Batı Şeria'daki Yahudi Yerleşim Birimleri

İsrail Başbakanı Netanyahu: 'Yahudi yerleşimciler, daha önceki benzer meselelerde olduğu gibi ElHalil'deki tartışmalı iki binanın satış işlemleri onaylandıktan sonra orada ikamet edebilecek'.

İsrail hükümetinin, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri inşası çalışmalarını desteklemeye devam ettiği bildirildi.

İsrail radyosunun haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, 'Hükümetin her daim, özellikle de yerleşim birimlerinin terör kampanyasına maruz kaldığı bugünlerde yerleşim birimleri çalışmalarına destek vereceğini' söyledi.

İsrail'in yasalarla tabi olan bir devlet olduğu ve yasalara saygı duyulması gerektiğini ifade eden Netanyahu'nun konuşmasında Yahudi yerleşimcilerin El-Halil'deki iki binaya el koyması olayına da değinerek şunları söylediği kaydedildi:

'Yahudi yerleşimciler, daha önceki benzer meselelerde olduğu gibi El-Halil'deki tartışmalı iki binanın satış işlemleri onaylandıktan sonra orada ikamet edebilecek.'

Batı Şeria'nın El-Halil kentinde yaklaşık 80 Yahudi yerleşimci geçen perşembe Filistinlilere ait iki binaya zorla girerek el koymuştu. İsrail polisi, olayın yaşandığı günün ardından yerleşimcilerin çıkarıldığı, binaların mühürlendiğini belirterek, mülkün kime ait olduğuna İsrail mahkemesinin karar vereceğini açıklamıştı.

El-Halil kenti, ekim 2015'ten bu yana İsrail güçleriyle Filistinliler arasında yaşanan gerilimin en çok hissedildiği kentler arasında yer alıyor. Hazreti İbrahim Camisi'nin de bulunduğu kentin, tarihi eski şehir bölgesinde yüzlerce Yahudi yerleşimci yaşıyor. Söz konusu yerleşimcilerin ihlalleri nedeniyle şehirde tansiyon sık sık yükseliyor.
Kaynak: AA