'Sürgündeki Sevda Filistin' TRT Belgesel'de

Filistinli ünlü şair Fetva Tukan'ın ilginç hayat hikayesine yer veren 'Sürgündeki Sevda Filistin', Filistin'in tarihi, kültürü ve edebiyatını anlatıyor.

Filistin direniş edebiyatından portrelerin izini süren 'Sürgündeki Sevda Filistin' belgeseli, TRT Belgesel kanalında izleyiciyle buluşuyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre belgesel, 1917'de Kudüs'ün işgal edilmesinden 1948'de Filistin'de bir İsrail Devleti kurulmasına kadar olan süreci konu ediniyor.

Filistin'de, günümüze kadar gelen İsrail işgalinin yol açtığı büyük yıkımlara da tanıklık eden ve 5 bölüm olarak hazırlanan belgeselde dünyanın pek çok yerinde yapılan röportajlar ve tanıkların anlatımına yer verilerek Filistin'in tarihi, kültürü ve edebiyatı bir bütün halinde anlatılıyor.

İşgale direnen bir kültürü ve edebiyatı daha yakından tanımaya çalışan belgeselde Naci el Ali, Ghassan Kanafani, Fetva Tukan, Semih el Kasım ve Mahmut Derviş'in biyografilerine yer veriliyor.

'Sürgündeki Sevda Filistin' belgeselinin bugün 22.30'da yayınlanacak bölümünde, Filistinli şair Fetva Tukan'ın ilginç hayat hikayesi ekrana geliyor.

İngiliz işgaline karşı mücadele eden Filistinli şair İbrahim Tukan'ın kızkardeşi olan Fetva Tukan, Kudüs'ün işgal edildiği yıl Nablus'ta doğmuş ve 2003 yılında Filistin intifadası devam ettiği sırada Nablus'ta vefat etmişti.

Arap dünyası kadınları için büyük bir sembol olan Fetva Tukan, çocuk yaşlarda şiir yazmaya başlamış, şiirlerinde sadece vatanı Filistin'in değil Arap kadınlarının da özgürlüğünü savunmuştu.

'Sürgündeki Sevda Filistin' belgeselinde, Fetva Tukan'ın çocukluğu, sanatı, şiir yazmaya başlaması, aile hayatı ve İsrail işgaline karşı olan büyük mücadelesi yakından inceleniyor.
Kaynak: AA