Batı Afrika'da Turizm Sektörü 'Terör Olaylarının' Kurbanı Oldu

Batı Afrika ülkelerinin artan terör olayları nedeniyle eskiden olduğu gibi rağbet görmediği, turist sayısının da her geçen gün azaldığı ifade ediliyor.

MOHAMED ABDELLAOUİ - Egzotik ve ilgi çekici bölgeler sıralamasında liste başında yer alan Batı Afrika ülkelerinin, son yıllarda giderek artan terör olayları sebebiyle eski cazibesini yitirdiği belirtiliyor.

Turizm gelirlerinin büyük ölçüde azaldığı Nijerya ve Benin'de, Boko Haram'ın terör saldırıları nedeniyle turist sayısında gözle görülür azalma yaşandı. Konuya dair AA muhabirine konuşan Benin Kalkınma ve Turizm Teşvik Müdürlüğü İstatistik Şefi, Septime Biadja, '2013 yılında Benin'i 230 bin 946 turist ziyaret etti ve 81,51 milyon dolar gelir elde edildi. 2014 yılında bu sayı 194 bine geriledi' dedi.

Resmi verilerin henüz toplanma aşamasında olduğunu dile getiren Biadja, 2015'in turizm sezonuna dair rakamların halihazırda düşüş gösterdiğini söyledi.

Kıtanın turizm sektöründe daralma görülen bir diğer Batı Afrika ülkesi, Kamerun'da da durumun benzerlik arz ettiği belirtilirken, resmi istatistiklere göre, 2014'te 975 bin olan turist sayısının 2015'te yaklaşık yüzde 50 azalarak 500 bine düştüğü kaydedildi.

Uzmanlar, Nijerya ile sınırı olan Kamerun'un, kuzeyinde Boko Haram'ın varlığından dolayı 2020 senesinde hedeflenen 1 milyon turist sayısına ulaşma ihtimali olmadığını ifade etti.

Orta Afrika'da, denize kıyısı olmayan Çad da yaşanan terör faaliyetlerinden olumsuz etkilendi. Çad Turizm Ajansı İşlem Şefi, Ahmet Şerif Abba, silahlı grupların ilk hedefi olan Çad Gölü çevresinde 28 işletmenin güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını hatırlatarak, 'Çad'a 2014'te 3,4 milyon turist gelirken, 2015'te 1 milyondan az turist geldi. 2015'te yüzde 70 düşüş yaşandı' diye konuştu.

Abba'ya göre, 2015'in son döneminde, turizm sektörü aylık 12 milyon dolar zarara uğradı.

Bu gelişmelerin yanında Çad Turizm Bakanı, Aziz Muhammet Salih her şeye rağmen, turizmin yeniden canlanabileceğine inandıklarını ifade ederek, '2030 senesine kadar, Çad'ın turistik bir nokta olmasını hedefliyoruz' şeklinde konuştu.

Turizm sektörü darbe alan ülkelerden Mali de aralarında El-Kaide'ye bağlı grupların da bulunduğu silahlı örgütlerin kontrolü altında. Mart ve Kasım 2015'te başkent Bamako'nun turistik tesislerine yönelik terör saldırılarında onlarca yabancı turist hayatını kaybetti bu tür saldırıların sonucu olarak da turizm sektörü büyük zarar gördü.

Batı Afrika'nın dışında, kıtanın doğusunda bulunan Kenya da Eş-Şebab Örgütü'nün terör saldırılarına sahne oluyor.

Öte yandan resmi rakamlara göre, son iki senede terör tehdidinin artışı nedeniyle söz konusu ülkelerde binlerce kişi de işsiz kaldı.

Kaynak: AA