Umuda Yolculukları 'Turizm Cenneti'nde Dramla Son Buldu

MUĞLA - DURMUŞ GENÇ - Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin cansız bedeninin kıyıya vurduğu Muğla'nın Bodrum ilçesinde, geçen yıl Avrupa'da yaşama hayaliyle denize açılan sığınmacı ve göçmenlerden çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 84'ü yaşamını yitirdi, 13 bin 580'ü ise boğulmak üzereyken kurtarıldı.

Ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ile farklı uyruklara sahip sığınmacılar ve göçmenlerin Avrupa yolculuğu, 2015'te çoğu zaman ölümle sonuçlandı.

Yeni hayat umuduyla Türkiye'ye gelen, çoğunluğu Suriyelilerden oluşan sığınmacılar ve göçmenler, geçen yıl başta Bodrum olmak üzere yasa dışı geçişler için Marmaris ve Datça'yı tercih etti.

Şişme lastik botlar ve eski teknelerle denizi aşmaya çalışan göçmenlerin sayısı, özellikle eylül ve aralık aylarında arttı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 2 Eylül'de Suriyeli Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cansız bedeninin dünya gündemine oturmasıyla dikkatlerin üzerine çekildiği Bodrum kıyılarında göçmenlerin yaşadığı trajedi halen devam ediyor.

Bodrum'da kaçak geçiş girişimleri, özellikle havanın ısınıp denizin sakin olduğu dönemlerde yoğunlaşırken, aralık ayındaki olumsuz hava koşullarındaki girişimlerin çoğu ise ölümle sonuçlandı.

Geçen yıl, Bodrum'dan 4-5 mil uzaklıktaki İstanköy (Kos) Adası'na genellikle kapasitesinin üzerinde, alabora riski yüksek lastik botlarla ulaşmaya çalışan göçmenlerden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 84'ü hayatını kaybetti, 13 bin 580'i sahil güvenlik ekiplerince boğulmak üzereyken kurtarıldı.

- 10 bin kişi denize ulaşamadan yakalandı

Bodrum'da polis ve jandarma ekiplerinin ormanlık alanlarda, sahil kenarları, otel, pansiyon ve yol denetimlerinde yaklaşık 10 bin kişi denize ulaşamadan yakalanarak kamplara gönderildi.

Bodrum'da özellikle aralık ayında hava ve deniz şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle bir haftada 26 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine polis ve jandarma ekipleri karadan, sahil güvenlik ekipleri de denizden denetimlerini sıklaştırdı.

Özellikle son bir haftada Bodrum'dan İstanköy Adası'na geçişlerin azaldığı tespit edildi. Çoğu zaman ölümle sonuçlanan yasa dışı geçişlere engel olmaya çalışan güvenlik güçleri, ilçe girişindeki yol kontrol uygulamalarını sürdürüyor.

- İlçeye giren araçlar kontrol ediliyor

Milas-Bodrum karayolunun Güvercinlik kontrol noktasında jandarma, ilçe girişindeki Kaynar mevkisinde de Bodrum Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen uygulamalarda şehirlerarası yolcu otobüsleri, minibüsler ve taksiler kontrol ediliyor.

24 saat aralıksız devam eden uygulamalarda Bodrum'a giriş yapmak isteyen sığınmacılar ve kaçaklar araçlardan indiriliyor.

Marmaris-Datça bölümünde bulunan, iki ilçenin tek giriş güzergahı Çetibeli noktasında da jandarma ekipleri uygulama yapıyor. Ekipler, yasa dışı geçişleri önlemek için yabancı uyrukluları geldikleri kamplara gönderiyor.

Kaynak: AA