CHP Muğla Milletvekili Demir Açıklaması

'Sağlık merkezleri ya da sağlık hizmeti veren kurumların karakola dönüştürülmesi çok yanlış ve uluslararası sözleşmelere uygun değil. Bu konuda hükümet daha dikkatli ve özenli davranmalı'

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, sağlık merkezleri ya da sağlık hizmeti veren kurumların karakola dönüştürülmesinin 'yanlış ve uluslararası sözleşmelere aykırı' olduğunu savunarak, 'Bu konuda hükümet daha dikkatli ve özenli davranmalı' dedi.

Demir, partisinin Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Sur'da 3 aile sağlığı merkezi, bir toplum sağlığı merkezinin, Cizre'de ise tüm aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinin kapalı olduğunu belirten Demir, Diyarbakır Bağlar'daki aile sağlığı merkezinin kapatılmasıyla bu merkezlerde görevli hekimlerin ve sağlık personelinin Halk Sağlığı Müdürlüğünün ek binasında görev yapmak durumunda olduğunu ifade eden Demir, 'Buradan da tüm nüfusa ulaşmak kolay değil' diye konuştu.

Şu an bölgede en büyük ihtiyacın sağlık hizmeti olduğunu belirten Demir, şöyle devam etti:

'Hekimler ve sağlık personeli de güç şartlarda hizmet vermeye çalışıyor. Hangi koşullar altında olursa olsun sağlık merkezlerinin varlığını sürdürmesi gerekir. Kapatılmaları ya da amacı dışında kullanılmaları yanlıştır. Hedef haline getirilmeleri ise daha büyük yanlıştır. Kapalı tüm sağlık merkezlerinin açılması, ihtiyaç olan hekim ve personel desteğinin sağlanması gerekir. Bu konuyu Sağlık Bakanlığı ve hükümetin tekrar değerlendirmesi gerek. Sağlık merkezleri ya da sağlık hizmeti veren kurumların bir karakola dönüştürülmesi çok yanlış ve uluslararası sözleşmelere uygun değil. Bu konuda hükümet daha dikkatli ve özenli davranmalı, halkın bu hizmetleri daha kolay almasında kolaylaştırıcı ve yardım edici bir tutum içerisinde olmalı.'

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kamu hastaneleri kurumu yetkililerinin, hastanelere gönderdiği bir yazıyla gerekli görülen bölümlerde mesai sonrası sağlık çalışanlarının çalıştırılabileceğini duyurduğunu söyledi. Bu uygulamanın insani hiçbir tarafı bulunmadığını savunan Arık, 'Sağlık çalışanları birer makine değildir. Herkes gibi sağlık çalışanları da insanca çalışma koşullarına sahip olmalıdır' diye konuştu.

Arık, AK Parti iktidarının gündeme getirdiği uygulamanın, sağlık çalışanlarına yönelen şiddet olaylarını daha da artıracağını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de sağlık çalışanlarının eğitim ve istihdam planlamasının öngörüsüz olduğunu iddia etti. İrgil, 4 yıl önce sadece bir olan özel sağlık meslek lisesi sayısının, bugün 166'ya ulaştığına dikkati çekerek, bunun mezuniyet sayısını artırdığını söyledi. İrgil, 'Bugün mezun olanların sayısı 300 bini buldu. Önümüzdeki yıl 600 bine çıkacak. Yani atanamayan öğretmenler gibi yığılmış bir sağlık personeliyle karşı karşıyayız' dedi.
Kaynak: AA