Diyarbakır'da STK'lardan Ortak Açıklama

Diyarbakır'da 14 sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, terör olaylarına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu'nda bir araya gelen ve aralarında Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin de yer aldığı grup adına hazırlanan açıklamayı okuyan Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, bölgede şehirlerde çatışmaların yaşandığını belirtti.

Bu nedenle insani, ekonomik, toplumsal, tarihi ve hukuki tahribatı her geçen gün büyüdüğünü savunan Özmen, "Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri olarak; dozu gittikçe artan bu yıkımdan son derece endişeliyiz. Son günlerde HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük açıklamaların ve faaliyetlerin yaygınlaşması bu endişemizi daha da artırıyor" ifadelerini kullandı.

Özmen, Türkiye'de, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar ürettiğinin geçmişte çok acı bir şekilde tecrübe edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Aradan geçen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme taşınması ağır bir hatadır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmelidir."

"Sorun ne hendek kazmak, ne barikatlar yapmakla çözülebilir ne de sokağa çıkma yasakları koyarak, operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle" diyen Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çözümün adresi meclistir, çözümün yolu da siyaset ve müzakeredir. Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları olarak demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz. Geri dönülmez bir noktaya varmadan çatışmaların bitirilmesini ve müzakerelerin yeniden başlamasını talep ediyoruz."

Kaynak: AA