sandıklarının az olması sıkıntılı bir durum. 35 seçim sandığı Türkiye için yetersiz bir sayıdır. Bizim için önemli olan, sandıkların az olmasına rağmen seçmenlerimizin sandık başlarına gitmeleri ve oylarını kullanmalarıdır'

Bulgaristan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Hasan Hafızov, ülkesinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye'de kurulan 35 sandığın az olduğunu belirterek, 'Bizim için önemli olan, sandıkların az olmasına rağmen seçmenlerimizin sandık başlarına gitmeleri ve oylarını kullanmalarıdır.' dedi.

Hafızov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni parti oldukları ve yapılandırmalarını tamamlayamadıkları gerekçesiyle ülkesinde 7 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için aday göstermediklerini söyledi.

Türkiye'deki vatandaşların seçimlerde mutlaka oy kullanmaları gerektiğini vurgulayan Hafızov, 'Bulgaristan'da yeni seçim kanunlarına göre iki seçimde peş peşe oy kullanmayanlar otomatik olarak listelerden silinecek ve daha sonraki seçimlere katılmak istedikleri zamanda yeniden başvuru yapmaları gerekecek. Bundan dolayı vatandaşlarımızın her seçime katılması gerekiyor. Aksi taktirde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmayanlar, Bulgaristan'daki birçok devlet yardımlarından faydalanamayacak.' diye konuştu.

- 'Seçmenler otobüslerle taşınacak'

Hafızov, daha önce Türkiye'de 100 sandık kurulduğunu fakat 6 Kasım'da yapılacak seçimlerde bu sayının Bulgaristan tarafından 35'e düşürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

'Seçim sandıklarının az olması sıkıntılı bir durum. 35 seçim sandığı Türkiye için yetersiz bir sayıdır. Bizim için önemli olan, sandıkların az olmasına rağmen seçmenlerimizin sandık başlarına gitmeleri ve oylarını kullanmalarıdır. Biz Bulgaristan'ın eşit vatandaşıyız, haklarımızı kullanacağız. Eğer oy kullanırsak Bulgaristan'daki siyasi erkana ve demokratik ülkelere mesaj olacaktır. Bulgaristan'da haklarımız gasp edilmektedir, bu kanunun değişmesini istiyoruz.'

Seçim günü, Balkan Türkleri göçmen derneklerince vatandaşların otobüslerle sandıklara taşınacağını kaydeden Hafızov, 'Hedefimiz, Türkiye ve Bulgaristan'da parti olarak desteklediğimiz cumhurbaşkanı adayının yüksek oranda oy alması. DOST, 3 aylık parti olmasına rağmen 17 bin üyemize ulaştık ve hedefimiz Bulgaristan'da Türkleri temsil eden bir parti olmaktır.' dedi.

Bulgaristan'da 6 Kasım'da cumhurbaşkanını seçmek için halk sandık başına gidecek. Ülkede cumhurbaşkanı seçiminde aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde en çok 35 seçim merkezinin açılması kararı alınmıştı.

Bulgaristan'da 2014 yılında yapılan genel seçimde Türkiye’de 136 seçim merkezinde oy kullanılabilmişti. Yaklaşık yarım milyon soydaşın yaşadığı Türkiye’de 8 bin 842 kişi oy kullanmak istediğine ilişkin yazılı beyanda bulunmuştu.
Kaynak: AA