Musul'dan Türkiye'ye Olası Göç Hareketine İlişkin Konuştu

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Musul’dan Türkiye’ye büyük bir göç hareketi beklemediklerini belirterek, göç hareketinin olması durumunda Türkiye’nin 3 aşamalı planının olduğunu söyledi.

Musul'dan Türkiye'ye Olası Göç Hareketine İlişkin Konuştu
Başbakan Yardımcısı Kaynak, AFAD’da ajans, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kaynak, Musul’daki DEAŞ terörüne değinerek, “Musul’un nüfusu geçmişte 2 buçuk milyon civarındaydı. Ama Irak’taki kaos yıllar içerisinde Musul’un nüfusunu yarıya düşürmüş durumda. Nüfusun önemli bir kısmı Sünni ve Türkmen nüfustan oluşuyor. Koalisyon güçlerinin DEAŞ’a yönelik Musul’a başlattığı operasyonun ardından, Kızılay ve AFAD başkanlarımızı bölgeye gönderdik. Orada gerek koalisyon güçleriyle, Erbil Başkonsolosluğuyla, gerekse de Irak hükümetinin yetkilileriyle bu konu masaya yatırdık” diye konuştu.

Musul’dan Türkiye’ye büyük bir göç hareketi beklemediklerini ifade eden Kaynak, “Bizim beklentimiz büyük bir göç hareketi değil. Muhtemelen göç olacaktır ama Suriye gibi yoğun bir göç dalgası olmayacak. Sebebiyse Musul’un etrafında yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı yerleşme yerleri var ve Musul Türkiye’ye fiziki olarak da uzak. Geçen hafta Kızılayımızla yardım paketleri gönderdik. Birinci aşamadaki planımız Musul’dan çıkarılacak insanları güvenli bölgelerde tutabilmek. Bunun içinde öncelikle gıda ve ihtiyaç malzemelerini temin etme kararındayız. Bu köyler yetmezse orada oluşan 9 kamp var. Bu kampları takviye etmek, bu kamplara yönelik ilave çadırlar kurma hazırlığımızı yaptık. Son aşamadaysa Türkiye’ye doğru bir intikal olursa sınırdaki birkaç kampta boş tuttuğumuz kapasite var. Oraya yönlendirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak, Musul’da mezhep savaşının fitilinin ateşlenmesini istemediklerini ve oradaki sivil halkın yerinden edilmemesini istediklerini kaydederek, “Dünyanın şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekir. Musul’daki DEAŞ’lıların sayısı 8-10 bindir. 65 ülke, dünyanın koca koca orduları bu 8-10 bin teröristi bertaraf etmek için planlar yapıyor. Tabi bunun doğru bir planlanma gerçekleştiğinde çok daha kolay olacağını düşünüyoruz. Doğru planlanma ile bu operasyonun bizim Fırat Kalkanı Harekatı gibi başarılı olacağını düşünüyoruz. Ancak yapılan başka politik hedefler var. Biz Musul’da sivil halk zarar görmesin, yeni bir mezhep savaşı fitillenmesin, oradaki demografik yapı değişmesin diye gayret ederken, DEAŞ neyse bunun aynısını bir Şii milis gücü olarak kuruyorlar. Bunlarda DEAŞ’ın bir başka benzeri. Biri haşa Sünnilik adına cinayet işliyor, kafa kesiyor; öbürü Şiilik adına cinayet işliyor, kafa kesiyor. Fırat Kalkanı bütün dünya için çok büyük ve başarılı bir örnektir. Nasıl Fırat Kalkanında sadece hedef DEAŞ terörizmini yok etmek, oradaki demografik yapıyı bozmadan bu operasyonu yapmaksa ve nasıl başarıya ulaşmışsa, Musul’da da aynı başarıyı göstermemiz mümkün. Sonuç olarak Musul’dan muhtemel bir göç dalgası oluştuğu taktirde 3 aşamalı planımız ve hazırlıklarımız tamam” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA